Terminalul petrolier de la Ceyhan din Turcia, capătul unei importate conducte de petrol, și-a întrerupt operațiunile din cauza cutremurelor
Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter, a lovit Turcia și Siria în primele ore ale zilei de luni, ora locală, provocând moartea a sute de persoane și rănirea altor mii (la această oră bilanțul depășește 2.000 de morți, în Turcia și Siria, potrivit unor date provizorii, și a a avut loc și un al doilea cutremur, aproape la fel de devastator – n.red.).
Terminalul petrolier Ceyhan se află la aproximativ 155 de kilometri, sau 96 de mile, de epicentrul cutremurului.
În ansamblu, toate porturile din sudul Turciei sunt afectate de cutremur, existând întârzieri în operațiuni, potrivit unui anunț al agenției Tribeca Shipping preluat de Reuters.
Alimentarea cu gaze naturale a provinciilor turcești Gaziantep, Hatay și Kahramanmaras a fost întreruptă după ce o conductă de transport de gaze a fost avariată ca urmare a cutremurului, a anunțat astăzi operatorul turc de stat al conductelor BOTAS.
Însă conductele cheie de petrol din Turcia nu au fost avariate în urma cutremurului, a declarat pentru Reuters un oficial din domeniul energiei din această țară. Aceste conducte sunt oleoductul Kirkuk-Ceyhan și oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan. În ciuda faptului că oleoductele sunt intacte, ar putea exista întârzieri în operațiunile de la terminalul petrolier Ceyhan, punctul final al oleoductului Kirkuk-Ceyhan, o importantă linie de export care transport petrolul din Kirkuk, Irak.
La rândul său, oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) este o conductă de țiței cu o lungime de 1.768 de kilometri, care pleacă de la câmpul petrolier Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli (ACG) din Marea Caspică, în Azerbaidjan, și ajunge la Marea Mediterană. Socotită a doua mare conductă de țiței din spațiul ex-sovietic, după Druzhba, care transportă țiței rusesc spre Europa, ea poate transporta circa un milion de barili de petrol pe zi.
Kazahstanul, principala sursă de petrol de import a României, care caută să își diversifice rutele de export de petrol, intenționează să transfere mai mult țiței către conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan în acest an. Țara asiatică încearcă să re-orienteze o parte a fluxurilor de petrol pe care le transport în mod traditional prin coducta CPC, cu punct terminal portul rusesc Novorosiisk din estul Mării Negre.
În 2023, Kazahstanul speră să livreze până la 1,5 milioane de tone de petrol prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, ca parte a eforturilor tot mai mari de a găsi rute de export care să ocolească Rusia.