Încă de la primul contact cu Dacia Bigster iese în evidență statura sa înaltă și caroseria alungită. Deși nu este mai lat decât fratele său mai mic, Duster, noul SUV compact al mărcii Dacia are câteva artificii de design, în special în partea frontală, care dau impresia unui vehicul mai amplu și mai bine așezat pe șosea.
Conform datelor tehnice furnizate de producător, în timp ce Duster are o lățime de 1.813 mm, Bigster se poate lăuda tot cu atât. Pentru comparație, unul dintre cele mai căutate SUV-uri de clasă C de pe piața europeană Volkswagen Tiguan, are o lățime de 1.842 mm, iar Hyundai Tucson chiar 1.865 mm. În privința lungimii, Bigster își depășește însă clar rivalii, cei 4.570 mm ai săi depășind cu 31 mm Tiguanul și cu 60 mm Tucson.
În acest context cel mai simplu ar fi să considerăm Bigster un soi de Duster ceva mai lung. Însă, o privire mai atentă dezvăluie detalii care fac diferența. În primul rând partea frontală este ceva mai stilată în cazul Bigster, cu tușe care dezvăluie caracterul mai puțin aventurier și mai înclinat către călătoriile pe asalt. În lateral, panourile ușilor sunt ceva mai ample, iar în spate liniile denotă limpede apartenența SUV-ului de clasă C la zona mașinilor orientate mai degrabă spre confort decât spre off-road.
Desigur, pentru un ochi neavizat, diferențele dintre Duster și Bigster, dincolo de lungime, sunt mai greu de sesizat și acesta poate fi considerat un punct slab al mașinii. Cei care sunt dispuși să plătească sumele aferente unui SUV compact ar putea fi deranjați de posibilitatea ca mașina lor să fie confundată cu una de clasă B.
În interior lucrurile sunt mai nuanțate. Consola centrală mai proeminentă, spațiul mult mai mare la nivelul genunchilor pentru pasagerii de pe bancheta din spate și, mai ales, dimensiunile portbagajului pun Bigster într-un avantaj clar. Dacă adăugăm și plafonul panoramic cu deschidere electrică și funcție oscilobatantă noul SUV Dacia se diferențiază net de fratele său mai mic și mai dispus la aventuri în afara drumurilor asfaltate.
Și, apoi, pe măsură ce studiezi mai atent habitaclul, apar detalii, mici dar extrem de importante precum reglajul electric al scaunului șoferului, aeratoarele separate pentru locurile din spate, geamurile mai groase și antifonarea superioară atât în zona chederelor cât și în partea frontală, de la parbriz până la panoul despărțitor dintre motor și compartimentul pasagerilor. Sunt și alte diferențe, desigur, precum hayon-ul cu deschidere electrică sau reglajele lombare ale scaunelor, dar cele menționate sunt elementele mai ușor de perceput încă de la prima deschidere a ușilor.
Oficialii Dacia au ales pentru testul internațional desfășurat în Franța, lângă Marsilia, să pună la dispoziția jurnaliștilor doar noul sistem de propulsie HYBRID 155, cel care este compus dintr-un motor cu ardere internă de 1.8 litri (1.793 cmc) cu patru cilindri, un motor electric de 50 CP, un motor electric de pornire/generare de înaltă tensiune și o baterie de 1,4 kWh. Cutia de viteze fără ambreiaj are patru trepte pentru motorul termic și două pentru motoarele electrice. În total, această evoluție a motorului de 1.6 litri disponibil pe Duster, pune la dispoziția șoferului 155 CP, o viteză maximă de 180 km/h și o accelerație 0 – 100 km/h în 9,7 secunde. Toate aceste valori sunt peste cele oferite de HYBRID 140. Mai puțin emisiile de CO2 care, în cazul acestui sistem de propulsie sunt de 104 gr. față de 112 în cazul celui mai puternic motor de pe Duster.
Pe șosea, Dacia Bigster își arată rapid caracterul de SUV compact destinat în special asfaltului. De la sistemul de direcție lax – poate prea lax pentru cei care își doresc sportivitate -, până la suspensia orientată către confort. Având o lățime redusă, mașina are unele tendințe de a se înclina pe viraje ceva mai mult decât te-ai aștepta, însă totul se păstrează în limitele normalului ținând cont și de noile reglaje ale suspensiei, dar, mai ales, de greutatea redusă pentru un SUV de clasă C. Doar ca idee, în această configurație, noul model Dacia are o greutate de 1.569 kg, cu doar 22 kg mai mare decât cea a Duster (Journey, Hybrid 140), dar cu nu mai puțin de 300 kg sub cea a unui Volkswagen Tiguan. Greutatea redusă este de altfel cea care, ca și în cazul altor modele Dacia, asigură un consum redus de carburant în timpul deplasării. În timpul testului de la Marsilia, consumul afișat de modelul condus (Journey, Hybrid 155) a fost de 5,6 l 100 km, peste cel de 4,6 l/100 km anunțat de producător.
Ani de-a rândul Dacia și-a obișnuit clienții cu vehicule aparținând segmentului B (clasa mică). Odată cu Jogger, marca românească, parte a grupului francez Renault, a pășit cu încredere în segmentul C (clasa compactă), acolo unde clienții sunt dispuși să cheltuiască ceva mai mult, dar și mai atenți la detalii. Odată cu Bigster, Dacia pune în vânzare însă o mașină care întrunește cam toate cerințele de bază ale unui client din acest segment – caroserie tip SUV, spațiu interior atât pentru pasageri cât și pentru bagaje, echipamente de comandă și control peste cele din clasa B și, desigur, un confort sporit mai ales pentru drumurile lungi.
Conform oficialilor mărcii, intrarea în zona SUV C a pieței auto europene a fost generată de dimensiunile generoase ale acestui segment (3 milioane de vehicule vândute anual, circa 23% din piața europeană a autoturismelor), însă, ca și în cazul celorlalte modele ale mărcii, debutul este făcut „a la Dacia”, adică printr-un automobil cu preț redus care respectă cerințele „esențiale” ale clienților din această zonă a pieței.
Cu așteptări mari, dar și cu precauție în a enunța ținte de vânzări, cei de la Dacia mizează pe atragerea multor clienți de la alte branduri, persoane dornice de a deține un automobil cu dimensiuni generoase, dar fără costurile mari asociate acestuia, mai ales acum, când sumele solicitate de dealeri pentru un vehicul s-au majorat.
Având în ofertă un SUV de clasă C cu patru sisteme de propulsie – mild hybrid 130 4×4, mild hybrid 140, mild hybrid ECO-G 140, și full-hybrid 155, Dacia afișează în România prețuri care încep de la 23.000 de euro (Essential, TCe 140) și urcă până la 29.500 de euro (Journey/Extreme Hybrid 155). Singura versiune cu sistem 4×4 costă 26.900 de euro (Expression, TCe 130 4X4).
Conform unui anunț de ultimă oră al Dacia, SUV-ul Bigster va putea fi cumpărat, prin programul Rabla 2025, cu 19.900 de euro (Essential, TCe 140) – sumă rezultată din acordarea unui discount de 800 de euro prin FLEX, o finanțare speciala Dacia; a unui discount promoțional suplimentar de 300 de euro, dar și prin includerea a 2.000 de euro, sumă estimată de companie pentru Rabla 2025, program care nu este încă în vigoare. Totodată, un calcul similar care ia în considerare o presupunere a Dacia privind sumele acordate de stat prin programul Rabla, plasează variantele de top Extreme si Journey (HYBRID 155) la un preț de 25.900 de euro. Desigur, aceste oferte trebuie considerate temporare și dependente de sumele acordate de stat prin Rabla 2025.
Citește și:
– Uzina Automobile Dacia evoluează odată cu produsele mărcii. La fiecare 55 de secunde o mașină iese de pe linia de montaj de la Mioveni
– Sistemul de tracțiune integrală Hybrid 4×4 este deja testat de Dacia înainte de includerea în gamele Bigster și Duster