Termenul de valabilitate a planurilor de urbanism general a fost prelungit

Termenul de valabilitate a planurilor de urbanism general a fost extins de la doi ani la trei ani, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată, miercuri, de Guvern.
Economica.net - mie, 12 dec. 2012, 16:50
Termenul de valabilitate a planurilor de urbanism general a fost prelungit

În document se arată că Ministerul Dezvoltării Regionale a constatat că 42% dintre unităţile administrativ teritoriale au în continuare planurile de urbanism general mai vechi de 10 ani.

„În urma analizei făcute de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului se constată că 42% din unităţile administrativ teritoriale au în continuare planurile de urbanism general mai vechi de 10 ani, iar dintre acestea doar 25% au hotarâre de consiliu local de prelungire a termenului de valabilitate”, se arată în documentul care modifică Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul.

Potrivit actului normativ, fiecare unitate administrativ teritorială va trebui să îşi actualizeze periodic, la maximum zece ani, planul urbanistic general, în funcţie de evoluţia previzibilă a factorilor sociali, geografici, economici, culturali şi a necesităţilor locale.

Termenul de zece ani va putea fi prelungit cu maximum trei ani, prin hotărâre a consiliului local sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, până la intrarea în vigoare a planului urbanistic general actualizat.

„Prevederile ordonanţei introduc pe de o parte facilităţi pentru autorităţile locale prin asigurarea unor termene suplimentare în care documentaţiile de urbanism care nu au fost încă actualizate să sprijine investiţiile locale, dar pe de altă parte impun limitarea acestor facilităţi în timp, pentru a nu se ajunge în situaţia în care primăriile vor avea dificultăţi în implementarea proiectelor cu fonduri europene în perioada 2014 – 2020 din cauza lipsei documentaţiilor de urbanism legale necesare”, potrivit notei de fundamentare.

Astfel, planurile de urbanism generale elaborate şi aprobate până în anul 2003, pentru care a fost iniţiată procedura de achiziţie a elaborării/actualizării, pot rămâne în vigoare în urma aprobării
unei noi hotărâri a consiliului local/ Consiliului General al Municipiului Bucureşti până la data aprobării noii documentaţii, dar nu mai târziu de 30 decembrie 2014.

În cazul celor elaborate şi aprobate până în anul 2003 pentru care nu a fost iniţiată procedura de achiziţie a elaborării sau actualizării, termenul limită este 30 decembrie 2015.

Comunele sau oraşele care au sub 10.000 de locuitori fac excepţie de la aceste prevederi. În cazul acestora, legislaţia prevede că în situaţia în care de la aprobarea planului urbanistic general nu au intervenit schimbări în dezvoltarea unităţii administrativ-teritoriale care să justifice actualizarea, cu minimum 18 luni înaintea datei de expirare a valabilităţii acestuia primarul va demara procedura de prelungire a valabilităţii prin hotărâre a consiliului local, cu avizul prealabil al arhitectului-şef al judeţului.

În situaţia obţinerii avizului favorabil, primarul va propune consiliului local prelungirea valabilităţii planului urbanistic general pentru o perioadă de maximum trei ani de la data expirării acestuia. În caz contrar, primarul solicită începerea procedurii de achiziţie a serviciilor de actualizare a documentaţiei de urbanism.

Autorii proiectului arată că neadoptarea unor măsuri urgente în vederea reglementării situaţiei prezentate va avea un impact negativ asupra dezvoltării „armonioase şi durabile” a teritoriului naţional şi ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveste o funcţionare optimă a activităţii autorităţilor administraţiei publice de specialitate, multe din acestea ajungând în imposibilitatea de a mai emite autorizaţii de construire, în lipsa documentaţiilor de urbanism legale.

„De asemenea, având în vedere rolul pe care aceste documentaţii îl au în asigurarea condiţiilor de dezvoltare durabilă, competitivitate economică şi fundamentare a proiectelor ce vor fi finanţate în perioada 2014 – 2020, perioadă pentru care Comisia Europeană accentuează importanţa dimensiunii teritoriale şi a existenţei unor strategii integrate, este necesar să se asigure termene suficiente în care autorităţile locale să elaboreze şi actualizeze documentaţiile de urbanism”, potrivit sursei citate.

Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul a suferit în timp numeroase intervenţii, cea recentă fiind Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.7/2011, act care se află în prezent în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cameră decizională.

OUG 7/2011 a urmărit în principal corectarea deficienţelor din domeniul urbanismului, măsurile vizând, printre altele, limitarea derogărilor de la Planul urbanistic general şi a utilizării abuzive a terenurilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...