Test Ford Explorer – Primul model electric 100% european al mărcii
Ford Explorer se poate mândri deja cu o istorie bogată, dar a fost întotdeauna un simplu intrus pe piața europeană. Ani de-a rândul modelul a fost asamblat în SUA și doar exportat în Europa. În plus, vehiculul a respectat, de la prima generație și până acum, caracteristicile unui SUV de mari dimensiuni, lungimea sa depășind, la ultimele generații, cinci metri.
Ei bine, începând cu 2024 Ford Explorer „devine european” grație transferului producției la uzina din Koln a mărcii americane, dar, mai ales, tranziției către un sistem de propulsie 100% electric și unor dimensiuni care plasează mașina în zona SUV-urilor compacte. Da, cunoscutul Explorer nu mai are nici motor de 3 litri și nici cinci metri lungime, divizia europeană a Ford preluând doar numele pentru a lansa pe piață un SUV cu o lungime de 4.468 mm și un sistem de propulsie complet electric.
Testat de Economica.net în Slovenia, pe șoselele pline de viraje din zona lacului Bled și pe segmentele de autostradă care înconjoară Ljubliana, noul model european, primul produs 100% electric al uzinei Ford din Koln, s-a dovedit un epigon aparte al gamei Explorer. Mai întâi, cum spuneam, varianta europeană este sensibil mai mică. Apoi, în loc de motoare de trei litri sau mai mult, alimentate cu benzină, Explorerul european este propulsat de un sistem electric. Nu în ultimul rând, spre deosebire de fratele său american, crossover-ul asamblat la Koln are un interior puternic tehnologizat și sisteme de siguranță echivalente noului standard GSR 2.
Comportament rutier tipic Ford
Așa cum este deja cunoscut, noul Ford Explorer a împrumutat platforma MEB a grupului Volkswagen, detaliu care transformă vehiculul în fratele modelului ID.5. Frate vitreg însă, pentru că în viziunea oficialilor Ford, Volkswagen este un simplu furnizor care a oferit companiei o componentă importantă și cu care s-au derulat clasicele operațiuni pentru angrenarea acesteia în vehicul.
Deși poate părea o afirmație inexactă, odată ce urci la bordul Ford Explorer devine limpede că între cele două vehicule există diferențe majore. Dincolo de designul exterior diferit, atât ambianța interioară cât, mai ales, comportamentul rutier, sunt cu totul aparte.
Astfel, crossover-ul testat în Slovenia are o dinamică specifică Ford, cu o direcție exactă, stabilitate aproape fără cusur și o bună absorbție a șocurilor provocate de denivelările asfaltului. E drept că greutatea mașinii, amplificată de pachetul mare de baterii, impune o perioadă de acomodare, mai ales atunci când este abordat un stil de condus sportiv și un drum cu multe viraje. Însă, după ce înțelegi că te afli la bordul unui vehicul de peste două tone a cărui masă trebuie ținută sub control în timpul frânării și al virajelor lucrurile devin cât se poate de simple, Explorer dovedind că este, fără urmă de tăgadă, un Ford.
O altă perioadă de adaptare este necesară și pentru a utiliza echipamentele din interiorul mașinii. Posesorii vehiculelor mărcii vor remarca rapid că schimbarea vitezelor este realizată prin levierul din dreapta aflat în spatele volanului – ca și în cazul ID.5 -, în timp ce omologul său din stânga a preluat mai multe sarcini.
În schimb, cei care cunosc modelul companiei din Wolfsburg vor avea surpriza să observe că Ford Explorer joacă într-o altă ligă în domeniul ergonomiei postului de conducere și al ambianței interioare. De la instrumentarul din spatele volanului, până la tunelul central, consola care urcă spre bord și sistemul multimedia, habitaclul modelului Ford este aparte.
Merită evidențiate atât spațiile de depozitare bine gândite dintre scaunele șoferului și pasagerului din dreapta-față (care asigură un spațiu de 17 litri ce permite inclusiv depozitarea unui laptop de 15 inchi), cât și ecranul vertical de mari dimensiuni (SYNC Move, 15 inchi) care, pe lângă afișarea tuturor informațiilor relevante, poate glisa în funcție de dorința șoferului astfel încât să fie protejat de razele soarelui care pătrund fie prin parbriz sau geamurile laterale, fie prin plafonul opțional din sticlă. Mai mult chiar, această glisare dezvăluie sau ascunde complet un nou spațiu de depozitare care găzduiește și cele două prize USB-C din față.
Nu în ultimul rând, planșa de bord a Ford Explorer este acoperită parțial de un soundbar, componentă importantă a sistemului audio B&O cu zece difuzoare.
Ca de obicei, calificativele acordate designului exterior rămân în sarcina fiecăruia dintre cei care văd și conduc mașina, subiectivismul din ochii fiecăruia fiind, întotdeauna, adversarul unei opinii echilibrate. Frumusețea e în ochii privitorului. Totuși, merită să menționăm că echipa condusă de Amko Leenarts, directorul de design al Ford Europa, a reușit să imprime vehiculului atât caracteristicile unui model european, cât și influențe ale SUV-urilor americane.
Partea frontală – puternică, verticală și înaltă – are însă un cusur tot mai des întâlnit la electrice: fiind vorba despre o mașină al cărei motor nu necesită un sistem de răcire asemănător celui pentru modelele termice, grila radiatorului a fost înlocuită cu o placă plină care poate deveni un magnet pentru atât de deranjantele și păguboasele pietre de mici dimensiuni aruncate de roțile mașinilor din față.
Primul autoturism electric european al Ford
Cei care își doresc să cumpere noul Ford Explorer au deja posibilitatea de a face o comandă la dealerii din România ai mărcii. Cea mai accesibilă variantă este Select RWD Extended Range, vehicul al cărui preț de catalog cu TVA este de 47.500 de euro, dar care, grație subvențiilor prin programul Rabla și unei oferte punctuale, poate fi achiziționat cu 39.500 de euro. În același timp, pentru Premium AWD Extended Range prețul de catalog este de 55.500 de euro, după subvenția prin Rabla și oferta punctuală acesta scăzând la 46.250 de euro.
Conform producătorului, Ford Explorer este disponibil fie cu un singur motor electric și tracțiune spate (RWD), fie cu două motoare și tracțiune integrală (AWD). Ambele sunt susținute de un pachet de baterii NMC de 77 kWh (RWD) și 79 kWh (AWD) care oferă o autonomie maximă, cu o singură încărcare, de până la 602 km.
Pentru încărcare, versiunea RWD poate utiliza prize DC de la care se alimentează cu maximum 135 kW, în timp ce pentru AWD puterea de încărcare urcă la 185 kW. La AC, ambele variante se încarcă cu maximum 11 kW. Totodată, viteza maximă a ambelor variante este de 180 km/h, în timp ce accelerația 0 – 100 km/h diferă: 6,4 secunde pentru RWD și 5,4 secunde pentru AWD. Asta pentru că varianta cu un singur motor dezvoltă „doar” 286 CP, în timp ce cea cu două motoare pune la dispoziția șoferului 340 CP. În plus, Ford Explorer AWD poate tracta până la 1.200 kg.
Prim exponent al gamei de modele electrice Ford asamblate în Europa, Ford Explorer va fi urmat „curând”, după cum spun oficialii companiei, de un al doilea vehicul electric asamblat la uzina din Koln, acesta urmând să intre în producție „în acest an”. De asemenea, până la finalul lui 2024 va debuta, la Craiova de această dată, producția variantei complet electrice a modelului Puma. Ford se angajează să ofere în Europa, până în 2030, o gamă compusă exclusiv de modele electrice.
Totodată, prezent la testul din Slovenia alături de Peter Zillig – director de marketing al Ford Europa și de Amko Leenarts – director al centrului de design Ford Europa, spaniolul Santiago Sainz, Director Product Marketing Ford Europe, a declarat că marca sa a reușit cu Mustang EV, să atragă „circa 70% – 80% clienți noi, iar cu Explorer ne așteptăm la procente cuprinse între 60% și 70%. Prin urmare, cu aceste modele credem că putem cuceri noi clienți pentru Ford. De fapt, facem asta deja. În plus, avem o bază masivă de clienți fideli și vrem ca ei să continue alături de noi. Aici au un rol important variantele hibride ale Kuga și Puma. Cred că, pentru clienții actuali, este important să aibă posibilitatea de a alege. Fie că e vorba de Kuga, Kuga PHEV, Puma sau Explorer credem că le oferim clienților noștri vechi și noi posibilitatea de a alege”.
El a explicat, de asemenea, că nu trebuie uitat că „Kuga PHEV este cel mai bine vândut vehicul de acest tip (n.n. – hibrid cu încărcare la priză) de trei ani încoace. Și noi știm deja că 80% dintre cei care cumpără un PHEV nu se mai întorc (n.n. – la un model cu sistem 100% termic). Fie cumpără ulterior tot un PHEV, fie trec la un BEV (n.n. – model 100% electric)”.
Oficialii Ford au menționat în timpul discuțiilor cu jurnaliștii prezenți la testul internațional al modelului Explorer și un detaliu interesant, valabil pentru toate mașinile electrice de pe piață: în unele cazuri, deși motorul electric ocupă mai puțin loc decât cel disponibil în partea frontală, mașina nu are în dotarea standard așa-numitul „frunk”. Acesta este și cazul Ford Explorer. Ei bine, „dotarea vehiculului cu un astfel de spațiu de depozitare rămâne strict la alegerea clienților care îl pot achiziționa aftermarket, însă Ford nu îl oferă nici măcar opțional pentru că zona rămasă între motorul electric și capotă funcționează ca un amortizor în cazul unui impact, în special cu pietonii”. Prin urmare, în loc să câștige câțiva centimetri pentru depozitare cu un „frunk”, cei de la Ford preferă ca Explorer să aibă un spațiu de deformare grație căruia să limiteze efectele unui accident.
Citește și:
– Ford a început asamblarea primului vehicul electric la Koln. Anul acesta trebuie să înceapă și producţia modelului Puma Electric, la Craiova
– „Transfer” surprinzător: Directorul executiv al diviziei de autoturisme electrice Ford Europa pleacă la marca Volkswagen