Test BMW M3 și M4 Competition: Circuit și ploaie, mediul perfect
BMW România a decis să ofere unui grup restrâns de jurnaliști posibilitatea de a testa noile sale modele M Competition, lansate în această primăvară, acolo unde mediul permite cele mai înalte performanțe în deplină siguranță, pe circuit. Și nu pe unul oricare, ci pe deja cunoscutul Transilvania Ring de lângă Târgu Mureș, care deține o pistă în care liniile drepte și virajele, unele „în orb”, oferă șoferului toate senzațiile pure ale unei adevărate mașini de competiție.
Cei aproape 400 km parcurși de la București până la circuit au demonstrat că atât M3 Competition cât și M4 Competition pot fi utilizate fără probleme în traficul de zi cu zi de pe șoselele din România, chiar dacă asta presupune traversarea munților prin aglomeratele văi ale Prahovei sau Oltului. Le-am menționat pe ambele pentru că participanții la evenimentul BMW M Power Day au avut posibilitatea de a își alege traseul până la Târgu Mureș și înapoi.
Prin urmare, „armele” BMW încărcate cu benzină și cu bagajele în portbagaj ne-am luat inima în dinți și am luat în piept traficul de pe șoselele românești cu scopul declarat de a înțelege dacă aceste puternice mașini al căror loc de joacă preferat este circuitul se simt în largul lor și atunci când viteza de deplasare nu depășește 20 km/h, iar coloanele de vehicule se întind cât vezi cu ochii. Rezultatul acestei părți a testului nostru a fost cât se poate de relevant, mașinile parcurgând cu brio distanța București – Târgu Mureș și, chiar mai important, în ciuda spațiului restrâns din habitaclu, mai ales în cazul M4, oferind pasagerilor un confort mai puțin așteptat de la vehiculele al căror principal atu este sportivitatea.
Dans în ploaie cu BMW M4 Competition
Ajunse la circuitul din Ardeal, noile M3 și M4 Competition, au redescoperit brusc o poftă nebună de viață dezlănțuind toți cei 510 CP și 650 Nm pe pista îmbibată de apa care părea a curge continuu din nori. De altfel, deși nu și-au putut atinge performanțele maxime din cauza instinctului de conservare al șoferului, atât M3 cât și M4 au părut a se simți chiar mai bine pe pista udă decât pe una complet uscată. Asta pentru că sistemele electronice de control au putut să-și dovedească din plin utilitatea la fiecare capăt de linie dreaptă și la ieșirea din fiecare viraj.
Grație forței motorului cu șase cilindri în linie, accelerațiile noilor modele BMW M sunt fulminante. Sutele de metri parcurse în linie dreaptă ne-au permis să apăsăm pedala până la refuz și să dăm frâu valului de adrenalină care a crescut odată cu viteza pentru a face inima să o ia la galop în momentul în care virajele impuneau mai întâi o frânare care îți trimitea ochii către viziera căștii și plămânii spre volan și, mai apoi, o accelerare care te lipea de scaunele bine profilate.
Pentru a înțelege cum sunt posibile astfel de accelerații și frânări fără ca mașina să pară a suferi să intrăm puțin în intimitatea noilor BMW M Competition. Motoarele care propulsează vehiculele de înaltă performanţă combină capacitatea de a urca în turaţii pentru care modelele M sunt renumite, cu cea mai recentă versiune a tehnologie M TwinPower Turbo. Rezultatul este un nou punct maxim pentru motoarele BMW pe benzină cu şase cilindri dispuşi în linie în ceea ce priveşte puterea şi cuplul. Două turbocompresoare cu răcire indirectă a aerului de supraalimentare, un sistem de admisie a aerului cu debit optimizat şi un sistem de injecţie directă pe benzină ce funcţionează la o presiune maximă de 350 bar ajută la livrarea aproape instantanee a puterii motorului. În plus, motorul îşi menţine cuplul maxim pe un interval larg de turaţii, cei 650 Nm fiind disponibili între 2.750 şi 5.500 rpm. Puterea maximă de 510 CP este dezvoltată la 6.250 rpm, turaţia maximă a motorului fiind de 7.200 rpm. Astfel modelele M3 și M4 Competition sprintează de la 0 la 100 km/h în 3,9 secunde, și de la 0 la 200 km/h în doar 12,5 secunde.
Astfel de performannțe necesită și un sistem de răcire pe măsură, personalizat. Acesta asigură menţinerea temperaturilor optime de funcţionare în orice moment pentru toate componentele sistemului de propulsie – în condusul cotidian pe distanţe scurte şi prin oraş, dar şi când limitele de performanţă sunt testate pe circuit. Un modul de răcire central este acompaniat de două radiatoare de înaltă temperatură aflate în pasajele roţilor. La modelele Competition, sistemul include şi un răcitor suplimentar pentru uleiul de motor şi un răcitor separat pentru uleiul de transmisie. Competenţa în motorsport acumulată de BMW M GmbH îşi face simţită prezenţa şi în conceperea sistemului de alimentare cu ulei. Baia de ulei a motorului are două camere separate şi un canal de absorbţie integrat. O etapă suplimentară de absorbţie permite ca pompa de ulei cu program de control să tragă lubrifiantul din camera mai mică şi intervine atunci când trebuie depăşite acceleraţiile laterale şi longitudinale extreme.
Transmisia M Steptronic cu opt trepte, cu Drivelogic, de la modelele Competition se distinge prin etajarea rapoartelor adaptată perfect la caracteristicile motorului. Cutia permite atât schimbări complet automate, cât şi manuale ale vitezelor prin maneta specifică M sau clapetele de pe volan. Caracteristicile de schimbare ale transmisiei sunt ajustate cu ajutorul butonului Drivelogic integrat în maneta schimbătorului. Conducătorul poate accesa trei setări clar distincte atât în modul automat, cât şi în cel manual.
Mașina ca o haină
Poate părea o idee năstrușnică să compari un BMW M Competition cu o haină făcută la comandă, însă personalizarea mașinilor atinge cote nebănuite.
Sistemul M Drive Professional aflat pentru prima dată în dotarea acestor modele a fost conceput special pentru pilotaj pe circuit. Include noul M Traction Control inovator, care permite ca noua funcţie integrată de limitare a patinării roţii din sistemul DSC să fie ajustată în 10 etape la preferinţele şi nevoile personale ale conducătorului.
Alte elemente ale M Drive Professional sunt M Drift Analyser, care înregistrează şi evaluează statisticile de condus în timpul manevrelor dinamice din viraje, şi M Laptimer, care furnizează timpii pe tur şi alte informaţii generate în timpul sesiunilor pe circuit.
Butonul Setup de pe consola centrală oferă acces direct la opţiunile de setări pentru motor, şasiu, direcţie şi sistemul de frânare, dar şi – în funcţie de model şi specificaţie – sistemul M xDrive, Gear Shift Assistant (asistentul la schimbarea vitezelor) şi controlul tracţiunii. Două configuraţii compuse individual pentru comportamentul automobilului pot fi stocate şi reapelate instantaneu în orice moment prin utilizarea butoanelor M de pe volan.
Panoul de control de pe consola centrală include standard şi butonul M Mode. Acest poate fi folosit pentru ajustarea reacţiilor şi caracteristicilor sistemelor de asistare a condusului şi ale afişajelor din panoul de instrumente şi Head-Up Display pentru a oferi o experienţă a condusului potrivită situaţiei de moment şi demnă de emblema M. Conducătorul poate alege dintre setările ROAD şi SPORT, în timp ce modul TRACK – dezvoltat pentru circuit – este adăugat arsenalului atunci când se comandă M Drive Professional. În modul TRACK sunt dezactivate sistemele de asistenţă activă, aşa cum este asistentul de părăsire a benzii de rulare, precum și display-ul central iDrive sau funcţii precum controlul prin gesturi.
Desigur, toate cele enumerate mai sus au și un cost pe măsură. Sedanul BMW M3 Competition costă 89.310 euro, în timp ce coupe-ul M4 Competition 90.857 euro. Atenție, acestea sunt prețurile de bază cu TVA, dotările opționale putând urca vertiginos sumele plătite pentru a deține unele dintre cele mai performante mașini produse vreodată de BMW. (Foto: Ciprian Mihai, Radu Chindriș)
Citește și:
– Test Renault Arkana: Cu farurile spre zona premium
– Test Dacia Spring: Decență, nu extravaganțe