Test Mercedes-Benz Clasa G: Muntele, teren de joacă

Clasicul Mercedes-Benz Clasa G și-a demonstrat capacitățile de deplasare pe teren accidentat, dar și atuurile în privința confortului și siguranței oferite pasagerilor pe drumurile forestiere și cărările de munte din Covasna. Etalonul segmentului de vehicule 4X4 a învins din nou, așa cum o face de peste 40 de ani.
Robert Stan - lun, 23 oct. 2023, 21:59
Test Mercedes-Benz Clasa G: Muntele, teren de joacă

Când ești intrigat de motivele pentru care căutarea unui nou vehicul de teren începe și se termină cu Mercedes-Benz Clasa G nu ai altceva de făcut decât să lași cifrele să vorbească. Pui pe hârtie caracteristicile tehnice, echipamentele de comandă și control, dotările de confort și înțelegi rapid punctele forte ale deja legendarului model produs de compania germană din Stuttgart. Când adaugi în tabelul comparativ și prețul lucrurile se complică din nou. Doar pentru a se simplifica imediat ce stabilești dacă etalonul segmentului vehiculelor de teren corespunde bugetului alocat. Lovitura de grație sau, mai degrabă, punctul în care decizia devine irevocabilă, vine odată ce urci la bordul mașinilor selectate și pornești mai întâi pe sinuoase șosele de munte și, mai apoi, părăsești confortul asfaltului pentru a descoperi vehiculele cu pricina în locul lor preferat de „joacă”: drumurile forestiere pe care doar temerarii se încumetă să le parcurgă.

Din acest moment devine cât se poate de limpede că extrem greu ai putea găsi o mașină de teren mai completă și mai bine echilibrată decât Mercedes-Benz Clasa G. Desigur, un astfel de „pachet” are prețul său. Unul deloc mic dacă luăm în calcul depășirea lejeră a pragului de 100.000 de euro. Ba chiar, în cazul variantelor de top, nici plafonul de 200.000 de euro nu este de nebătut. În acest context, totul depinde de potența financiară a cumpărătorului și de încrâncenarea cu care își dorește un vehicul cu care să poată depăși cu stil aproape orice obstacol, indiferent de terenul ales.

La aura care înconjoară astăzi Mercedes-Benz Clasa G se adaugă, dincolo de actualele performanțele incontestabile, un trecut glorios. Și, cum acest model are deja un viitor confirmat, istoria sa este în plin proces de a fi consemnată.

Totul a început în anii `70, atunci când – așa spune legenda – Șahul Iranului a solicitat producătorului german dezvoltarea unui vehicul cu tracțiune integrală care să poată fi utilizat atât în scopuri militare cât și civile. Și asta pe un teren total neprietenos. Înțelegând că poate primi o comandă importantă de astfel de vehicule, Mercedes-Benz și-a pus designerii și inginerii imediat la treabă, cerând însă în prealabil ajutorul austriecilor de la Steyr și Puch. În 1973 este prezentat șefilor Mercedes-Benz un prim proiect realizat din lemn, pentru ca, un an mai târziu, primele prototipuri „Geländewagen” să înceapă testele atât în deșertul african cât și aproape de Cercul Polar.

Istoria oficială notează ca an al nașterii primului model Clasa G anul 1979, atunci când în mapa de presă pentru prezentarea noului model se menționa că „integrarea capacităților extreme off-road cu caracteristici remarcabile pentru șosea într-un singur vehicul a fost principala sarcină a inginerilor Daimler-Benz atunci când compania de automobile din Stuttgart […] a luat decizia finală de a construi acest vehicul”.

Chiar dacă așteptata comandă a Șahului Reza Pahlavi nu a mai ajuns niciodată nici la Stuttgart și nici la uzina din Graz, acesta fiind înlăturat de la putere, iar prognozele companiei arătau că nu pot fi vândute anual mai mult de 10.000 de astfel de vehicule, șefii Mercedes-Benz au înțeles rapid că au în mâini un diamant care, șlefuit cum trebuie, poate deveni o vedetă a pieței, atât pentru cei care caută un vehicul foarte capabil pe teren dificil, cât și pentru clienții care își doresc o mașină puternică, dură și cât se poate de confortabilă.

Cât se poate de inspirată, decizia de a continua proiectul G-Wagen, a adus aproape anual celor de la Mercedes-Benz peste 20.000 de comenzi pentru Clasa G. Iar succesul a continuat și după aniversarea a patru decenii de la debutul pe piață în ciuda unui design rămas foarte aproape de varianta inițială. Acum, cu doar câteva luni înaintea împlinirii a 45 de ani, Mercedes-Benz Clasa G a depășit pragul de 500.000 de unități produse și comercializate de-a lungul istoriei sale. Ieșit de pe linia de asamblare a uzinei din Graz în aprilie 2023, modelul care a marcat atingerea jumătății de milion le-a oferit celor de la Mercedes-Benz ocazia de a reitera motto-ul vehiculului: dezvoltare tehnică fără schimbarea caracterului.

Tot atunci a fost anunțată și apariția unei variante complet electrice a lui Mercedes-Benz Clasa G în 2024, informație care garantează mașinii nu doar o istorie și un prezent, ci și un viitor.

De-a lungul celor 44 de ani de existență, Mercedes-Benz Clasa G a evoluat către un vehicul tot mai tehnologizat și mai confortabil. Asta fără a sacrifica din spiritul rebel al unui cățărător. Fiecare modificare majoră ale modelului a reprezentat un salt important în dezvoltarea tehnologiilor prezente la bordul vehiculului care a ajuns, în 2023, să se confunde cu esența luxului, în ciuda faptului că, la bază, vorbim despre un model utilitar.

Modelul aflat în acest moment în comercializare este pe cât de temerar, pe atât de docil, grație atât dezvoltărilor sistemului de suspensie cât și echipamentelor electronice. Practic, Mercedes-Benz Clasa G este un 4X4 în toată puterea cuvântului în care te simți ca într-un SUV premium.

În România, oferta reprezentanței producătorului german include pentru Clasa G trei variante de motorizare – un diesel, un propulsor alimentat cu benzină și atât de dorita versiune sportivă AMG. Aceasta din urmă, Mercedes-AMG G63, oferă șoferului 585 CP și 850 Nm rezultați dintr-un motor V8 de 3.982 cmc. Varianta alimentată tot cu benzină, dar mai puțin vivace – dacă ne este permis să o numim așa – G 500, are sub capotă același V8 de 3.982 cmc, dar cu o putere de „doar” 421 CP. Apoi, cea mai „cuminte” versiune, cea condusă de noi în timpul evenimentului G-Class Experience desfășurat în această toamnă în Covasna, dieselul G 400 de 2.925 cmc, asigură 330 CP și 700 Nm.

Cu un preț de bază de 130.950 de euro, versiunea alimentată cu motorină s-a dovedit un susținător de nădejde al ascensiunilor către creste, urcând neobosit și fără urmă de șovăială mai întâi pe drumuri forestiere ascunse în păduri și, ulterior, pe înguste cărări pline de ravene și mărginite de vegetație. Grație unghiurilor de atac și degajare de 30 de grade, respectiv, 31 de grade, consolelor scurte și unei gărzi la sol generoase, Mercedes-Benz G 400d a depășit cu aplomb orice obstacol.

Este important de menționat că, deși, în majoritatea cazurilor, un adevărat vehicul de teren își pierde din siguranță atunci când se întâlnește cu asfaltul, Clasa G a Mercedes-Benz nu dezamăgește nici atunci când terenul accidentat face loc șoselelor de munte. Chiar și în virajele abordate sportiv suspensia și sistemele electronice își fac cu brio datoria dând șoferului liniște și încredere. Desigur, vorbind de un vehicul premium al anilor 2020, pe lângă confort și siguranță mașina pune la dispoziția pasagerilor toată tehnologia de infotainment a zilelor noastre, de la un sistem audio fără reproș, la ecrane generoase și conectivitate.

Mercedes-Benz Clasa G rămâne un etalon al mașinilor de teren, dar nu uită să împrumute din imaginea sa premium pasagerilor săi nici în aglomerările urbane. Aceeași mașină cu care dimineața poți merge la birou, îmbrăcat în blugi și sacou, după-amiaza poți face o excursie rapidă și liniștitoare pe drumuri neumblate, iar seara te poți îndrepta către teatru sau operă cu o mașină aflată într-o deplină armonie cu fracul.

Citește și:
– Mercedes-Benz: Test filmat cu impactul dintre două mașini electrice – VIDEO
– Natalie Thompson este noul CEO al Mercedes-Benz România
– Test Ford Bronco – Un aventurier american

Te-ar mai putea interesa și
Rusia acuză NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea militară a Ucrainei
Rusia acuză NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea militară ...
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a acuzat miercuri NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea armatei ucrainene şi că încearcă să......
Chinezii de la CATL au creat un șasiu EV care rezistă la un impact frontal de 120 km/h
Chinezii de la CATL au creat un șasiu EV care rezistă la un impact frontal de 120 km/h
CATL din China, cel mai mare producător de baterii pentru vehicule electrice din lume, a lansat marți un nou șasiu EV ...
Poliția a ieșit masiv pe străzi. Zeci de mii de agenți sunt în misiune în fiecare zi de Sărbători. Recomandări pentru populație și firme
Poliția a ieșit masiv pe străzi. Zeci de mii de agenți sunt în misiune în fiecare zi de Sărbători. Recomandări pentru ...
Aproape 23.000 de lucători ai Ministerului de Interne sunt pe străzi în fiecare zi de Sărbători. Autoritățile anunță ...
DGAF a confiscat 2,39 kg de aur cu o valoare de peste 745.000 de lei
DGAF a confiscat 2,39 kg de aur cu o valoare de peste 745.000 de lei
Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au confiscat 2,39 kilograme de aur, cu o valoare de piaţă estimată ...