Compania condusă de Elon Musk ar urma să cheltuiască anul acesta între şapte şi nouă miliarde de dolari, după ce anterior previzionase un nivel de şase-opt miliarde de dolari.
Pentru următorii doi ani au fost menţinute prognozele de cheltuieli, la şapte-nouă miliarde de dolari.
Cel mai valoros producător auto mondial îşi majorează în mod agresiv producţia deoarece prioritizează creşterea vânzărilor în dauna marjelor de profit, în condiţiile economice dificile şi în vederea îndeplinirii obiectivului lui Elon Musk de a vinde 20 milioane de vehicule electrice în 2030.
Dacă va fi îndeplinită această ţintă, Tesla va fi responsabilă pentru aproximativ 20% din piaţa auto globală.
În ianuarie, compania a anunţat că va investi 3,6 miliarde de dolari pentru extinderea fabricii din Nevada, SUA, unde Tesla va produce camionul Semi.
De asemenea, va fi majorată producţia uzinelor din Berlin (Germania) şi Austin (SUA) şi va fi deschisă o gigafabrică în Mexic, pentru a profita de sporirea cererii de vehicule electrice pe plan global.
Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Tesla a început producerea la fabrica din Shanghai a unei versiuni a Model Y care va fi vândută în Canada anul acesta, fiind pentru prima dată când maşini fabricate în China sunt livrate în America de Nord.
Tesla, care îşi vinde automobilele direct către consumatori, susţine că micile ajustări ale preţurilor au avut un efect important asupra cererii. Compania americană a livrat 422.875 de vehicule la nivel global în primul trimestru.