În cadrul unor declaraţii de presă făcute în capitala Scoţiei, Jacqueline Minor a mai spus că ambele acorduri dintre UE şi Regatul Unit vor prevedea o perioadă de implementare.
Premierul britanic Theresa May a anunţat că va activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona până la sfârşitul lunii martie, declanşând astfel oficial discuţiile pentru Brexit, estimate să dureze doi ani. Tot dna May a spus că Regatul Unit va ieşi de pe piaţa unică a UE şi că va discuta, în schimb, despre un acord de liber schimb cu blocul comunitar.
Şefa reprezentanţei Comisiei Europene în Marea Britanie a estimat însă că atât UE, cât şi Marea Britanie sunt presate să ajungă la un acord.
‘Ambele părţi recunosc că o ieşire tumultoasă din UE ar fi în dezavantajul tuturor şi va provoca un climat de enormă nesiguranţă. Însă Articolul 50 înseamnă un divorţ propriu-zis, înseamnă analizarea trecutului, clarificarea relaţiei…iar procesul poate deveni neplăcut’, a spus oficialul european.
Jacqueline Minor şi-a exprimat neîncrederea în posibilitatea de a se ajunge la un acord de liber schimb în intervalul de doi ani prevăzut în Articolul 50 pentru ieşirea Regatului Unit din UE.
‘E nearealist să crezi că un parteneriat de felul celui la care s-a referit Theresa May poate fi încheiat în doi ani’, a spus Minor, subliniind că acordul va presupune, probabil, şi o faza de implementare.
Oficialul UE s-a referit şi la statutul pe care l-ar avea Scoţia în UE dacă ar deveni independentă faţă de Marea Britanie şi a spus, potrivit Reuters, că o Scoţie independentă nu ar fi inclusă automat în UE şi nici nu ar prelua statutul de membru al Marii Britanii, după Brexit.
Jacqueline Minor a explicat că Scoţia ar trebui să treacă prin procedurile prin care trec toate ţările ce solicită aderarea la blocul comunitar, dar a subliniat că ţara nu ar avea dificultăţi să îndeplinească multe dintre cerinţele UE.