Termoficare Prahova respinge solicitarea facută de CJSU Prahova și nu va repune în funcţiune Cazanul de Apă Fierbinte 2 fără ca reparațiile să fie finalizate
„SC Termoficare Prahova SA a luat act de adresa transmisă în data de 4 august 2022 de ADI Termo Prahova, document prin intermediul căruia compania noastră este somată să sisteze reparaţiile de strictă necesitate desfăşurate la CAF 2 şi aducerea utilajului de producţie a energiei termice la starea tehnică iniţială. (…) Mai mult, autorităţile au solicitat companiei noastre punerea în funcţiune a utilajului şi demararea furnizării apei calde menajere către consumatori.
Având în vedere starea avansată de degradare a Cazanului de Apă Fierbinte Nr. 2 constatată prin evaluări tehnice externe raportate către autorităţi, compania Termoficare Prahova SA nu poate sa îşi asume răspunderea punerii în funcţiune a utilajului fără finalizarea planului de reparaţii, potrivit reglementărilor legale”, se menţionează într-un comunicat al companiei.
Compania Termoficare Prahova precizează va respecta întotdeauna legislaţia în vigoare şi nu va pune în pericol siguranţa angajaţilor săi şi nici siguranţă în funcţionare a serviciului public de alimentare cu energie termică.
„Încă din data de 9 mai 2022, când SC Termoficare Prahova SA a devenit noul operator al serviciului de furnizare a energiei termice la nivelul municipiului Ploieşti, compania noastră a depus toate eforturile tehnice şi logistice pentru a furniza către beneficiari serviciul de alimentare cu energie termică în condiţii de legalitate, cu respectarea strictă a normelor în vigoare.
Potrivit prevederilor contractuale, compania noastră are la dispoziţie 3 luni pentru finalizarea inventarierii bunurilor şi semnarea Procesului Verbal final. O comisie tehnică cu sprijinul experţilor externi a întocmit un raport complex privitor la starea echipamentelor preluate provizoriu, pana la semnarea Procesului Verbal final, ca bunuri de retur de pe platforma CET Brazi şi a transmis măsurile propuse pentru asigurarea furnizării agentului termic pentru apa caldă menajeră şi încălzire în sistem centralizat”, se mai afirmă în comunicat.
Conform aceleiaşi surse, contrar specificaţiilor din caietul de sarcini aferent procedurii de atribuire a contractului de concesiune, în care era stipulat că puterea instalată a utilajelor de producere a energiei termice din cadrul CET Brazi este de 559,5 MWh, realitatea tehnică pe care reprezentanţii companiei au constatat-o în teren este că singura sursă utilizabilă şi funcţională de producere a energiei termice este CAF 2, cu o capacitate de 100Gcal/h, restul surselor de producţie fiind inoperabile.
În comunicat se mai menţionează că lucrările la CAF 2 sunt obligatorii pentru a asigura, împreună cu surse alternative, capacitatea de producţie necesară furnizării agentului termic în iarna 2022-2023.
„În lipsa acestor reparaţii, atragem atenţia că există riscul major ca furnizarea apei calde menajere şi a încălzirii în sistem centralizat să fie imposibilă pentru perioada următoare, utilajul fiind susceptibil de defecţiuni majore. Totodată, starea critică a echipamentului care este singura sursă de producţie a energiei termice utilizabilă în acest moment prezintă un risc major de siguranţă pentru personalul operaţional angajat în exploatarea acestuia cât şi pentru siguranţa în funcţionare a serviciului de energie termică”, a transmis Termoficare Prahova.
Compania dă asigurări că va continua să asigure operaţiunile de întreţinere şi reparaţii esenţiale şi îşi va îndeplini obligaţiile salariale potrivit contractelor de muncă în vigoare până la clarificarea totală a situaţiei.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a solicitat operatorului Termoficare Prahova SA, pe 5 august, să reia furnizarea apei calde în municipiul Ploieşti, livrarea fiind sistată la data de 1 august.
Astfel, CJSU a aprobat, în cadrul unei şedinţe extraordinare, o hotărâre prin care „se solicită operatorului Societatea Termoficare Prahova SA să asigure continuitatea serviciului de utilitate publică privind furnizarea agentului termic către populaţia de pe raza UAT Ploieşti”.
În preambulul hotărârii sunt invocate, printre altele, Legea Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice 51/2006, HG 557/2016 privind managementul tipurilor de risc şi OUG 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, ceruse anterior autorităţilor declararea unei situaţii de urgenţă la Ploieşti în problema sistării apei calde.
„Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, i-a solicitat prefectului judeţului Prahova, Virgil Nanu, convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în vederea constatării unei situaţii de urgenţă, în baza căreia CJ Prahova să preia reparaţiile utilajelor necesare livrării apei calde în municipiu. Pentru reluarea de urgenţă a livrării, CJ Prahova se oferă să suporte toate costurile”, se preciza într-un comunicat al CJ Prahova.
Aproximativ 130.000 de ploieşteni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare nu beneficiază de apă caldă ca urmare a unor lucrări care, conform operatorului de termoficare, vor dura circa 30 de zile, o parte dintre spitalele care funcţionează în oraş, între care cel de Pediatrie şi Secţia de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) fiind, de asemenea, afectate.
Demararea acestor lucrări fusese anunţată de Termoficare Prahova prin intermediul unor afişe lipite la scările de bloc, iar apoi printr-un comunicat de presă.
„Odată cu preluarea capacităţilor de producţie de la fostul operator care a asigurat serviciile de furnizarea a apei calde menajere şi a termiei în Municipiul Ploieşti, o comisie tehnică cu sprijinul experţilor externi, desemnată să evalueze starea instalaţiilor, a întocmit un raport complex privitor la starea echipamentelor preluate.
În acest moment, Cazanul de Apă Fierbinte nr. 2 este singura sursă de producere a energiei termice care este utilizabilă, restul surselor de producţie fiind inoperabile, din motive tehnice sau de reglementare. Caracterul urgent al operaţiunii de reparaţie a singurei surse de producţie a energiei termice, respectiv a Cazanului de Apă Fierbinte Nr. 2 din CET Brazi, dar şi realitatea tehnică din teren, obligă SC Termoficare Prahova SA să ia măsura nedorită de sistare a furnizării apei calde menajeră pe raza municipiului Ploieşti, începând cu data de 1 august, pentru o perioadă de aproximativ 30 de zile.
SC Termoficare Prahova SA a adresat partenerilor din cadrul autorităţilor publice locale propunerea de a asigura, în perioada operaţiunilor de reparaţii, o sursă alternativă de furnizare a apei calde menajeră, prin închirierea şi instalarea a două Cazane Mobile de Apă Fierbinte”, se arăta în comunicatul operatorului.
Preşedintele CJ Prahova, care este şi preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termo Prahova, Iulian Dumitrescu, a anunţat, pe 2 august, rezilierea contractului de delegare a serviciului de furnizare a agentului termic în sistem centralizat în municipiul Ploieşti.
„Azi a avut loc şedinţa AGA, am reziliat contractul de delegare a serviciului de termie. Principalul motiv a fost că ei aveau în contract obligativitatea furnizării apei calde către ploieşteni şi nu au respectat asta. Nu există vreun motiv ca să fi oprit CET-ul în acest moment. Pe această cale, cu ajutorul dumneavoastră o să îi somăm ca să înceapă livrarea de apă caldă cât mai curând posibil”, a declarat Dumitrescu, după şedinţa AGA ADI Termo Prahova.
Contractul pentru delegarea gestiunii prin concesiune a serviciului public de alimentare cu energie termică produsă în mod centralizat pentru municipiul Ploieşti a fost câştigat, în luna mai, de o asociere formată din Geotherm Distribution SA şi Gas & Power Trading SRL.
Licitaţia a fost organizată după ce fostul operator, compania Veolia Energie Prahova, a anunţat, în octombrie 2021, rezilierea înainte de termen a contractului în baza căruia asigura serviciul de alimentare cu energie termică pentru municipiul Ploieşti.