Termocentrala Romgaz de la Iernut: General Electric a câştigat licitaţia de furnizare a tehnologiei de bază
Pentru România, proiectul reprezintă cea mai mare investiţie publică în energie convenţională din ultimii 20 de ani, cu un total din partea Romgaz de 268 milioane de euro, scrie News.ro.
Lucrările vor începe în cursul anului 2017, urmând ca noua centrală să o înlocuiască pe cea existentă după finalizare, în 2019, arată GE, într-un comunicat.
Proiectul de la Iernut este cel mai mare de acest tip din Europa de Sud-Est din ultimii cinci ani.
Tehnologia GE va permite centralei să genereze suficientă energie pentru a acoperi consumul mediu a un milion de locuinţe din ţară.
Noua centrală termoelectrică cu ciclu combinat gaze / abur va fi construită în cadrul actualei centrale termoelectrice pe gaz. Centrala va include patru turbine cu gaze GE de tip 6F.03, patru cazane recuperatoare generatoare de abur (HRSG) şi două turbine cu abur.
GE estimează că tehnologia sa va creşte eficienţa brută a centralei cu 18%, până la 56,4%, şi va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 38% faţă de nivelul actual.
GE susţine că rezultatul proiectului va fi una dintre cele mai mari şi mai puternice centrale termoelectrice cu ciclu combinat din Europa de Sud-Est, care va schimba livrarea de energie din România.
De asemenea, GE consideră proiectul ca fiind unul de referinţă pentru grup, unic în regiune, mai ales prin dimensiuni şi gama completă de echipamente instalate.
”Pe lângă timpul de pornire redus, de sub 15 minute, centrala electrică va aduce reţelei un plus de stabilitate prin oferirea unor rezerve de energie mai rapide şi mai accesibile. Datorită poziţiei strategice a centralei termoelectrice de la Iernut – în apropierea liniilor de înaltă tensiune care leagă zonele geografice ale României –furnizorii de energie vor putea reacţiona prompt la fluctuaţiile cererii de energie din reţea şi minimiza pierderile din distribuţie şi transport”, arată GE, în comunicat.
GE are activităţi în România încă din timpul perioadei comuniste, furnizând, în 1984, unităţi de turbo-generatoare pentru centrala nucleară de la Cernavodă.
Romgaz a anunţat anul trecut că a încheiat un contract în valoare de 268,8 milioane euro cu asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro pentru construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze la Iernut.
Echipamentele principale şi ingineria de bază vor fi furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro se va ocupa de lucrările de construcţii – montaj, de partea de inginerie de detaliu şi livrarea echipamentelor auxiliare.
Echipamentele principale vor fi livrate la începutul anului 2018.
În ianuarie 2017, Ministerul Energiei a aprobat cererea de finanţare a Romgaz, din Planul Naţional de Investiţii (PNI), pentru termocentrala de la Iernut.
Fondurile din Planul Naţional de Investiţii pot susţine până la 25% din necesarul investiţiei de aproape 270 milioane euro.
Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.