Termenele de plată pentru contractele de achiziţie şi comerciale, încălcate în peste 50% din cazuri – CNIPMMR

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită autorităţilor statului să ia cât mai urgent o serie de măsuri bugetare, legislative şi administrative întrucât prevederile Legii nr. 72/2013, privind măsurile pentru combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contracte încheiate între profesionişti şi între aceştia şi autorităţile contractante, nu sunt aplicate în mare măsură de instituţiile publice.
Economica.net - mar, 26 aug. 2014, 09:23
Termenele de plată pentru contractele de achiziţie şi comerciale, încălcate în peste 50% din cazuri - CNIPMMR

‘Prevederile Legii nr. 72/2013, privind măsurile pentru combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contracte încheiate între profesionişti şi între aceştia şi autorităţile contractante, nu sunt aplicate în mare măsură de instituţiile publice, motiv pentru care solicităm autorităţilor statului să ia cât mai urgent o serie de măsuri bugetare, legislative şi administrative pentru remedierea situaţiei’, a declarat, marţi, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Nicolescu, termenul legal de plată de 30 de zile calendaristice din contractele de achiziţie publică, încheiate cu autorităţi/ instituţii publice, a fost încălcat în 54,65% din cazuri. De asemenea, termenul efectiv de plată a facturilor din contractele comerciale dintre societăţi a fost în ultimele 12 luni mai mic de 60 de zile, rezultând o încălcare a termenului legal în 50% din cazuri. Nu în ultimul rând, termenul efectiv de plată a facturilor din contractele de achiziţie publică, încheiate cu autorităţi/instituţii publice a fost în ultimele 12 luni de 30 de zile, de unde reiese o încălcare a termenului legal în 69,01% din cazuri.

El a precizat că aceste date sunt rezultatele unui sondaj realizat în perioada 8-22 august 2014 la nivelul membrilor CNIPMMR şi al portalului www.immromania.ro.

‘În ceea ce priveşte măsurile bugetare, este necesară prevederea în bugetul de stat a sumelor necesare pentru implementarea prevederilor Legii nr. 72/2013, pentru asigurarea plăţii facturilor din contractele de achiziţie publică în termen de 30 de zile. În plus, este nevoie de prevederea, în bugetul de stat, a sumelor necesare rezolvării problemei arieratelor înregistrate până în prezent, dar şi de crearea unui ‘credit-pod’ special, la nivel naţional, pentru a finanţa temporar cheltuielile din contractele publice ale autorităţilor şi instituţiilor publice, inclusiv a autorităţilor locale, în cazul problemelor de cash flow, cu încadrarea în bugetul adoptat’, a explicat Ovidiu Nicolescu.

De asemenea, din sondaj reiese, totodată, că se impun şi câteva măsuri administrative şi legislative, printre care se numără elaborarea de coduri de bune practici contractuale şi de ghiduri, care să faciliteze interpretarea şi aplicarea Legii nr. 72/2013.

În plus, sunt indicate colaborarea cu confederaţiile patronale reprezentative la nivel naţional, pentru monitorizarea aplicării dispoziţiilor legale, dar şi îmbunătăţirea mecanismului sancţionator, prin angajarea directă a răspunderii civile/materiale a funcţionarului public sau a personalului contractual, din vina căruia autoritatea publică a întârziat plata în contractele de achiziţie publică, pentru a se asigura implementarea efectivă a legii.

Te-ar mai putea interesa și
Marea Baltică va fi supravegheată de o forță NATO care va patrula pentru a proteja infrastructurile esenţiale
Marea Baltică va fi supravegheată de o forță NATO care va patrula pentru a proteja infrastructurile esenţiale
Premierul suedez a declarat că țara sa va pune la dispoziţie trei nave de război şi un avion pentru a fi supravegheate infrastructurile esenţiale din Marea Baltică şi „flota fantomă” a......
MAI: Aproape 450 de de şoferi au rămas sâmbătă fără permis de conducere
MAI: Aproape 450 de de şoferi au rămas sâmbătă fără permis de conducere
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că aproape 450 de de şoferi au rămas ieri fără permis de conducere pentru ...
Credit Europe Bank devine sucursală olandeză. Ce înseamnă asta pentru clienții băncii din România?
Credit Europe Bank devine sucursală olandeză. Ce înseamnă asta pentru clienții băncii din România?
Începând cu 1 ianuarie 2025, Credit Europe Bank își desfășoară activitatea în România ca sucursală a băncii olandeze, ...
De luni, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR cu dobânzi de peste 7%
De luni, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR cu dobânzi de peste 7%
Românii pot investi, începând de luni, 13 ianuarie, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, cu ...