Termenul pentru depunerea cererii de restructurare a obligaţiilor bugetare rămâne luna februarie 2020 – Deloitte

Termenul pentru depunerea solicitării de restructurare a obligaţiilor bugetare rămâne luna februarie a anului viitor, chiar dacă data limită pentru anunţarea intenţiei de a apela la această facilitate a fost prelungită până la sfârşitul lunii octombrie, afirmă reprezentanţii Deloitte.
Economica.net - mar, 08 oct. 2019, 08:48
Termenul pentru depunerea cererii de restructurare a obligaţiilor bugetare rămâne luna februarie 2020 - Deloitte

„Contribuabilii care pot beneficia de restructurarea financiară prevăzută de Ordonanţa 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale au primit un termen mai îndelungat pentru depunerea notificării privind intenţia de a aplica pentru restructurare. Iniţial, termenul de depunere a notificării era 30 septembrie 2019, iar acesta s-a prelungit până la data de 31 octombrie 2019. Cei interesaţi trebuie să ţină cont, însă, că termenul pentru depunerea solicitării de restructurare (care este diferită de notificarea privind intenţia de restructurare), care conţine întreaga documentaţie necesară, rămâne acelaşi, respectiv şase luni de la intrarea în vigoare a Ordonanţei (8 august 2019). (…) La prima vedere, prelungirea termenului de depunere a notificării vine ca o gură de aer pentru contribuabilii cu datorii, însă, având în vedere complexitatea procesului, aceştia trebuie să se raporteze mai degrabă la termenul de depunere a solicitării, care curge în continuare. Aceasta înseamnă că întreaga documentaţie, care conţine inclusiv planul de restructurare şi testul creditorului privat prudent, trebuie să fie gata până la începutul lunii februarie 2020”, arată Vlad Vătavu, manager Servicii Fiscale, şi Anca Preda, consultant senior Servicii Fiscale, Deloitte România, într-un material remis Agerpres.

Contribuabilii care pot beneficia de prevederile ordonanţei sunt împărţiţi în două categorii. În prima categorie, restructurarea obligaţiilor bugetare, sunt incluşi debitorii persoane juridice de drept public sau privat (cu excepţia instituţiilor publice şi a unităţilor administrativ-teritoriale) ale căror obligaţii bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2018 depăşesc un milion de lei. Restructurarea implică posibilitatea anulării obligaţiilor bugetare, în proporţie de până la 50%, şi nu se aplică contribuabililor care s-ar califica pentru eşalonarea la plată, o altă facilitate instituită în trecut.

Cea de-a doua categorie, anularea obligaţiilor accesorii, se aplică pentru debitorii ale căror obligaţii bugetare sunt sub un milion de lei în cazul persoanelor juridice. Pentru celelalte categorii de debitori, persoane fizice sau entităţi fără personalitate juridică, anularea obligaţiilor accesorii se aplică indiferent de cuantumul obligaţiilor bugetare restante, inclusiv pentru cele de peste un milion de lei.

Potrivit consultanţilor, primul pas pentru a beneficia de restructurare constă în notificarea ANAF cu privire la intenţia de a solicita facilităţile prevăzute în ordonanţă. Autoritatea fiscală este obligată, conform actului normativ, să dea un răspuns în termen de cinci zile referitor la cuantumul obligaţiilor fiscale care pot fi supuse restructurării (în condiţiile în care contribuabilul a depus toate declaraţiile fiscale).

După obţinerea documentului de la ANAF care atestă obligaţiile ce pot fi restructurate, contribuabilul trebuie să demareze realizarea documentaţiei de susţinere a solicitării de restructurare. Cele mai complexe documente sunt planul de restructurare şi testul creditorului privat prudent. Ambele trebuie întocmite de un expert independent, care poate fi şi un consultant fiscal, precizează sursa citată.

„Planul de restructurare, întocmit de către expertul independent, trebuie să cuprindă obligatoriu cauzele şi amploarea dificultăţii financiare a contribuabilului, dar şi măsurile luate pentru depăşirea acestora; situaţia patrimonială, cauzele pentru care contribuabilul nu poate beneficia de eşalonarea la plată conform legislaţiei în vigoare; măsurile de restructurare şi modalităţile de depăşire a stării de dificultate financiară (înlesniri la plata obligaţiilor, conversia în acţiuni a obligaţiilor bugetare principale, darea în plată a unor bunuri imobile etc.), cu termene clare de implementare. În plus, expertul independent este obligat să monitorizeze permanent măsurile incluse în planul de restructurare şi să întocmească un raport periodic privind stadiul implementării. Astfel, întocmirea documentaţiei de aplicare pentru restructurarea obligaţiilor bugetare, de regulă, presupune o conlucrare între mai mulţi experţi din diverse corpuri profesionale (consultanţi fiscali, avocaţi, experţi evaluatori, experţi contabili, lichidatori etc.). Aşadar, având în vedere complexitatea problematicii şi termenele strânse de aplicare, contribuabilii care ar avea de câştigat din aceste facilităţi ar trebui să ia decizii rapide şi să apeleze la experţii în procese de restructurare”, se arată în documentul Deloitte.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat, la începutul acestei luni, că restructurarea financiară ar putea ajuta 31 de companii de stat care nu ar mai avea altă şansă în lipsa unui asemenea măsuri şi care riscă să se închidă în cazul în care intră într-o situaţie dificilă.

Te-ar mai putea interesa și
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ciclonului Chido au fost evacuaţi la bordul unei aeronave......
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
Agricultura românească a fost marcată în 2024 de fenomene climatice extreme: temperaturi record, secetă pedologică ...
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a plâns sâmbătă de tarifele "exorbitante" şi de gestionarea Canalului Panama ...
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
Programul Alimentar Mondial (PAM) a denunţat duminică faptul că, din luna octombrie, a cerut Israelului de 101 ori să ...