Test Dacia Duster facelift: Înainte de o nouă generație

Dacia Duster, model produs exclusiv la uzina din Mioveni, țintește revenirea în vârful clasamentului din segmentul SUV B printr-un design evoluat, în linie cu noile Logan și Sandero, și noi echipamente.
Robert Stan - vin, 27 aug. 2021, 03:37
Test Dacia Duster facelift: Înainte de o nouă generație

Dacia Duster Facelift și-a dezvăluit noile atuuri în cadrul testului internațional desfășurat în împrejurimile Parisului .Vehicul asamblat pentru piața europeană exclusiv în România, Dacia Duster a reușit să urce în 2018 până pe locul secund în clasamentul clasei SUV B fiind depășit pe atunci doar de colegul său de grup, Renault Captur. Însă, așa cum se întâmplă în viața fiecărui automobil, trecerea timpului și apariția unor noi concurenți în segment au făcut ca micul SUV să coboare în clasament.

Conform datelor JATO Dynamics, în perioana ianuarie – iunie 2021 au fost comercializate doar ceva mai mult de 72.600 de unități volum care, deși este mai mare cu 26% față de cel din aceeași perioadă a lui 2020, corespunde unei scăderi cu 38% față de primele șase luni din 2019, ultimul an în care pandemia a lăsat piața auto să se desfășoare în condiții normale. Reculul a dus SUV-ul „made in Romania” pe poziția a cincea în clasamentul segmentului SUV B, în spatele unor concurenți precum Volkswagen T-Roc, Peugeot 2008, Renault Captur și Ford Puma.

Noutăți în dotarea Dacia Duster

Pierderea din atractivitate a împins producătorul să aplice SUV-ului Duster un facelift discret menit, pe deoparte, să îl readucă în atenție și în linie cu noile Logan și Sandero, iar pe de alta să satisfacă noile solicitări ale clienților. Astfel, în materie de design exterior, se remarcă blocurile optice cu lumini de zi în formă de „Y” care respectă noua identitate vizuală Dacia, calandrul cu elemente cromate în relief care amintesc de cele existente pe modelul Spring și un nou profil al eleronului plasat în partea superioară a lunetei.

În interior, Dacia Duster Facelift prezintă o tapițerie nouă, noi tetiere, o consolă centrală înălțată, un nou ecran pentru computerul de bord și sisteme multimedia Plug & Music, Media Display sau Media Nav în funcție de echipare.

Tot în noua dotare a vehiculului intră și o cotieră care poate culisa 70 mm și care integrează un spațiu de depozitare cu volumul total de 1,1 litri. Din nefericire, în acest spațiu nu poate fi plasată nici măcar o sticlă din plastic de 0,5 litri, înălțimea acesteia blocându-i închiderea.

Noutățile nu se termină aici. Disponibil pe versiunea 4×4 echipată cu Media Display sau Media Nav, sistemul 4×4 Monitor furnizează o serie întreagă de informații utile pe ecranul central precum „înclinometru lateral” care ajută la aprecierea gradului de înclinare laterală a vehiculului, unghi de tangaj, busolă și altimetru.

Pentru că unii dintre potențialii clienți au solicitat revenirea în dotarea modelului a cutiei automate de viteze, Dacia a dotat Duster Facelift cu transmisia EDC cu șase trepte. Aceasta este disponibilă pe versiunea cea mai puternică a SUV-ului, cea echipată cu motorul TCe 150, în configurația 4×2.

Tot răspunzând solicitării clienților, producătorul a alcătuit o ofertă de sisteme de propulsie care include variantele alimentate cu benzină TCe 90, TCe 130 și TCe 150, dieselul dCi 115 și alimentarea mixtă benzină-GPL ECO-G 100. În acest ultim caz, Dacia anunță o autonomie de 1.235 kilometri atinsă grație celor două rezervoare care cumulează un volum util de aproape 100 de litri – 50 de litri de benzină și 49,8 litri de GPL. Volumul util de GPL este mai mare cu 16,2 litri față de precedenta generație Duster GPL, oferind un plus de autonomie de peste 250 kilometri.

Activ la viteze cuprinse între 30 km/h și 140 km/h, Blind Spot Warning previne șoferul asupra riscului unei ciocniri potențiale cu un alt vehicul prezent în unghiul mort. În funcție de versiune, modelul dispune și de cameră de luat vederi amplasată în spate care acum afișează linii de ghidare dinamice pe ecranul central.

Dacia Duster Facelift are în dotare și sistemul de asistență la pornirea în rampă, control adaptiv al coborârii (doar pentru versiunea 4×4) sau sistem multi-view. Acesta include patru camere video – una frontală, două laterale și una în spatele mașinii – și îi permite șoferului să aibă o imagine mai bună asupra a ceea ce se află în jurul vehiculului. Camerele video laterale, amplasate sub oglinzile retrovizoare, oferă o imagine directă la nivelul roților din față, permițând încadrarea cu precizie a vehiculului pe porțiunea de drum parcursă. Sistemul este util în timpul manevrelor delicate care apar pe trasee offroad sau în timpul manevrelor de parcare.

Este important de menționat că această cosmetizare a celei de aa doua generații Dacia Duster este ultima înainte de schimbarea radicală a modelului așteptată în 2024. Atunci, pe lângă un design complet nou, a treia generație va fi dezvoltată pe platforma CMF-B existentă deja în dotarea „fraților” Logan și Sandero.

Pe șosea e loc de mai bine

Vehiculele testate pe șosea de Economica.net – TCE 150, 4×2, EDC și ECO-G 100, 4×2, M6, ambele în echipare Prestige – au dovedit aceleași prestații perfectibile pe drumuri asfaltate ca și în trecut. Deși sistemul de direcție și insonorizarea au fost îmbunătățite, Dacia Duster Facelift rămâne același vehicul corect din punct de vedere al raportului prestații/preț fără a străluci la capitolul dinamică.

Varianta cu 150 CP și cutie automată cu dublu ambreiaj asigură puterea și confortul solicitat de mulți români de-a lungul timpului, însă e dificl de spus în prezent câți dintre cei care și-au dorit motoare mai puternice și o cutie automată în gama producătorului autohton sunt și dispuși să plătească 20.900 de euro pentru asta.

E drept că, așa cum susțin reprezentanții Dacia, mulți dintre clienți optează în prezent, în cazul tuturor modelelor din gamă, pentru variante bine echipate și, în consecință, cu prețuri destul de piperate. Mai mult chiar, tot oficialii Dacia susțin că 20% dintre clienții Duster optează pentru sistemul de propulsie dual benzină – GPL. Grație autonomiei majorate substanțial de rezervorul suplimentar pentru GPL și a costurilor reduse ale gazului în raport cu benzina este de așteptat ca procentul clienților care aleg ECO-G să se majoreze.

Pentru un scurt dar solicitant traseu off-road am avut la dispoziție și modelul echipat cu motorul Blue dCi de 115 CP, sistem 4X4 și cutie manuală cu șase trepte. Cei care își doresc un SUV Dacia care să le permită abordarea unor trasee dificile au în această variantă același companion serios, performant și sigur ca și în trecut, iar noile sisteme dedicate parcurgerii drumurilor neamenajate – precum asistența la pornirea în rampă, controlul adaptiv al coborârii, Multi-View și 4X4 Monitor – pot descoperi noi valențe ale micului Duster.

Prețuri mai mari

Așa cum era de așteptat, odată cu această cosmetizare, Dacia Duster ajunge pe piață cu o nouă listă de prețuri, ceva mai piperată decât până în vara lui 2021. Gama este structurată în trei versiuni de echipare – Essential, Comfort și Prestige.

Versiunea de bază, Essential, este disponibilă exclusiv cu motorul alimentat cu benzină TCe 90, în configurație 4×2, la prețul cu TVA de 14.100 euro. Prețurile celorlalte versiuni variază între 15.750 de euro pentru Comfort 4×2 echipat cu motorul ECO-G 100 și 21.350 de euro Euro pentru Prestige 4×4 echipat cu motorul TCe 150.

Clienții care preferă transmisia automată pot opta pentru versiunile Comfort TCe 150 EDC (19.200 euro) sau Prestige TCe 150 EDC (20.900 euro), ambele în configurație 4×2.

Este demn de luat în seamă și faptul că oficialii Dacia au anunțat cu ocazia testului internațional din Franța că lansarea modelului în România va fi însoțită, de la 1 septembrie, de o ediție specială denumită Duster Urban. Cu o echipare generoasă, aceasta va include 1.000 de exemplare cu un preț de catalog cu TVA de pornind de la 16.140 euro (13.900 cu subvențiile pentru Rabla). De asemenea, din 2022 va fi disponibilă la nivel european o altă ediție specială, denumită Duster Extreme, al cărei preț nu a fost încă dezvăluit.

Citește și:

– Test Hyundai Tucson: Poziție meritată în clasamentul vânzărilor de SUV-uri
– Test Dacia Spring: Decență, nu extravaganțe

Te-ar mai putea interesa și
Cod galben de vânt în București. Pompierii au intervenit în 101 cazuri în Capitală și județul Ilfov
Cod galben de vânt în București. Pompierii au intervenit în 101 cazuri în Capitală și județul Ilfov
Pompierii au gestionat 101 intervenţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, miercuri, în intervalul orar 10:00 - 18:00, pe durata codului galben de vânt puternic, 36 de autoturisme fiind avariate......
Compania Apple a cerut să participe la procesul intentat în SUA împotriva Google, pentru a-și putea apăra singură interesele în acordul foarte profitabil încheiat cu Alphabet
Compania Apple a cerut să participe la procesul intentat în SUA împotriva Google, pentru a-și putea apăra singură interesele ...
Apple a cerut să participe la viitorul proces antitrust în care este prins Google în Statele Unite, spunând că nu se ...
Proprietarul navei rusești Ursa Major, scufundată în Marea Mediterană, acuză comiterea unui atac terorist (Video)
Proprietarul navei rusești Ursa Major, scufundată în Marea Mediterană, acuză comiterea unui atac terorist (Video)
Scufundarea navei cargou ruseşti Ursa Major în Marea Mediterană a fost cauzată de un "atac terorist", a declarat miercuri ...
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar ...