Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Au trecut aproape 14 de ani de când Dacia Duster a intrat, progresiv, pe piețele din Europa uimind pe atunci prin prețul său mult sub cele ale concurenților direcți. Cei care s-au încumetat să cumpere micul SUV asamblat în România au avut parte atât de surprize plăcute, cât și neplăcute. Pornind de la prețul redus, garda la sol permisivă și capacitățile sale off-road și încheind cu motoarele cu puteri mici, lipsa unor sisteme electronice și rugina apărută prin zone ascunse vederii, controversele au curs în jurul acestui vehicul complet nou pentru gama Dacia.
De-a lungul anilor, Duster a fost comercializat în peste 2,2 milioane de exemplare, adică mai bine de 450 de zi, valoare care demonstrează că numărul clienților nu a fost niciodată mic, chiar dacă modelul a trecut prin facelift-uri sau așa-numite perioade de final de viață între generații. De altfel, chiar directorul mărcii Dacia în România, Mihai Bordeanu, declara cu mândrie că și în perioada de schimbare de la generația a doua la cea de-a treia numărul comenzilor a continuat să se mențină la un nivel constant, amănunt surprinzător dacă luăm în calcul faptul că în industrie este cunoscut declinul înregistrat în domeniul vânzărilor atunci cât pe piață se află un model al cărui urmaș tocmai a fost anunțat pentru lansare într-un interval de timp previzibil.
În acest context, cu o istorie aproape fără cusur, cei de la Dacia au avut dificila sarcină de a dezvolta o generație complet diferită, dar care să păstreze atuurile celor anterioare. Și, dacă ne uităm din nou la cifre, dar și la anumite detalii, pare că au reușit. Dimensiunile au rămas aproape identice – lungimea e tot de 4,34 m, înălțimea a scăzut insesizabil, garda la sol e tot în limitele anterioare – prețul e încă printre cele mai reduse din segment chiar dacă nu mai e cel mai mic, iar confortul, tehnologia și numărul sistemelor de comandă, control și siguranță a crescut.
Motoare pe aproape toate gusturile
Un element foarte important pentru cei care își fac calcule pentru achiziția unui Duster este gama de motoare. În ciuda celor care încă se bazează pe propriile închipuiri și pe „cunoscătorii” de pe rețelele de socializare, fără a căuta să afle adevărul de la o susă credibilă, Dacia oferă pe noul SUV atât motoare mici, cu trei cilindri, cât și soluții pentru cei dornici de o cilindree „ca pe vremuri”. Toate au un regim ascet de viață, adică nu consumă deloc mult, și prețuri după buzunarul potențialului client.
Astfel, cei care își doresc o mașină cu un preț redus și o autonomie mare care să facă uitat dieselul ieșit din discuție la aproape toate mărcile din cauza standardelor europene de depoluare tot mai stricte, pot alege varianta ECO-G 100. Pentru un plus de putere și depășiri fără stres este disponibil TCe 130, motor care poate fi combinat și cu un sistem de tracțiune integrală. În fine, cei care vor un motor de 1.6 litri și 140 CP „ca la mașinile germane” (deși, culmea, majoritatea „nemțoaicelor” de segment B au coborât la motoare de 1.0 sau 1.2 litri) au deschisă calea către HYBRID 140. Cu un preț, desigur.
Interior modern, dotat, dar cu puține sclipiri
Dacă despre aspectul exterior al modelului, modificat radical, sunt puține de spus dat fiind faptul că, în materie de design, fiecare are viziunea proprie, iar gusturile nu se discută, să punctăm câteva detalii despre habitaclu. Spațiul destinat șoferului și pasagerilor este și el complet altfel decât cel întâlnit până acum la acest model, iar deciziile designerilor i-au asigurat un plus de modernism binevenit.
Nu trebuie uitat însă faptul că Dacia își prezintă toate vehiculele drept mașini care oferă esențialul. Prin urmare, nu veți găsi în Duster nici „climă bizonică”, nici scaune prea confortabile cu o mulțime de reglaje, masaj sau piele și nici tehnologii care iau ochii. În schimb o să observați, desigur, abundența plasticului, noul design al planșei de bord și spațiul mai mult decât rezonabil pentru un SUV de clasă B.
În funcție de versiunea aleasă, veți descoperi că mașina are în dotarea standard cunoscutele Media Control (Essential), Media Display (Expression și Extreme) sau Media Nav Live (Journey și, opțional, Extreme). Doar că sistemul multimedia este complet diferit, de 10,1 inchi, și un tablou de bord digital de 7 inchi, color, care poate fi personalizat. Dacă aveți telefon inteligent, și sigur aveți, o să observați și conectivitatea avansată, dar și prizele exclusiv USB-C. Dacă aveți altfel de cabluri veți fi nevoiți să cumpărați adaptoare.
În cazul în care optați pentru versiunea 4×4 veți observa și un controller pentru modurile de condus. Dacia Duster dispune acum de o transmisie 4×4 Terrain Control cu cinci moduri de conducere – AUTO: transmisia repartizează automat puterea între puntea față și cea spate în funcție de aderență și de viteză, – SNOW: optimizează traiectoriile pe roțile care alunecă datorită unor reglaje specifice ale sistemelor ESC și anti-patinaj, – MUD/SAND: pentru rularea pe suprafețe noroioase sau nisipoase, – OFF-ROAD: oferă cele mai bune capacități de trecere în off-road sau pe drumuri dificile. Este apropiat ca performanță de modul 4×4 Lock al actualei generații a modelului Duster, dar merge mai departe, distribuind automat și într-o manieră optimă cuplul între puntea față și cea spate în funcție de condițiile de aderență și de viteza vehiculului, și ECO: permite optimizarea consumului de carburant acționând asupra sistemului de aer condiționat și a performanțelor vehiculului. Optimizează distribuția cuplului între puntea față și cea spate pentru a limita consumul de carburant, adaptându-se la condițiile de aderență ale drumului.
Dincolo de noile echipamente, mașina include și sisteme electronice cu totul noi. Aici trebuie incluse în primul rând toate năzbâtiile solicitate de oficialii europeni prin noul standard GSR2. De la frânarea automată de urgență, recunoașterea panourilor de semnalizare cu alertă de depășire a vitezei legale, alertă la schimbarea benzii de circulație și până la asistență la menținerea benzii de circulație și sistem de supraveghere a atenției șoferului, mașina o să piuie, bingăne sau țăcăne ca o jucărie cu baterii a unui copil răsfățat. Existența acestei mulțimi de alerte enervante dar, uneori, utile nu este responsabilitatea Dacia, ci a politicienilor de la Bruxelles care au impus comercializarea mașinilor noi doar cu noul standard GSR2. Interesant este că, spre deosebire de mulți alți producători aflați în aceeași situație, Dacia a decis să ușureze viața clienților săi prin butonul „My Safety” care permite un acces rapid la configurația preferată de sisteme de asistență la conducere fără a încălca cerințele europene.
Comportament tipic Duster
Lăsând deoparte detaliile concrete, să trecem la subiectiva temă a comportamentului mașinii. Cum Dacia ne-a oferit, la câteva zeci de kilometri de Malaga, posibilitatea de a testa mașina atât pe șosele cât și în afara lor și chiar pe un traseu off-road ceva mai dificil, am avut posibilitatea să tragem câteva concluzii.
În primul rând, varianta Hybrid 140 Extreme testată inițial a arătat de ce este util un sistem hibrid. Nu mild-hybrid, ci hibrid în toată puterea cuvântului. Adoptată deja de Dacia la începutul anului 2023 pe Jogger, motorizarea HYBRID 140 este de acum disponibilă și pe noul Duster. Ea este alcătuită dintr-un motor de 1,6 l alimentat cu benzină ai cărui patru cilindri dezvoltă 94 CP, din două motoare electrice (un motor de 49 CP și un demaror/generator de înaltă tensiune) și o cutie de viteze automată electrificată. Aceasta din urmă dispune de patru trepte dedicate motorului termic și alte două alocate motorului electric.
Deși pare complicat, nu trebuie să vă faceți probleme. Mașina funcționează ca orice vehicul cu cutie automată, Doar că, uneori, pare că motorul o ia razna și se turează din senin fără ca șoferul să apese altfel decât până atunci pedala de accelerație. E semn că bateria de 1,2 kWh se apropie de golire și a comandat un meniu complet motorului termic care, pe lângă deplasarea mașinii, în acel moment trebuie să susțină și încărcarea bateriei prin generatorul aferent. În rest, mașina are ritm și folosește toți cei 140 CP atunci când i se cere.
Varianta de mijloc, cu motorul TCe 130, tracțiune 4×2 și cutie de viteze cu acționare manuală este o premieră în gama Dacia. Asta pentru că nu e o motorizare clasică, ci un sistem mild-hybriyd de 48 V care include un motor turbo de 1.2 litri, în trei cilindri, alimentat cu benzină, bazat pe ciclul Miller (randament optimizat și pierderi mai reduse prin pompare). Atenție, numele său poate înșela. Nu vorbim despre motorul TCe 130 care s-a aflat până acum în portofoliul Dacia Duster, ci despre unul cu totul nou, mult mai rapid în reacții și cu un consum chiar mai redus. Doar că, atunci când este forțat să accelereze brusc, devine cam gălăgios. Cei dornici de aventură pot combina acest propulsor cu tracțiunea 4×4.
Utilizat în timpul testului din Spania în zona mai dificilă a traseului off-road, sistemul mild-hybrid TCe 130 cu 4×4 s-a dovedit cât se poate de docil, reacțiile sale fiind cele solicitate și așteptate de șofer. Mai mult chiar, mașina a dovedit că a păstrat și chiar a îmbunătățit performanțele fostului Duster 4×4, chiar și cu motor diesel (dacă excludem cuplul), depășind fără probleme ravene, urcând pante abrupte și încrucișând punțile mai ceva ca un vehicul de acrobație. Merită menționat că, de-a lungul timpului, raportul prestații/preț a fost cel care i-a îndemnat pe mulți pasionați de aventură off-road să aleagă un Duster. Acest lucru nu s-a schimbat nici acum, dacă excludem vehiculele second-hand, mașina produsă la Mioveni fiind în continuare cea mai accesibilă dintre cele care se pot încumeta pe trasee neamenajate dificile.
Dacă pe teren accidentat Dacia Duster s-a dovedit un companion de nădejde, pe șoselele spaniole – fie ele autostrăzi sau drumuri de munte pline de viraje -, mașina a rămas în zona acceptabilă. Parbrizul pare chiar mai mic decât cel al versiunii anterioare, așa că vizibilitatea nu este cea mai bună, scaunele au șezutul scurt și, la drum lung, pot fi deranjante, zgomotul care pătrunde în habitaclu e la limita de jos a normalului, iar sistemu de direcție, deși îmbunătățit, lasă loc de mai bine.
Cu un design exterior și interior modern și chiar atractiv, dovadă stând capetele întoarse de mașină pe stradă, tehnologie mult peste ce te-ai aștepta de la fostul low-cost, devenit smart-buy și ajuns acum „esențial, cool și outdoor” și un comportament rutier corect, a treia generație Dacia Duster este, fără îndoială, în pragul unui salt major în domeniul vânzărilor. Mașina joacă într-o cu totul altă ligă decât generația ei anterioară fără ca saltul în materie de preț să fie unul de speriat.
Rivalii Daciei Duster
Pe măsură ce evoluează și este dotat cu tot mai multe sisteme de comandă, control, siguranță și confort, SUV-ul Dacia Duster întâlnește o concurență tot mai acerbă pe piață. A treia generație are un catalog de prețuri care începe de la 18.800 de euro (ECO-G 100, Essential), urcă la 23.100 de euro (TCe 130, Journey) și poate ajunge până la 26.500 de euro (HYBRID 140, Extreme). Lista completă de prețuri o puteți găsi aici.
În acest context, unul dintre rivalii importanți ai modelului asamblat la Mioveni este MG ZS, model ajuns la finalul anului trecut pe piața din România. În varianta de bază, acest model produs în China, dar purtând un brand britanic pe caroserie, costă 17.950 de euro. Această sumă le asigură clienților o mașină cu motor de 1.5 litri care dezvoltă 106 CP, cutie manuală cu cinci trepte și dotările aferente echipării Excite.
Un alt concurent al Daciei Duster este SsangYong Tivoli, model care în varianta cu motor GDI de 1.5 litri care dezvoltă 163 CP și cutie manuală costă 18.890 euro. Sau chiar 17.390 de euro dacă prețul promoțional din aprilie 2024 rămâne în vigoare.
Lista de competitori continuă cu Suzuki Vitara. În varianta de bază, Cool, dotată cu sistem de propulsie mild-hybrid care dezvoltă 129 CP, modelul costă, conform importatorului, 19.310 de euro. Și SEAT Arona se alătură alaiului de rivali, acest model având un preț de bază de 18.848 de euro pentru versiunea Reference dotată cu motor 1.0 TSI care pune la dispoziția șoferului 95 CP.
Desigur, cei care sunt dispuși să cheltuiască sume mai mari pentru mașini din același segment cu Dacia Duster pot alege dintr-o gamă largă care inlcude, printre altele, Renault Captur, Mitsubishi ASX, Skoda Kamiq, Kia Stonic sau chiar Ford Puma.
Citește și:
– Dacia a deschis comenzile pentru a treia generație Duster cu un preț de bază de 18.800 de euro
– SUV-ul Dacia Duster, premiat înainte de a fi testat sau a ajunge în showroom-uri
– Director Dacia: După Duster va urma Bigster, dar și o nouă generație Spring