Primăria București îşi moşeşte acum „noul RADET”, Termoenergetica, dar falimentul fostului RADET lasă în urmă facturi neplătite de 50 mil. euro

28 11. 2019
energetica_55113400

Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de energie termică a Capitalei, a publicat date la zi cu valoarea datoriilor pe care le are de recuperat de la defuncta RADET, regia primăriei care se ocupă de distribuția energiei termice, care este în faliment și a cărei activitate va fi preluată de noua companie a Primăriei, Termoenergetica.

Datoriile curente totale (nu vorbim despre cele 3,7 miliarde de lei din trecut) se ridică la 262,9 milioane de lei, până la momentul deciziei instanței că RADET este în faliment, potrivit centralizării Elcen.

Din aceste datorii, cele restante, aferente livrărilor de agent termic încă neplătit de RADET, se ridică la 106,4 milioane de lei, aferente facturilor mai, iunie, și iulie, a căror scadență a trecut, în condițiile în care, ambele societăți erau în insolvență, plățile trebuia făcute la 90 de zile. Cea mai veche factură are o restanță de 85 de zile, se ridică la 33 de milioane de lei, și este aferentă consumului lunii mai.

Datoriile care încă nu au ajuns la scadență (sunt în termenul celor 90 de zile) erau de aproape 120,3 milioane de lei, aferente consumului lunilor august, septembrie și octombrie. La acestea se adaugă și 36,1 milioane din primele 11 zile ale lunii noiembrie, acumulate până la momentul falimentului RADET.

Așadar, la momentul în care va prelua integral serviciul de distribuție și furnizare a energiei termice din București, noua Termoenergetica pleacă de la zero, dar rămân de plată, din urmă, 262,9 milioane de euro, plus ce se va acumula între timp în contul livrărilor zilnice ale Elcen, de la falimentul RADET încoace: până azi, doar acestea se ridicau și ele la 59 de milioane, de pe 12 până pe 27 noiembrie.

Iar cum noua societate nu este în insolvență, termenul de plată se va scurta, nu vor mai fi 90 de zile, deci presiunea pe noua firmă a Municipalității vor fi și mai mari, iar dacă decidenții încearcă să schimbe termenii contractuali, aceștia se vor aplica pentru livrările din viitor, nu cele din trecut.

Iată ce a comunicat defuncta RADET pe această temă:

„Încă din luna iulie, am solicitat încheierea unui nou contract de furnizare a energie termice, corect, din care să fie eliminate clauzele care au generat conflictele economico-financiare şi o mare parte din penalităţi, propunerile fiind transmise în mai multe rânduri către Ministerul Energiei, partenerului contractant şi ANRE. Solicitările sunt normale, corecte şi realiste şi au în vedere specificul serviciului de furnizare a energiei termice, dar mai ales evitarea precedentului, respectiv a experienţei avute de RADET”, se arată într-un comunicat al regiei, emis pe

RADET susţine că refuzul eliminării acestor clauze şi „introducerea oricăror alte clauze impuse de ELCEN, care nu sunt în concordanţă cu acest specific vor duce la îngroparea noii companii pe modelul deja cunoscut” al regiei autonome.

„Astfel, una dintre solicitări a avut în vedere calcularea tarifului pentru operatorul serviciului de energie termică (Compania Energetica Bucureşti) la nivelul cheltuielilor unui an calendaristic, având în vedere că practica a dovedit faptul că, în perioada sezonului cald, RADET s-a aflat în imposibilitatea de a achita facturile ELCEN la termenele scadente. Vă reamintim că serviciul de termoficare are un puternic caracter sezonier care creează un dezechilibru financiar între veniturile obţinute în sezonul cald şi cele încasate în sezonul rece. În acest sens, vă menţionăm că doar aproximativ 15% din cifra de afaceri este realizată pe perioada verii, în timp ce 85% este facturată în sezonul rece”, precizează sursa citată.

O altă solicitare a avut în vedere majorarea perioadei de graţie de la 30 de zile la 40 de zile pentru plata facturii către producător, după care acesta poate percepe penalităţi de întârziere.

„Această prevedere a fost cerută pentru asigurarea unui flux de numerar suficient, deoarece este bine ştiut faptul că decalajul de 10 zile între data emiterii facturii de cumpărare a energiei termice de la producător şi data emiterii facturii către client a generat penalităţi de întârziere”, a mai arătat RADET

Cine plătește cele 262 de milioane de lei

ELCEN ar putea primi o parte din acești bani (și din ce se va mai aduna) din ce plătește populația pentru energia consumată în trecut, care se varsă în contul RADET și apoi merge direct la producătorul de energie termică și din ce va plăti Primăria din trecut în contul subvenției neplătite. Ce rămâne, ar trebui să se plătească din vânzarea bunurilor proprietate privată a RADET, dar este greu de făcut o estimare încă.

Termoenergetica tot nu are licență de la ANRE

Noua firmă a Primăriei va porni de la un moment zero, fără datorii din trecut însă, deși s-a spus că noul contract de furnizare de energie termică ELCEN-Termoenergetica va intra în vigoare la 1 decembrie, societatea nouă tot nu are licență de la ANRE. Potrivit unor surse din piață, încă nu au depus toate documentele solicitate. Următorul Comitet de Reglementare al ANRE ar urma să aibă loc miercurea viitoare, fiind posibil ca Termoenergetica să primească licența.