Termocentrala RAAN riscă să intre în regim de avarie din lipsă de cărbune

Economica.net
03 10. 2014
ceoltenia_36611900_57119400

Potrivit sursei citate, această situaţie se datorează stocului de cărbune de aproximativ 25.000 tone care este suficient doar pentru patru zile de funcţionare a instalaţiilor tehnologice de producere a agentului termic necesar asigurării apei calde şi a căldurii celor peste 30.000 de beneficiari din Drobeta Turnu Severin şi menţinerii în exploatare a centralei electrice şi uzinei de apă grea Romag-Prod.

‘Suntem în impas. Avem nevoie urgent de fonduri pentru plata contravalorii lignitului achiziţionat de la Complexul Energetic Oltenia, debitul ridicându-se la 200 milioane de lei. Aşteptăm plata apei grele produsă şi preluată la rezerva de stat pentru a mai atenua din efectul crizei în care ne zbatem’, a afirmat Marian.

El a mai arătat că la nivelul autorităţilor locale şi judeţene trebuie găsite soluţii pentru a nu se sista furnizarea agentului termic, mai ales în cele 22 de grădiniţe, 15 şcoli gimnaziale, 10 licee şi la secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă, toate din Drobeta Turnu Severin. ‘Am anunţat factorii de decizie asupra problemelor RAAN. Cu siguranţă se vor identifica fonduri suplimentare pentru a nu se ajunge la închiderea robinetului. Asociaţiile de proprietari înregistrează restanţe la noi de peste 150 milioane de lei’, a spus Marian.

La rândul său, prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, a precizat pentru AGERPRES că va începe demersurile pentru constituirea de către RAAN a stocului de cărbune necesar traversării sezonului rece 2014-2015, dar şi pentru achitarea cu bani de la Guvern a unei părţi din cantitatea de apa grea stocată şi astfel, a plăţii datoriilor moştenite din perioada anilor 2008-2012, ‘când datorită unei politici aberante s-au epuizat şi s-au deturnat o parte din resursele financiare destinate funcţionării normale a Termocentralei Romag-Termo din localitatea Halînga’.