Termoenergetica vrea să instaleze niște pompe de căldură care vor deservi consumatorii din zona de nord a Capitalei, în special din cartierul Aviației

12 10. 2022
Termoenergetica

„Noi soluţii pentru a asigura agent termic locuitorilor din zona de nord a Capitalei. Am semnat nota conceptuală care va permite Companiei Termoenergetica să achiziţioneze studiul de fezabilitate pentru instalarea unor pompe de căldură ce vor deservi consumatorii racordaţi la sistemul centralizat din nordul Municipiului Bucureşti. Această soluţie a fost identificată pentru a compensa dispariţia CET Pipera, care afectează calitatea serviciului de livrare a energiei termice în nordul oraşului, în special în zona Aviaţiei”, a scris Nicuşor Dan, pe Facebook.

El a menţionat că, în prezent, alimentarea cu apă caldă şi căldură în această zonă se face din CET Grozăveşti sau din CET Sud, pe trasee lungi, iar acest lucru „implică un risc de scădere a parametrilor de funcţionare” în urma oricărei avarii de pe traseu.

„În ultimii ani, furnizarea agentului termic în această zonă a fost deficitară din cauza problemelor din reţeaua termică primară. Simultan cu asigurarea apei calde şi a căldurii pentru populaţia din nordul Capitalei, montarea acestor pompe va duce şi la scăderea costurilor cu energia termică furnizată, precum şi reducerea poluării. Studiul de fezabilitate va stabili numărul pompelor de căldură necesare, precum şi locaţia exactă în care acestea vor fi instalate, una dintre variante fiind incinta punctelor termice sau imediata lor vecinătate”, a precizat edilul.

În luna septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, Nicuşor Dan preciza că Termoenergetica ia în calcul varianta pompelor de căldură pentru producerea de energie.

„Soluţia pentru care Termoenergetica lucrează de câteva luni este a pompelor de căldură. După cum ştiţi, până acum câţiva ani, pompele de căldură erau folosite exclusiv pentru clădiri individuale. Tehnologia a evoluat şi este posibil să ai pompe de căldură cu zeci de MW şi asta este direcţia în care merge Termoenergetica. (…) Pentru ca să facem pompe de căldură, mai întâi trebuie să facem un studiu de fezabilitate, după studiul de fezabilitate, trebuie să facem o achiziţie publică, după ce facem achiziţia publică trebuie să şi existe firme producătoare de pompe care să le aibă disponibile. Este o chestiune care durează un an jumătate – doi”, a afirmat Nicuşor Dan.

Sursa foto: Facebook.com/NicusorDan.ro