Test Hyundai i30: Facelift cu upgrade tehnologic

Hyundai i30 Facelift își continuă aventura în Europa și își atrage clienții prin bogăția de echipamente disponibile chiar de la varianta de bază.
Robert Stan - Dum, 07 nov. 2021, 21:35
Test Hyundai i30: Facelift cu upgrade tehnologic

Primul „i” din gama Hyundai și, dacă respectăm istoria, modelul care a deschis cu adevărat calea mărcii în Europa odată cu intrarea sa în producție la uzina din Nošovice în anul 2008, a beneficiat de un facelift menit să îi asigure competitivitatea pentru anii următori. După mai bine de 1 milion de exemplare produse și comercializate pe piața din Europa, de pe liniile de asamblare ale uzinei din Cehia a ieșit pe 25 mai 2020, o variantă facelift care include încă din pachetul de bază sisteme pe care mulți dintre concurenții săi direcți din segmentul compact fie le includ în echipările superioare, fie le oferă opțional cu sume importante.

De altfel, intenția Hyundai de a oferi un model cu un raport dotări/preț fără egal în clasa C a fost evidențiată de Andreas-Christoph Hofmann, vicepreședinte marketing și produs la Hyundai Motor Europe, încă din prima zi în care Hyundai i30 Facelift a intrat în producție.

„i30 este cel mai popular autovehicul al gamei Hyundai în Europa. Modelul, proiectat și dezvoltat în regiune, este destinat clienților europeni aflați în căutarea unui autovehicul elegant, sigur și fiabil în segmentul C. Pentru că suntem receptivi la nevoile clienților noștri, am observat că există solicitări pentru un autovehicul care să dispună de echipamente moderne, precum funcții de conectivitate de ultimă generație, de motorizări eficiente, dar și de un design plăcut. Noul i30 respectă aceste cerințe și este disponibil la un preț atractiv. Se adresează tuturor”, declara oficialul Hyundai Motor Europe.

Ei bine, cei care au avut posibilitatea de a conduce varianta Hyundai i30 disponibilă acum pe piață pot certifica, fără urmă de tăgadă, spusele lui Hofmann.

Pe lângă un design exterior adus în pas cu vremurile și un habitaclu confortabil și spațios pentru o compactă, i30 se poate lăuda cu mulțimea de echipamente disponibile chiar și în pachetul de bază. Testat în varianta Comfort, cea de intrare în gamă, Hyundai i30 s-a prezentat, printre altele, cu lumini de zi LED, proiectoare de ceață cu iluminare laterală, faruri cu funcția „Follow me Home” și oglinzi exterioare acționate electric și încălzite.

În interior atrag atenția comenzile pe volan, consola centrală față cu cotieră, volanul și schimbătorul de viteze îmbrăcate în piele și prizele USB, iar o simplă acționare a contactului dezvăluie existența conectivității Bluetooth, a senzorului pentru aprinderea automată a farurilor sau a computerului de bord și a sistemului de monitorizare a presiunii din pneuri.

La toate cele de mai sus se adaugă, tot în versiunea de bază, sisteme de siguranță și confort precum sistem Start/Stop (ISG), tempomat, asistența la pornirea în rampă (HAC), asistență la schimbarea benzii de mers (LKAS), sistem de evitare a coliziunilor (FCA), atenționare la depășirea nivelului de oboseală sau faruri cu control automat al fazei lungi (HBA). Iar enumerarea de sisteme de comandă și control aflate în dotarea veriunii de bază a lui Hyundai i30 poate continua încă mult timp.

Toate echipamentele enumerate mai sus au făcut ca, de-a lungul testului îndelungat realizat cu versiunea 1.5 DPi – 110 CP, Comfort, mulți dintre curioșii care ne-au solicitat detalii despre mașină să se convingă brusc cât de sus a urcat Hyundai ștacheta în privința dotărilor de bază ale unei mașini compacte.

Hyundai i30 pe șosea

Se întâmplă rar ca un test realizat de presă să se desfășoare la bordul unui model cu echipare de bază. Cu atât mai puțin una care să implice și cel mai puțin potent propulsor din gamă. Cu toate acestea, varianta testată s-a dovedit a fi cât se poate de prietenoasă și vivace de-a lungul drumului, în ciuda celor doar 110 CP puși la dispoziția șoferului.

În configurația menționată și cu o transmisie manuală cu șase rapoarte, Hyundai i30 a uimit prin consumul mediu afișat după parcurgerea a circa 4.000 km: 6,2 l/100 km. Desigur, în funcție de utilizare, un astfel de consum poate părea mai mare sau mai mic, însă trebuie avut în vedere faptul că mașina testată a parcurs câteva sute de kilometri pe autostradă, alte câteva sute pe drumuri de munte pline de viraje, urcări și coborâri și, cum altfel, o mare parte din timp a circulat sau, mai degrabă, stat, în traficul din București. Toate acestea de-a lungul unei veri care nu ne-a permis să ne deplasăm fără aer condiționat decât perioade foarte scurte de timp.

Pe lângă consumul, considerăm noi, bun pentru un vehicul compact alimentat cu benzină, Hyundai i30 1.5 DPi a atras atenția prin liniștea cu care își transportă pasagerii. În afara a câteva secunde de rebeliune în momentul pornirii la rece și a accelerărilor bruște, motorul pare a fi ales să mormăie liniștit, aproape insesizabil pentru cei aflați în mașină. Ba chiar, trebuie să spunem și asta chiar dacă frizează absurdul, unii mai puțin avizați ne-au întrebat dacă mașina este electrică.

În afara variantei de bază dotată cu motorul alimentat cu benzină de 1.5 litri care dezvoltă 110 CP, Hyundai oferă doritorilor o versiune mai puternică și chiar mai prietenoasă cu mediul. Este vorba despre 1.5 T-GDi M-Hybrid, sistem de propulsie care pune la dispoziția șoferului 160 CP.

La fel, pentru cei care doresc chiar mai multe sisteme de asistență, comandă, control și confort, Hyundai i30 poate fi achiziționat în variante mai bine echipate – Highway sau Exclusive. În acest caz însă, prețul de bază de 16.785 de euro care poate fi redus cu 1.500 de euro grație unei oferte a importatorului Hyundai Auto România, crește până la 25.293 de euro (Exclusive, 1.5 M-Hybrid, 7 DCT). Și această sumă, aferentă echipării de top, poate fi redusă cu 1.500 de euro.

Citește și:

– Test Nissan Qashqai: Samurai rafinat
– Test Dacia Spring: Decență, nu extravaganțe

 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...