Terminalul de gaz lichefiat din Alexandroupolis, Grecia, proiect de care este interesată și Romgaz, la a doua etapă a testului de piață
“Proiectul își propune să ofere un sistem de furnizare a gazelor naturale către piețele din sud-estul Europei, oferind regiunii siguranța unei aprovizionări constante, diversificarea rutelor și surselor de gaze naturale, flexibilitatea prețurilor și concurență sporită. Acest proiect va satisface cererea în creștere pentru gaze din regiune pe termen mediu și lung, oferind acces regional la LNG, sprijinind accesul și pătrunderea pe piața gazelor naturale”, arată compania.
Pentru Bulgaria, România, Serbia și alte piețe din sud-estul Europei, proiectul va furniza gaze natural prin interconectorul Grecia-Bulgaria care este în construcție și prin celelalte conducte existente sau care urmează să fie construite în regiune.
Aceasta este o etapă obligatorie pentru rezervările de capacitate în acest proiect. Companiile care și-au exprimat deja interesul pentru prima fază a testului de piață sunt eligibile să depună oferte angajante către Gastrade. Liniile directoare stabilesc condițiile prin care noi participanți interesați pot lua parte la cea de-a două faza a testului de piață. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 24 februarie, 2020.
În prima fază a testului de piață, douăzeci de companii au înaintat declarații de interes pentru un total de 12.2 miliarde de metri cubi (bcm) pe an privind capacitatea de regazificare și livrare către sistemul național grecesc de furnizare a gazului natural (NNGTS). Declarațiile de interes pentru participarea la proiect au depășit capacitatea tehnică a acestuia, proiectată la 5,5 bcm pe an.
GASTRADE se aștepta să primească oferte angajante de la o gamă largă de participanți, inclusiv de la companii de aprovizionare cu gaz natural, companii de furnizare a electricității, alți utilizatori finali, companii de distribuție a gazelor și traderi. După o procedura de alocare a capacității supravegheată de RAE, participanții alocați vor trebui să semneze acorduri de rezervare a capacității în conformitate cu modelul relevant aprobat de RAE.
Proiectul cuprinde o unitate de plutire, depozitare și regazificare offshore (FSRU) pentru primirea, stocarea și regazificarea LNG, care va fi staționată la 17,6 km față de țărmul orașului Alexandroupolis din nord-estul Greciei și o conducta de transport a gazelor prin care gazul natural va fi livrat către NNGTS și mai departe către utilizatorii finali din Grecia, Bulgaria, Serbia, Macedonia, România, Turcia, și mai departe către Moldova, Ucraina și Ungaria.
FSRU va avea o capacitate de regazificare și furnizare de 5.5 bcm pe an, și o capacitate maximă tehnică de regazificare și furnizare de 22.8 mil metri cubi pe zi.
Procesul de licitație pentru construcția acestui proiect este în desfășurare. Proiectul este planificat a deveni operațional din punct de vedere comercial, în trimestrul trei al anului 2022. Proiectul este inclus în lista Uniunii Europene a proiectelor de interes comun și are o autorizare completă.
În decembrie 2019, compania greacă de gaz DEPA și GASTRADE au semnat un acord final pentru achiziția unei cote de 20% din GASTRADE de către DEPA. Pe 8 ianurie 2020 BULGARTRANSGAZ (BTG), compania bulgară de transport a gazelor naturale și GASTRADE au semnat un acord pentru participarea cu 20% a BTG la GASTRADE.
Interes din partea Romgaz
Romgaz a anunțat, în august 2019, că vrea să investească în noul terminal de LNG de la Alexandropoulis, și a cerut acordul statului roman în acest sens. “Aprobarea, de principiu, a achiziţionării de către SNGN Romgaz SA, a 20% din acţiunile Gastrade SA-LNG Alexandropoulis I.N.G.S”. Acesta era unul dintre punctele de pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Romgaz, din septembrie.