Test Nissan Qashqai: Samurai rafinat

Nissan Qashqai, pionierul ideii de crossover, a evoluat constant ajungând în 2021 să își formeze un grup de clienți care apreciază calitățile sale de bază, dar și tehnologia de ultimă oră.
Robert Stan - Dum, 24 oct. 2021, 21:11
Test Nissan Qashqai: Samurai rafinat

Japonezii de la Nissan și-au prezentat întotdeauna modelul Qashqai drept un deschizător de drumuri în ceea ce numim crossover, adică un vehicul care îmbină atributele a două lumi, în acest caz cea a SUV-urilor cu cea a hatchback-urilor. Desigur, titulatura de pionier într-un anumit domeniu este deseori contestată și, cum altfel, interpretabilă. Însă în cazul Nissan Qashqai sunt puțini cei care încă găsesc motive să numească un alt model când discută despre vehiculul care a „inventat” noțiunea de crossover.

E drept că unele hatchback-uri supraînălțate sau dotate cu așa-numitele pachete „drumuri grele” și cu aripi protejate de bandouri din plastic (Volkswagen Golf Plus) au existat înaintea prezentării conceptului care a stat la baza modelului de serie Nissan Qashqai la expoziția auto de la Geneva din 2004. La fel de adevărat este că Toyota RAV4 exista deja pe piață când primul Qashqai a ajuns la clienții europeni în 2007. E cert însă că în primul caz era vorba doar despre variante cu mici modificări ale unor modele deja existente, iar în cel de-al doilea despre un SUV cu tracțiune integrală, nicidecum despre combinația dintre cele două.

O istorie interesantă

Dincolo de titulaturi, orgolii și comparații, japonezii de la Nissan se pot mândri cu faptul că au reușit să pună pe piață, acum aproape 15 ani, un vehicul pe care ceilalți producători l-au luat în calcul de fiecare dată când au decis să dezvolte un crossover.

Este puțin cunoscut însă faptul că ideea de crossover a apărut doar pentru că inginerilor Nissan nu le-a reușit schimbarea de generație a modelului Almera în 2002! Conform lui Peter Brown, Vehicle Evaluation Manager la Nissan European Technical Centre (NTCE), o echipă de 25 de persoane din toate departamentele companiei a fost creată în acel an pentru a dezvolta viitoarea generație Almera astfel încât modelul să corespundă noilor cerințe de pe piață. După nouă luni de muncă liderii echipei s-au recunoscut învinși și au anunțat că proiectul nu este viabil.

În schimb, un anume Hirohide Tagawa a propus dezvoltarea unui „mini Murano” care să combine poziția înaltă la volan și spațiul dintr-un SUV cu agilitatea și confortul unui hatchback. Angajatul Nissan își argumenta ideea prin avântul luat de segmentul SUV în acea vreme și obiecțiile clienților atunci când erau derulate studii printre aceștia.

Cum viitorul model era destinat pieței europene, dezvoltarea acestuia a fost pusă în sarcina NTCE din Cranfield, Marea Britanie. Iar algoritmul care a fost pus la punct pentru Qashqai conținea „poziția înaltă a scaunelor, roțile mari și garda la sol a unui SUV, dar și reproiectarea cabinei astfel încât să asigure aerului unui hatchback”.

După ani de proiectare și dezvoltare și multe luni de teste realizate cu un Renault Scenic burdușit cu aparatură și noi tehnologii, la Geneva Motor Show din 2004 a fost prezentat conceptul, iar la Paris Motor Show în 2006 varianta de serie.

Lăsând deoparte trecutul, noul model ajuns pe piață în acest an rămâne, în esență un Qashqai. Așa cum în cazul Volkswagen Golf, inginerii și designerii germani nu își permit să modifice major vehiculul pentru că, nu-i așa, „echipa câștigătoare nu se schimbă”, cei de la Nissan sunt conștienți că un Qashqai mai bun nu poate însemna decât design și tehnologie adusă la zi, fără schimbări radicale.

Cu toate acestea, designerii i-au adus câteva tușe interesante în domeniul designului exterior, acolo unde blocurile de lumini și unele linii par opere ale sabiei unui samurai. În interior atrage spațiul mare pus la dispoziția pasagerilor, scaunele confortabile și ergonomia postului de conducere. În plus, spre deosebire de alți producători auto, Nissan pare să fi ales calea corectă pentru acoperirea zonelor de pe uși, bord și consola centrală cu un plastic moale și nu cu unul tare și deranjant la atingere.

Sunt desigur și elemente mai puțin fericite. De exemplu, plasticul care mărginește planșa de bord și care ar fi trebuit să imite textura lemnului dă, în opinia noastră subiectivă, un aer „ieftin”, nedemn de restul mașinii, iar zonele din jurul schimbătorului de viteze al cutiei CVT de pe consola centrală par prea „goale”. Parcă lipsește ceva de acolo.

În privința tehnologiei de la bord, varianta Nissan Qashqai testată de Economica.net, benzină, 1.3 l – 156 CP, 2WD, Tekna, este demnă de un vehicul compact al acestui deceniu. Pe lângă mulțimea de dotări existentă pe cam toate vehiculele noi, noul Qashqai include și ecran TFT color de 12,3 inch, head-up display de 10,8 inch, ProPILOT cu Navi-Link, sistem audio Bose cu 10 difuzoare, plafon panoramic, hayon cu acționare electrică „mâini-libere” sau blocuri optice LED.

Nissan Qashqai a ajuns la maturitate

În privința comportamentului rutier, Nissan Qashqai a confirmat ceea ce știam deja de la generațiile anterioare: este o mașină care te îmbie la condus și care nu îți dă niciodată, atât timp cât respecți limitele fizicii, senzația de teamă.

Cum o astfel de afirmație trebuie dezvoltată pentru a nu fi înțeleasă greșit, trebuie spus că puterea motorului de doar 1.3 litri este distribuită constant și continuu, sistemul de direcție este demn de laudă, iar consumul se încadrează în limite mai mult decât rezonabile pentru un crossover compact.

După mai bine de 600 km parcurși la bordul modelului Qashqai am ajuns să apreciem mult reglajele suspensiei și echilibrul întregului ansamblu. Chiar dacă plafonul panoramic din sticlă și garda la sol mare ridică centrul de greutate, fapt sesizabil mai ales în timpul deplasării pe drumuri de munte pline de viraje, mașina rămâne stabilă și îți dă încredere pentru abordarea sportivă a schimbărilor de direcție. Pe autostradă, confortul este la cote superioare chiar dacă ne-am fi dorit un cruise-control adaptiv ceva mai rafinat care să frâneze mai molcom în spatele mașinilor aflate pe aceeași bandă de mers și un zgomot mai mic produs de curenții de aer din exterior. Un ultim detaliu mai puțin plăcut este modul de funcționare al sistemului „autohold”. Atunci când acesta este activat, la pornirile din rampă sau de la semafor apare o smucitură deloc plăcută.

În rest, atât pe șosea cât și pe drumuri neamenajate, Nissan Qashqai rămâne o mașină corectă și sigură. Aceste atuuri, la care se adaugă un istoric bun în privința fiablității modelelor anterioare, au creat un grup de pasionați la care multe alte mărci pot doar să viseze. Deși am condus sute de mașini în timpul testelor noastre și am fost abordați de mulți curioși dornici de informații despre ele, de puține ori am avut ocazia să întâlnim, așa cum s-a întâmplat de această dată, potențiali clienți care să cunoască deja atât de bine vehiculul. Acest detaliu, aparent nesemnificativ, dovedește că mulți dintre clienții Nissan cunosc bine marca și produsele ei și, mai mult, îi respectă tradiția.

Nissan Qashqai poate fi achiziționat cu prețuri cu TVA cuprinse între 22.990 euro (1.3 l – 138CP, mild-hybrid, Visia) și 34.570 de euro (1.3 l – 156CP, mild-hybrid, All-Mode 4WD, X-Tronic, Tekna Plus).

Citește și:

– Test Hyundai Tucson: Poziție meritată în clasamentul vânzărilor de SUV-uri
– Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi

Te-ar mai putea interesa și
România ar putea cumpăra încă 58 de trenuri electrice noi. Peste 60% din cele care circulă acum sunt diesel
România ar putea cumpăra încă 58 de trenuri electrice noi. Peste 60% din cele care circulă acum sunt diesel
Guvernul României ar putea aproba achiziția a încă 58 de trenuri electrice. Și asta pentru că, printre altele, 62% din trenurile care circulă acum în România sunt diesel, ponderea celor......
Ministrul Agriculturii Florin Barbu, la reuniunea Consiliului Laptelui: Accentul trebuie pus pe reducerea dependenţei de importuri şi asigurarea consumului intern
Ministrul Agriculturii Florin Barbu, la reuniunea Consiliului Laptelui: Accentul trebuie pus pe reducerea dependenţei de ...
Sectorul de bovine de lapte este unul prioritar pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, alături de cel pentru ...
MIPE a transmis Comisiei Europene solicitări pentru rambursarea a peste 205 milioane de euro pentru cheltuieli realizate în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă
MIPE a transmis Comisiei Europene solicitări pentru rambursarea a peste 205 milioane de euro pentru cheltuieli realizate ...
Peste 205 milioane de euro au fost solicitate spre rambursare din banii europeni pentru perioada 2021-2027, în cadrul Programului ...
Stellantis prelungește perioada de suspendare a producției modelului electric Fiat 500
Stellantis prelungește perioada de suspendare a producției modelului electric Fiat 500
Stellantis a anunţat marţi că prelungeşte până la 1 noiembrie perioada de suspendare a producţiei modelului complet ...