Termenele de valabilitate ale alimentelor, pe masa discuțiilor dintre marii retailerii și ANSVSA. Cum să „citești” etichetele alimentelor

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară (ANSVSA) și Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), au inițiat un grup de lucru care va elabora un ghid privind donarea de alimente. Autoritatea și retailerii încearcă inclusiv o clarificare a modul de stabilire a termenului până la care un produs perisabil poate fi consumat.
Alina Stanciu - J, 06 mart. 2025, 16:55
Termenele de valabilitate ale alimentelor, pe masa discuțiilor dintre marii retailerii și ANSVSA. Cum să
ANSVSA și marii retaileri reprezentați de AMRCR vor să ajusteze regulile în ceea ce privește donarea de alimente pornind de la premisa necesității de a reduce risipa alimentară și, totodată, cu scopul de a se alinia astfel unui Regulament al Comisie Europene (Regulament (CE) nr. 852/2004) privind igiena produselor alimentare, potrivit unui anunț al autorității.
Potrivit sursei citate, printre subiectele discutate s-au numărat și stabilirea termenului de valabilitate al alimentelor; clasificarea alimentelor în funcție de data durabilității minimale; evaluarea siguranței alimentelor în procesul de donare.
„Acest ghid va sprijini reducerea risipei alimentare și va crea un cadru sustenabil pentru utilizarea eficientă a resurselor, în beneficiul întregii societăți. În urma întâlnirii, au fost stabiliți pașii pentru continuarea lucrărilor și avizarea ghidului de către ANSVSA”, mai transmite ANSVSA.
Cât despre termenele de valabilitate, discuția se poartă în legătura cu necesitatea unor clarificări legate de stabilirea  perioadei până la care un produs alimentar destinat donării poate fi considerat bun pentru consum ( nu data expirării), în funcție de natura respectivului produs.
Spre exemplu, într-o Comunicare a Comisiei Europene privind sistemele de management al siguranței alimentare pentru activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor alimentare, inclusiv donarea de alimente, se menționează că multe produse alimentare care au depășit data corespunzătoare etichetei „a se consuma, de preferință, înainte de” pot fi consumate încă în siguranță, dar calitatea lor este posibil să se fi deteriorat.
În schimb, unele alimente perisabile pot constitui un risc imediat pentru sănătatea umană după o perioadă relativ scurtă și, pentru acestea, termenul de valabilitate este indicat pe etichetă prin „data expirării”, adică data până la care produsul alimentar poate fi consumat în siguranță, presupunând că a fost depozitat corect.
Eticheta cu „data expirării” este folosită adesea pentru carne proaspătă, pește proaspăt și produse alimentare gata pentru consum refrigerate. După „data expirării”, se consideră că un produs alimentar nu prezintă siguranță și prin urmare, este interzisă introducerea pe piață a produselor alimentare după „data expirării”, iar produsele alimentare în cauză nu trebuie să fie consumate.
În acest context, retailerii trebuie să verifice în mod regulat produsele alimentare, pentru a asigura retragerea acestora înainte de „data expirării” indicată pe etichetă și, în cazul donării de alimente, redistribuirea lor înainte de această dată.
Potrivit Comisiei, pentru donarea de alimente pot fi luate în considerare următoarele tipuri de produse alimentare: produse alimentare preambalate care poartă marcajul de dată; produse alimentare preambalate care nu necesită marcajul de dată și produse alimentare care nu sunt preambalate și care este posibil să necesite împachetare sau ambalare înainte de a fi donate, de exemplu fructe și legume proaspete, carne proaspătă, pește proaspăt, produse de brutărie, surplus de alimente din unități de catering/restaurante.
Alimentele destinate donării nu trebuie să fie distribuite și nici consumate după „data expirării” indicată pe etichetă. Cu toate acestea, în cazul produselor alimentare cu eticheta „a se consuma, de preferință, înainte de”, întrucât siguranța alimentară nu este afectată direct, produsele care depășesc această dată ar putea fi încă distribuite în scopul donării de alimente dacă sunt îndeplinite unele condiții.

În toate  cazurile, data inițială corespunzătoare etichetei „a se consuma, de preferință, înainte de” trebuie să rămână vizibilă, astfel încât donatorul și destinatarul să poată decide ei înșiși cu privire la redistribuirea și/sau la consumul alimentelor. Perioada de valabilitate rămasă a produsului alimentar trebuie evaluată atât la expedierea, cât și la recepția produsului pus la dispoziție pentru donare.

Te-ar mai putea interesa și
Polonezii de la Green Factory anunță achiziția Eisberg România și Eisberg Ungaria
Polonezii de la Green Factory anunță achiziția Eisberg România și Eisberg Ungaria
Green Factory a finalizat achiziția Eisberg România și Eisberg Ungaria. Această mișcare esențială se încadrează în strategia companiei, ce vizează pe termen lung ca Green Factory să-și......
Risc pentru consumatori. Lovitură pentru Temu – Ce a anunţat Comisia Europeană
Risc pentru consumatori. Lovitură pentru Temu – Ce a anunţat Comisia Europeană
Comisia Europeană a constat luni, cu titlu preliminar, că Temu încalcă obligaţia prevăzută în Regulamentul privind ...
Heineken, vânzări în scădere din cauza negocierilor privind prețurile cu comercianții europeni
Heineken, vânzări în scădere din cauza negocierilor privind prețurile cu comercianții europeni
Gigantul producător de bere Heineken a declarat că a vândut mai puțină bere din cauza negocierilor tensionate privind ...
Aeroflot, nevoită să anuleze zeci de zboruri ca efect al atacului unui grup de hackeri ucrainieni
Aeroflot, nevoită să anuleze zeci de zboruri ca efect al atacului unui grup de hackeri ucrainieni
Compania aeriană rusă Aeroflot a fost nevoită să anuleze zeci de zboruri luni, după ce un grup obscur de hackeri pro-ucraineni ...