“Terminal GNL amplasat la malul Mării Negre, interconectarea SNT la Terminal GNL și dezvoltarea pe teritoriul României a conductei de transport gaze naturale pentru preluarea gazelor naturale de la țărmul Mării Negre”, este unul dintre proiectele despre care se vorbește în PNIESC.
“Măsura presupune construirea unui terminal amplasat la malul Mării Negre, construirea unei conducte telescopice de transport gaze naturale Tuzla–Amzaccea-Podișor (308 km) și realizarea interconectării Sistemului Național de Transport gaze naturale la terminalul GNL prin construirea unei conducte de transport gaze naturale, în lungime de cca 25 Km”, detaliază documetul.
Proiectul, despre care scrie că este în faza incipientă – este doar o intenție – are un cost al investiției estimat la 874 de milioae de euro, iar ca surse de finațare posibile sunt trecuți inclusiv bani europeni, prinn mecansimul “Connecting Europe Facility”.
Ideea unui terminal de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră este destul de veche. Mai recent, în 2022, Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze din țară, a semnat cu firma azeră de stat SOCAR un memorandum privind o investiție comună într-un terminal de LNG la Marea Neagră. ″Este un proiect nou, atât pentru noi, cât și pentru Azerbaidjan. Implementarea va demara cu un studiu de fezabilitate finanțat în comun de către ambele părți, iar la final sperăm să avem cele două terminale, de pe malul Mării Caspice și de pe cel al Mării Negre, astfel încât să putem să diversificăm și să suplimentăm coridoarele de aducere a gazului din bazinul Mării Caspice către Europa. Așteptăm să vedem în foarte scurt timp studiul de fezabilitate finalizat. Ne-am angajat ca o companie internațională să deruleze studiul de fezabilitate” spunea la acea dată premierul de atunci, Nicolae Ciucă. În luna aprilie a acestui an, ministrul Energiei, Sebastia Burduja, a spus că “Romgaz și Socar au terminat studiul de fezabilitate, rezultatele sunt pozitive”,
“România și-a arătat disponibilitatea pentru finanțarea terminalului de la Portul Constanța. Până la finalul anului, vor fi stabilite structura companiei de proiect și finanțarea necesară”, a afirmat Burduja.
Proiectul este inclus și în programul de dezvoltare a sistemului național de transport al gazelor naturale, operat de Transgaz. ″Pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale s-a identificat oportunitatea realizării unui terminal GNL la țărmul Mării Negre, cu toate facilitățile aferente, pentru a putea prelua cantitățile de GNL din zona Mării Caspice și din Orientul Mijlociu. Tipul terminalului și facilitățile aferente acestuia, împreună cu capacitatea acestuia, se vor stabili în etapele de proiectare, în funcție de nivelul cererii de gaze naturale rezultat în urma parcurgerii procedurilor de rezervare de capacitate″, arată Transgaz.