Test Drive: Cum merge revoluţionarul motor Ford Ecoboost, fabricat la Craiova

E mic, dar puternic, are doar trei cilindri, în schimb e ajutat de turbină. EcoBoost 1.0 litri este cel mai interesant propulsor Ford al momentului, unul capabil să ducă marca americană şi subsidiara sa europeană într-o noua eră auto sau cel puţin să o urnească într-acolo.
Economica.net - mie, 06 iun. 2012, 21:08
Test Drive: Cum merge revoluţionarul motor Ford Ecoboost, fabricat la Craiova

Tehnologia EcoBoost a apărut întâi pentru americani. Asta pentru că, probabil, Ford a simţit întâi nevoia ca propulsoarele imense de peste Ocean să-şi reducă litrajul. În sensul asta Ford înlocuieşte cu propulsoarele EcoBoost în 4 cilindri de 1,6 litri şi 2 litri, motoare mari şi energofage.

Pentru noi, europenii, EcoBoost-ul de un litru nu se face remarcat neapărat pentru litrajul mic. Motorul Ford este imporant prin faptul că la un asemenea litraj reuşeşte performanţe de invidiat chiar şi pentru propulsoare cu 50% mai mari. EcoBoost este capabil cu cei trei cilindri să ducă Ford Focus-ul nou care cântareşte aproximativ o tonă la, fel de bine ca un propulsor clasic de 1,6 litri, poate chiar mai bine. Dacă la afacerea asta se adaugă o transmisie cu 6 rapoarte, atunci maşina poate coborî consumul de benzină sub 6,5 litri la sută. Consumul amintit aici este realizat cu un Ford Focus testat preponderent în oraş, fapt cu atât mai notabil.

Consumul e bun, dar performaţele dinamice? Dacă ar fi să comparăm dinamica unui Ford Focus cu propulsor deja clasic de 1,6 litri, cu ce se întâmplă la volanul unui Focus EcoBoost, atunci eu aş opta bucuros pentru turbină; pentru EcoBoost! E adevarat, Ford Focus EcoBoost 1.0 litri cu cei 125 de Cp şi cutia sa în 6 trepte ajunge la puţin peste 17.000 de euro. Maşina este mai scumpă cu doar 1000 de euro faţă de modelul clasic de Focus cu propulsorul clasic de 1,6 litri si cutie sa clasică în 5 trepte. În plus, EcoBoost vine şi cu sistemul start/Stop, tehnologie utilă pentru limitarea consumului în oraş.

Micul propulsor în 3 cilindri face din Focus o maşină nervoasă la peste 2.000 de ture şi una obişnuită la turaţii mai mici. Mai mult, dacă şoferul simte nevoia ca plusul de cp să fie pus la treabă, nu are decât să apese acceleraţia ca turaţia să sară uşor 3.000 de ture, iar turbina să-şi facă treaba în mod exemplar. 

Mai rămâne să vedem, cu trecere anilor, cât de fiabilă este tehnologia EcoBoost. Cu siguranţă însă a fost testată zeci, dacă nu sute de mii de km de către producător, asta înainte de a fi prezentată publicului.

Test realizat de Ştefan Alexiu.

Ford România a început în luna mai producţia motorului EcoBoost la Craiova, urmând ca, în perioada 2012 – 2015, să fie produse 800.000 de astfel de propulsoare la fabricile din România şi din Germania.

Primul motor construit de Ford în România este cel pe benzină EcoBoost de 1,0 litri în trei cilindri, cu caracteristicile turbo şi injecţie directă. EcoBoost este cel mai mic motor pe benzină produs de Ford.

Compania intenţionează să producă în fabrica de la Craiova şi de la Köln (Germania), până în 2015, 800.000 de motoare EcoBoost.

Totodată, producţia de autovehicule echipate cu acest motor se va tripla, întrucât, susţin reprezentanţii Ford, acestea sunt puternice şi eficiente din punct de vedere al combustibilului. Astfel, dacă în 2011 se fabricau 141.000 de autovehicule echipate cu acest motor, în 2015 se va ajunge la aproximativ 480.000.

Te-ar mai putea interesa și
EXIT POLL Primele rezultate. Cât au obținut Nicușor Dan și George Simion în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Primele declarații
EXIT POLL Primele rezultate. Cât au obținut Nicușor Dan și George Simion în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Primele ...
Nicușor Dan este în fața lui George Simion în exit poll-urile de după turul 2 al alegerilor prezidențiale, care nu măsoară însă voturile din străinătate. Simion revendică însă el......
Semne ale „interferenței ruse” în alegeri – Ministerul de Externe
Semne ale „interferenței ruse” în alegeri – Ministerul de Externe
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Andrei Ţărnea, a afirmat că au fost detectate semne ale ...
J.D. Vance şi Von der Leyen au discutat la Roma despre dezacordurile comerciale între SUA şi UE
J.D. Vance şi Von der Leyen au discutat la Roma despre dezacordurile comerciale între SUA şi UE
Vicepreşedintele american J.D. Vance a descris duminică Uniunea Europeană drept "un aliat important" al SUA, recunoscând ...
UPDATED Fondatorul Telegram afirmă că a refuzat cererea unei ţări de a „reduce la tăcere” vocile conservatoare în România, spune Reuters. De ce ar putea fi o știre falsă
UPDATED Fondatorul Telegram afirmă că a refuzat cererea unei ţări de a „reduce la tăcere” vocile conservatoare ...
Fondatorul aplicaţiei de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a scris duminică într-un mesaj pe această platformă că a ...