Ajuns pe piața europeană în toamna anului trecut, atunci când Economica.net a fost singura publicație din România care a participat la testul internațional desfășurat lângă Milano, SUV-ul Leapmotor C10 a revenit în atenție în această primăvară prin prezentarea variantei REEV (Range-Extended Electric Vehicle) care poate parcurge aproape 1.000 km cu o baterie complet încărcată și un plin al rezervorului de carburant. Ca și în septembrie 2024, Economica.net a testat noua variantă, de data aceasta pe un traseu de circa 500 km cuprins între Barcelona și Valencia.
Pentru că mulți încă nu înțeleg ideea de „range-extender” merită menționat că acest sistem, în speță un hibrid care îmbină un motor termic și unul electric, diferă de deja clasicele modele de acest fel prin faptul că motorul termic nu acționează deloc roțile, el fiind utilizat strict pentru a încărca bateria care, la rândul său, alimentează motorul electric. Acesta din urmă este cel care asigură propulsia vehiculului.
Aparent, acest sistem care nu este deloc nou – o variantă incipientă a fost utilizată de General Motors încă din 2010 mai întâi pe modelul Chevrolet Volt și, mai apoi, pe Opel Ampera – are particularitățile unui hibrid clasic însă, simplul fapt că puterea care ajunge la roți este asigurată doar de motorul electric, în timp ce agregatul cu ardere internă este folosit ca generator pentru energia necesară bateriilor, face ca mașina să se comporte ca una electrică. Avantajele? Accelerația, cuplul și chiar dinamica unei mașini electrice, la care se adaugă o autonomie pe care chiar și atât de lăudatele motoare diesel o ating cu mare dificultate.
Revenind la Leapmotor C10 REEV, „vechea” tehnologie utilizată de GM este acum ridicată la un nou nivel grație atât unor motoare – termic și electric – mult mai performante, cât și unei baterii moderne. În plus, electronica mașinii și programele care gestionează deplasarea sunt la un nivel la care proiectanții cuplului Chevrolet Volt – Opel Ampera puteau doar visa.
Astfel, cum spuneam, cu o încărcare completă a bateriei de 28,4 kWh și un plin al rezervorului de benzină 50 de litri, SUV-ul poate parcurge, conform producătorului, nu mai puțin de 970 km fără a avea nevoie de o nouă trecere pe la stația de încărcare sau benzinărie.
Deși are aceeași platformă tehnică și caroserie cu varianta BEV (complet electrică), Leapmotor C10 REEV ascunde sub capotă un motor de 1.5 litri, cu patru cilindri, normal aspirat, cu ciclu Atkinson, ai cărui 68 CP furnizează energie atunci când soft-ul care gestionează bateria solicită asta. Tot sub carapacea de metal se află un motor electric, cu magnet permanent, de 215 CP și 320 Nm, care antrenează roțile din spate.
Un alt detaliu important, pe lângă energia extrasă din motorul cu ardere internă, bateria poate fi încărcată, asemeni unui PHEV (plug-in hybrid vehicle) de la stații DC (65 kW) sau AC (6,6 kW).
Pe întreaga distanță dintre Barcelona și Valencia, mașina s-a dovedit un companion perfect pentru cei dornici să parcurgă distanțe lungi fără stresul alimentării. Practic, singurele motive pentru care șoferul unui Leapmotor C10 REEV este nevoit să se oprească din drumul său sunt doar propriile limite.
Cu problema autonomiei dată uitării, utilizatorului unui astfel de vehicul nu îi rămâne decât să se bucure de peisaj, drumurile bune, tehnologia din habitaclu și confortul asigurat de mașină. Și, în cazul Leapmotor C10, toate sunt la un nivel neașteptat de ridicat.
Înțelesesem că acest SUV produs în China are multe atuuri încă de la testarea variantei electrice, însă acum, grație unor modificări de soft – oficialii mărcii susțin că astfel de acțiuni au loc Over The Air (OTA) cel puțin o dată pe trimestru, iar varianta din 2025 are în plus, față de cea din 2024 (BEV), nu mai puțin de 26 de îmbunătățiri și 17 funcții complet noi -, comportamentul rutier a devenit chiar mai bun. Aceiași oficiali Leapmotor Internațional, ne-au mărturisit că rafinamentul suspensiei și exactitatea sistemului de direcție sunt opera colaborării dintre inginerii chinezi și cei italieni. Iar Stellantis, grupul italian care deține jumătate dintre acțiunile Leapmotor Internațional, nu a pus la dispoziție orice fel de specialiști în acest scop, ci pe cei ai mărcii Maserati.
Ca rezultat al acestei cooperări, SUV-ul cu o lungime de 4,7 metri își înfige fără teamă „botul” în viraje urmând traiectoria indicată de șofer, nu se teme să alterneze rapid accelerația cu frâna atunci când i se cere asta și urcă fără să gâfâie cam orice rampă. Acest ultim aspect, o caracteristică lăudabilă a mașinilor electrice, se dovedește extrem de util atunci când depășirile sunt executate pe un drum în urcare, sau la viteze superioare pe autostradă.
Despre confortul din compartimentul pasagerilor nu sunt multe de spus. Mașina, ca și sora sa complet electrică, beneficiază de o podea plană și un spațiu mai mult decât suficient pentru șofer și patru pasageri. Scaunele sunt potrivite pentru parcurgerea unor distanțe lungi, însă duc lipsă de un suport lateral care să îi împiedice pe cei din mașină să de balanseze atunci când sunt parcurse viraje sau drumuri înclinate. Portbagajul poate adăposti între 400 și 1.375 litri.
Surprinzător pentru mulți, zgomotul motorului termic este aproape insesizabil, iar intrarea acestuia în funcțiune poate fi detectată doar de un șofer extrem de atent. De altfel, în majoritatea timpului în care funcționează, acest motor rămâne la turații joase, murmurul său devenind ceva mai pronunțat doar atunci când bateria este aproape de limita modului de gestionare a energiei setată de șofer – sunt patru astfel de moduri -, iar accelerația este apăsată cu putere.
Liniștea din interior, spațiul și indicațiile neașteptat de exacte și intuitive ale sistemului de navigație – Leapmotor C10 nu folosește soft-uri de navigație auto de la Google sau Apple – sunt însă date uitării atunci când încerci să modifici ceva în setările mașinii sau să cauți un detaliu anume în sistemul de infotainment. Leapmotor pare să fi împrumutat de la Tesla atât comutatoarele de pe volan, cât și modul de acționare a sistemului, iar acest lucru, departe de a fi pozitiv, implică acțiuni elaborate – unele îți distrag chiar atenția de drum – de evitat atunci când mașina se deplasează. În acest caz, un oficial Leapmotor Internațional ne-a mărturisit că, pentru viitor, sunt luate în calcul modificări care ar putea însemna chiar revenirea la unele „butoane fizice”.
Disponibil deja în România în varianta sa electrică, Leapmotor C10 poate fi deja comandat și în varianta REEV, primele astfel de vehicule fiind așteptate în showroom-urile de la noi la finalul lui aprilie – începutul lui mai. Interesant este că prețul acestei variante va fi identic cu cel al versiunii complet electrice.