Tesla Motors încearcă să evite o investigaţie a guvernului SUA privind siguranţa Model S

 Tesla Motors încearcă să evite o investigaţie a guvernului american privind siguranţa automobilului de lux Model S care ar putea avea consecinţe costisitoare pentru companie şi pentru industria maşinilor electrice în general, potrivit Bloomberg.
Economica.net - mie, 20 nov. 2013, 08:35
Tesla Motors încearcă să evite o investigaţie a guvernului SUA privind siguranţa Model S

Directorul general al companiei, Elon Musk, a anunţat că Tesla a pregătit o ajustare la software-ul Model S care ridică garda la sol la viteze mari, de autostradă, pentru a reduce şansele ca bateriile autoturismului să fie străpunse de obiecte peste care trece pe drum, evitând astfel producerea unor incendii.

Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului Rutier din SUA a anunţat că va începe o investigaţie privind Model S, după ce au fost înregistrate două astfel de incidente.

Dacă autorităţile vor respinge soluţia software propusă de Tesla, compania ar putea fi obligată să instaleze un scut mai solid sub automobilele Model S, operaţiune foarte costisitoare care ar presupune şi rechemarea în service a autoturismelor aflate în circulaţie.

De asemenea, o astfel de anchetă ar reprezenta o lovitură de imagine pentru companie, care susţine că Model S este cea mai sigură maşină de pe piaţa americană.

Preţurile Model S pornesc de la 70.000 de dolari şi pot depăşi 100.000 de dolari cu dotările superioare.

Cu două luni în urmă, aceeaşi agenţie guvernamentală a criticat compania pentru că a exagerat rezultatele obţinute de Model S în crash-test. Tesla a anunţat atunci că Model S a primit un rating de „5,4 stele” în urma testelor de stres omologate de guvern. Autorităţile au precizat că un astfel de calificativ nu există, ratingul maxim fiind de 5 stele, dar că automobilul a obţinut într-adevăr nota maximă după toate criteriile.

Musk a calificat investigaţia drept o ameninţare prin care se doreşte „întârzierea ascensiunii mijloacelor de transport sustenabil” şi care „creşte riscul schimbărilor climatice la nivel global, cu potenţiale consecinţe dezastruoase”.

În anul 2011, General Motors a rechemat automobilele electrice Chevrolet Volt pentru a instala un scut mai solid, protejând bateriile de riscul de a fi străpunse, şi a oferit de asemenea clienţilor posibilitatea să schimbe maşinile dacă nu le mai doresc. Directorul general al companiei a început să utilizeze Volt ca maşină personală.

General Motors a acţionat preventiv, pentru a evita o investigaţie a guvernului, astfel că problemele Volt nu se regăsesc în baza de date a agenţiei pentru siguranţa traficului.

Analiştii Deutsche Bank anticipează că soluţia software oferită de Tesla va fi acceptată de agenţia guvernamentală.

Acţiunile Tesla au închis marţi la New York în urcare cu 3,7%, la 126,09 dolari, după ce au avansat cu până la 6,1% în cursul şedinţei. Titlurile companiei au atins pe 30 septembrie nivelul record de 193,37 dolari, dar au scăzut cu 35% de atunci, după apariţia celor două incendii cauzate de străpungerea bateriilor.

Te-ar mai putea interesa și
Nouă scumpire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Nouă scumpire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Azi a avut loc a patra modificare de preț a carburanților în benzinării din aceasă lună. S-a scumpit doar benzina, prețul motorinei a rămas la fel....
Autostrada Transilvania: A fost contestat rezultatul licitației pentru cel mai mare contract, cu Tunelul Meseș
Autostrada Transilvania: A fost contestat rezultatul licitației pentru cel mai mare contract, cu Tunelul Meseș
Italienii de la WeBuild au depus contestație după ce turcii de la Makyol au fost desemnați câștigători ai celui mai ...
Țiriac a primit ultima autorizație de la ANRE pentru un parc fotovoltaic din Prahova, făcut cu finanțare din PNRR
Țiriac a primit ultima autorizație de la ANRE pentru un parc fotovoltaic din Prahova, făcut cu finanțare din PNRR
O firmă controlată de Ion Țiriac a obținut de la Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ultima autorizație ...
Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence, care a investit 60 de milioane de euro în rezidențial: Pe termen lung, avem în vedere dezvoltări în zona centrală și de nord a Capitalei
Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence, care a investit 60 de milioane de euro în rezidențial: Pe termen lung, avem ...
Dezvoltatorul City Garden, deținut de un grup de companii cu capital din Asia și care a investit pe plan local 60 de milioane ...