Test Dacia Spring facelift: Plus de tehnologie

Primul și singurul model electric al mărcii Dacia, Spring, a fost modernizat pentru a face față noilor norme de siguranță, dar și concurenților care încep să apară în segmentul său de piață.
Robert Stan - lun, 15 iul. 2024, 22:09
Test Dacia Spring facelift: Plus de tehnologie

Prezentat cu o nouă înfățișare în februarie 2024, micul model electric Dacia Spring a putut fi comandat pe piața din România începând cu 18 aprilie și va ajunge la primii clienți în cursul lunii septembrie. Principalele sale modificări, vizibile încă din momentul prezentării statice, au atras deja 300 de clienți, număr mic dacă îl raportăm la cel cu care debuta modelul în 2021, însă promițător dacă avem în vedere faptul că aceste comenzi au fost făcute înainte ca mașina să poată fi văzută la dealeri. De altfel asta a declarat recent și șeful mărcii Dacia din România, Mihai Bordeanu.

„S-au înregistrat până acum circa 300 de comenzi pentru noul Spring. Deci cam 100 de comenzi pe lună. Pentru Spring se făceau și 400 – 500 pe lună la început. Totuși noi considerăm că este un rezultat bun pentru că au fost comenzi făcute de clienți înainte chiar de a vedea mașina”, spunea oficialul Dacia în urmă cu câteva zile, adăugând și că se așteaptă „la o creștere semnificativă” a comenzilor în această toamnă.

În acest context, un element important în decizia clienților de a cumpăra Dacia Spring este plusul de valoare oferit și modificările aduse ținutei de drum odată cu acest facelift amplu. Da, deși producătorul vorbește despre un model nou, considerăm că avem de-a face mai degrabă cu un facelift amplu și veți vedea de ce.

Facelift important pentru Dacia Spring

În ciuda designului exterior complet diferit, a unui interior modernizat, dar și a unui upgrade tehnologic care include atât sisteme devenite obligatorii în Europa prin intrarea în vigoare a normelor GSR2, cât și echipamente de comandă, control și confort cu totul noi pentru utilizatorii Dacia Spring, modelul utilizează aceeași platformă ca și varianta anterioară.

În funcție de echipare, sub capotă se află aceleași două variante electrice de motorizare – 45 CP sau 65 CP -, aceeași transmisie și, desigur, același pachet de baterii de 26,8 kWh cu tehnologie litiu și aceleași modalități de încărcare cu energie de 2,3 kW (priză casnică), 3,7 kW (green-up), 7,4 kW (wall-box) și 30 kW (DC).

Tot sub carapacea de metal se fac simțite însă modificări la nivelul reglajelor suspensiei – care, în timpul testului internațional de la Bordeaux, din Franța, s-a dovedit la fel de laxă, dar, parcă, ceva mai bine adaptată pentru a face față denivelărilor – la cel al sistemului de direcție care include un nou volan cu reglare pe înălțime, o servodirecție electrică recalibrată și o nouă coloană, și, mai ales, la cel al regenerării în timpul frânării. În acest ultim caz, micul comutator de acționare a vitezelor, împrumutat, ca și sistemul de direcție, de la Duster, include o poziție B (break) care, deși nu are caracteristicile unui sistem „one pedal” atât de apreciat la mașinile electrice, permite o încărcare mai puternică atunci când șoferul ridică piciorul de pe pedala de accelerație.

Noutățile nu se opresc aici. Noul model Dacia Spring dispune de un tablou de bord digital de 7 inchi, color, în spatele volanului și un sistem Media Nav Live (standard la echiparea Extreme și opțional la Expression) cu un ecran central de 10 inchi. Acesta încorporează navigație conectată ale cărei componente software beneficiază de update-uri gratuite timp de opt ani, conectivitate Apple CarPlay și Android Auto, precum și două porturi USB.

Sistemul multimedia disponibil standard la echipările Essential și Expression, cu comenzi pe volan și afișaj al informațiilor media și al apelurilor telefonice pe tabloul de bord, dispune de două difuzoare și conexiune Bluetooth. Atunci când este conectat la aplicația gratuită Dacia Media Control șoferul poate accesa funcțiile radio/media de pe ecranul smartphone-ului său, precum și alte funcții (de exemplu, navigația), beneficiind de o ergonomie concepută special pentru a fi utilizată în timpul conducerii.

Așa cum spuneam, mașina a beneficiat de un upgrade important și în zona sistemelor ADAS de asistență la conducere pentru a face față noilor norme GSR2 obligatorii în Europa. Astfel, cei interesați vor descoperi frânarea automată de urgență (cu detectarea vehiculelor, pietonilor, bicicliștilor și motocicliștilor), recunoașterea panourilor de semnalizare cu alertă de depășire a vitezei legale, asistență la parcarea cu spatele, semnal pentru oprirea de urgență, alertă la schimbarea benzii de circulație, asistență la menținerea benzii de circulație, sistem de supraveghere a atenției șoferului și apel de urgență (eCall).

Cum unele dintre alertele senzorilor GSR2 pot deveni deranjante – fapt evident la multe dintre modele apărute pe piață în acest an – Dacia a gândit pentru toate modelele sale, inclusiv pentru noul Spring, dotarea cu un buton „My Safety” care permite un acces rapid la configurația preferată de sisteme de asistență.

Tot mai orășean

Cele mai vizibile modificări sunt, fără îndoială, cele ale designului exterior și interior. Această nouă versiune Dacia Spring adoptă multe dintre liniile și artificiile de design ale modelului Duster 3, abia lansat. De la blocurile optice cu LED (față) cu semnătura luminoasă în formă de Y, până la autocolante și materiale reciclate, mașina are acum o legătură directă cu noua linie de design a mărcii. Totodată, deși a păstrat garda la sol permisivă și are influențe preluate de la un SUV, noua Dacia Spring pare mai urbană decât versiunea anterioară, fapt evidențiat și de autocolantele aplicate pe barele din față și spate ale versiunii Extreme care prezintă, stilizat, un oraș. Nu trebuie trecute cu vederea noile jante de 15 inchi, disponibile de acum în dotarea standard pe versiunile cu motor de 65 CP.

Surprizele continuă în interior, acolo unde planșa de bord este complet nouă și dominată de cele două ecrane color, iar aeratoarele au forma literei Y. Spațiul de încărcare din portbagaj este mai generos, având un volum total de 308 litri, cu 6% mai mare comparativ cu modelul anterior, respectiv 1.004 litri cu scaunele din spate rabatate. În plus, mașina oferă un spațiu suplimentar de depozitare (torpedoul dublu, spațiile de depozitare de la baza ușilor etc.) cu un volum total de aproape 33 de litri. Consola centrală are și ea un mic spațiu de depozitare care poate fi transformat și în suport pentru pahare, iar între capota motorului și acesta poate fi amplasat un „frunk” cu un volum de 35 de litri.

Deși mulți uită că Dacia Spring este un model destinat cu preponderență zonelor urbane și împrejurimilor acestora discutând în van autonomia maximă, puterea motorului sau spațiul interior, mașina rămâne o „unealtă” foarte utilă celor care se deplasează des, dar pe distanțe scurte.

În timpul testului din Franța mașina și-a arătat atât calitățile cât și limitele confirmând rezultatele studiilor făcute de Dacia pe cele 150.000 de unități deja vândute (dintre care 61.803 doar anul trecut) care arată că posesorii Dacia Spring încarcă în 75% dintre cazuri acasă, fac, în medie, câte patru călătorii cu mașina zilnic și parcurg, tot zilnic, doar 37 de kilometri.

Un calcul simplu arată că, în acest caz, autonomia maximă de 225 km poate fi suficientă chiar și pentru o săptămână de deplasări. Iar în cazul parcurgerii ocazionale a unor distanțe ceva mai lungi, o priză DC întâlnită în cale adaugă punctele procentuale dintre 20% și 80% ale energiei din baterie în doar 45 de minute.

Mai mult decât atât, deși este un vehicul urban, modelul Dacia Spring poate fi considerat din această vară un „powerbank” foarte util pentru scurte escapade în natură. Asta pentru că mașina dispune acum de un încărcător V2L bidirecțional, astfel încât să poată fi folosit ca sursă de energie pentru alimentarea dispozitivelor electrice. Un adaptor care se atașează la conectorul de încărcare al automobilului integrat în grila față acționează ca o priză tradițională de 220V. Conform oficialilor Dacia, sistemul V2L permite alimentarea oricărui echipament electric uzual, de la un grătar electric, până la o pompă de apă, o cafetieră sau o ghirlandă de lumini.

Așa cum era de așteptat, ca orice mașină de pe piață, Dacia Spring în forma sa actuală oferă și experiențe perfectibile. De exemplu, bogăția de culori din interior în cazul variantei Extreme poate părea exagerată. Chiar dacă vorbim despre un model vesel, de oraș, destinat în special tinerilor, designerii par să fi sărit puțin calul în amestecarea nuanțelor din habitaclu. Unde mai pui că, în zilele însorite, unele dintre aceste culori, în special cele deschise, se reflectă deranjant în parbriz.

Apoi, chiar dacă volanul poate fi reglat pe înălțime, poziția șoferului este în continuare una artificială, creată parcă doar pentru cei cu o înălțime medie. Iar, cum mașina nu are pedală de ambreiaj, lipsa unui spațiu bine profilat pentru piciorul stâng devine deranjantă cu timpul.

Fără a avea pretențiile unui atlet, micul Spring oferă accelerații bune în momentul depășirilor la viteze mici, însă îți dă ceva bătăi de cap atunci când încerci să devansezi un alt vehicul pe autostradă. La fel, deși amortizează bine denivelările în majoritatea cazurilor, suspensia îți dă tot timpul o senzație de nesiguranță, în special dacă ai ghinionul de a întâlni o imperfecțiune a asfaltului într-un viraj. Nu în ultimul rând, lipsa de „feedback” a sistemului de direcție este dezamăgitoare pentru cei obișnuiți să „simtă mașina pe șosea”. Toate cele de mai sus caracterizează însă mașinile mici, de oraș, vehicule gândite de ingineri și designeri să fie ușor de condus și simplu de parcat în aglomerările urbane, fără ca prețul lor să destabilizeze pe termen lung bugetul unei familii.

Și, dacă tot vorbim despre preț, modelul produs în China al mărcii românești parte grupului Renault având un preț de bază cu TVA în România de 16.900 de euro (11.800 de euro prin Rabla Plus) rămâne și în 2024 unul dintre cele cel mai accesibile vehicule electrice de oraș de pe piață. Dacă e comparat cu adevărații săi adversari și nu cu „pere”, chiar și după reducerea sau eliminarea bonificațiilor oferite de stat pentru achiziția de mașini electrice, Dacia Spring rămâne o ofertă cel puțin interesantă. Iar noul design și suplimentarea dotărilor îl face un concurent puternic în segmentul mașinilor electrice de mici dimensiuni chiar dacă segmentul de piață se animă spectaculos în următoarea perioadă prin apariția unor modele precum Citroen e-C3, Fiat 500e, BYD Dolphin, Leapmotor T03, Opel Corsa Electric sau Hyundai Inster. Cum grupul Renault nu ia în calcul în prezent mutarea asamblării în Europa, rămâne de văzut ce efect vor avea taxele suplimentare impuse de Comisia Europeană mașinilor electrice asamblate în China, dacă acest lucru se va întâmpla cu adevărat.

În acest sens, Mihai Bordeanu, Managing Director Dacia Brand South Eastern Europe și Country Head Romania a declarat în urmă cu câteva zile într-o discuție la care a luat parte și Economica.net că „am decis să monitorizăm situația și să protejăm clienții pentru a nu resimți creșteri semnificative în preț. Deocamdată nu am majorat deloc prețurile. Toată lumea care contractează o nouă mașină are prețul vizibil pe site garantat (…) Pentru client, până când vom anunța ceva nou, prețul rămâne cel de acum. Am protejat clienții și în cazul scăderii sumelor de la Rabla Plus, deși nu în totalitate, și încercăm să o facem și acum. Dar, dacă mai vine ceva, nu mai putem face nimic. Nici situația actuală nu e tocmai confortabilă și nu știu cât o vom putea susține, dar, deocamdată, sper să putem face treaba asta măcar până la finalul anului și chiar anul viitor. E posibil totuși ca prețul să crească, dar, evident, nu cu o sumă mare. Totul e în dinamică. Deocamdată am decis să păstrăm prețul. Nu știu ce va urma”.

Citește și:
– Șeful Dacia: Înregistrăm circa 100 de comenzi pe lună pentru noul Spring. Sunt foarte optimist în privința succesului mașinii
– Hyundai a prezentat toate detaliile viitorului rival pentru Dacia Spring

 

Te-ar mai putea interesa și
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
Banca Centrală Europeană intenţionează să ia măsuri contra creditorilor care se ocupă lent de remediile solicitate de supervizori, după sporirea frustrărilor cauzate de lipsa de reacţie,......
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. Votul de învestire a Guvernului s-a încheiat. Ce decalarații au făcut Ciolacu, Drulă, Simion, Coarnă (SOS) și Gavrilă (POT)
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. ...
Update 2: Miniştrii Cabinetului Ciolacu au depus, luni seară, jurământul de credinţă în faţa preşedintelui Klaus ...
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui proces intentat pentru neexecutarea unui contract încheiat pe piața PCCB-BC
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui ...
Casa de avocatură RTPR (Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu) anunță că a reprezentat cu succes compania Premier Energy ...
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate că cifrele anului 2024 ne pun într-o situaţie provocatoare
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate ...
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat, luni, că România ...