TEST DRIVE. Mitsubishi ASX, SUV de oras cu „sânge” de Pajero

Este clar dacă Mitsubishi ASX este un concurent serios pentru maşini ca deja notoriile Nissan Qashqai sau Volkswagen Tiguan. Nu mi se pare deloc deplasată nici comparaţia cu Mini Countryman sau Toyota Urban Cruiser, să zicem. Maşina însă suferă de o oarecare discrepanţă dacă ar fi să comparăm exteriorul extrem de atăgător şi extravagant – cu inserţiile sale de LED-uri ca lumini de zi –, cu interiorul oarecum normal, obişnuit; interior care poate fi salvat într-o bună măsură de un sistemul Clarion cu LED generos, aşezat pe consola centrală, care să ţină în spare un întreg arsenal multimedia.
Ştefan Alexiu - sâm, 23 iun. 2012, 21:06
TEST DRIVE. Mitsubishi ASX, SUV de oras cu

Ce-mi este foarte clar, la o săptămână după ce am lăsat în parcul său auto exemplarul de Mitsubishi ASX luat la test, este ca maşina îşi poartă cu mândrie numele de off-roader. Lucru uşor de înţeles daca luăm în calcul „moştenirea” Mitsubishi şi modelul său, deja legendar, Pajero. Oricum, în condiţii normale, chiar şi dacă eşti norocos să conduci ediţia limitată Diamond Edition, tot în modul 2X4 este bine să te deplasezi, cel 4X4 sau situaţia de diferenţial blocabil fiind utilă iarna sau în diverse situaţii de offroad.

Glumind puţin, un Mitsubishi ASX poţi merge fără probleme către terenurile arabile pe care le deţii, dacă le deţii sau poţi opri lângă Ateneul Român, dacă-ţi place muzica cultă. Mitsubishi ASX este un offroader de dimensiuni reduse, lucrat corect; arata bine în oraş şi se mişcă şi mai bine, graţie propulsorului său diesel de 1.8 litri. Dacă ar fi să-l comparăm cu un cal, Mitsubishi ASX este un Huţul „pursânge”! Huţulul, rasă românească de cai de talie mică, vioi, nepretenţioşi şi foarte muncitori.

Aflându-mă la volanul maşinii am început să-i identific o serie de „surate” prin Bucureşti. Nu arătau rău deloc. Nici maşina, nici şoferiţele!

Privită din faţă, Mitsubishi ASX îşi deconspiră uşor apartenenţa la familie de design a Mitsubishi, având caracteristici similare cu Outlander sau Lancer. Din profil, ASX-ul transmite în mod absolut nota versatilităţii sale. Un mic „monstruleţ” cu faţă umană. Privind-o alături de Mitsubishi Outlander – fratele său mai mare – ASX-ul este, trebuie repetat, un produs perfect pentru oraş.

Dimensiunile sunt adaptate junglei citadine, unde un loc de parcare este uneori salvarea sau pedeapsa omului grăbit. Dacă mai luăm în calcul că un Mitsubishi ASX este capabil să încalece orice bordură, atunci trebuie sa ne schibăm optica despre SUV-uleţe, noi cei mai ecologişti dintre şoferi. Dacă tot am ajuns la capitolul „ecologie”, trebuie să notăm că propulsorul diesel de producţie proprie reuşeşte să mişte binişor ASX-ul. Sistemul start/stop sau indicatorul de schimbare a treptelor te ajută să conduci cât de cât ecologic. Oricum, cam asta înseamnă ”pachet eco” în industia auto la acest moment. Pe un traseu mixt – în care a intrat jumătate oraş, jumătate DN1 – de aproximativ 300 de km, Mitsubishi ASX a reuşit să nu depăşască 6.5 litri la sută.

Pentru oraş poate că ar fi mai indicată o transmisie automată. Cele 6 trepte ale cutiei de viteze  manuale nu li se pot imputa nimic, însă confortul la volan este totuşi superior în cazul transmisiilor automate. Oricum, de acest adevar nu-ţi dai sema dacă nu-i dai voie unei maşini cu transmisie automată să se imprietenească cu tine.

Motorul de care aminteam mai devreme, cel aflat pe Mitsubishi-ul ASX cu pricina, este un diesel de 1.8 litri care produce 150 de Cp. Trebuie subliniat că un ASX 4X4 nu poate fi decât diesel. Pentru varianta 4X2 Mitsubishi oferă soferilor ASX-ului şi un propulsor pe benzină de 1.6 litri capabil de 115 CP, acesta însă cuplat la o cutie de doar 5 trepte. Pentru o maşină de aproximativ 1500 de kg e totuşi suficient.

Dacă ar fi după mine, eu aş fi asezonat în această reţetă şi o cutie automată pe oricare dintre aceste motorizări sau tipuri de transmisii, mai ales dacă poziţionăm maşina în zona şoferiţelor mame. E totuşi mai uşor pentru o mamă cu un copil în spate să conducă o maşină cu profil înalt, cu vizibilitate bună spre foarte bună şi cu o cutie de viteze automată. Un puls ar fi fost şi un sistem handsfree incorporat, deci standard.

Pe cine ar trebui să vedem la volanul unui Mitsubishi ASX în variantă full, care depaşeşte 30.000 de euro? Chiar şi fără cutie automată? Poate un manager tânăr, ASX-ul fiind maşina sa birou, de escapadă montană sau pescărească. Respectivul manager mai terbuie să ştie că maşina are 5 ani garanşie, deci ar trebui să fie statornic!

Evident că suma amintită mai sus este destul de piperată pentru un crossover care arată mai mic decât este în realitate (4295 x 1770 x 1615 mm), aşa că există şi variante mai puţin scumpe. Preţul unui Mitsubishi ASX pleacă de la aproape 18.000 de euro în cazul variantei 2X4 pe benzină, iar prima variantă 4X4 – cu diferenţial blocabil în standard – costă de la 27 de mii de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...