Teste de stres BCE: Băncile vor avea la dispoziţie 48 de ore pentru a analiza rezultatele

Oficialii de la Banca Central Europeană (BCE) intenţionează să ofere băncilor un răgaz de 48 de ore pentru a analiza rezultatele finale ale testelor de stres înainte de a le da publicităţii, în luna octombrie, ceea ce riscă să-i nemulţumească pe bancherii care spun că au nevoie de mai mult timp, au declarat miercuri pentru Reuters două surse din interiorul BCE.
Economica.net - joi, 10 iul. 2014, 08:43
Teste de stres BCE: Băncile vor avea la dispoziţie 48 de ore pentru a analiza rezultatele

Banca Centrală Europeană va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro începând din luna noiembrie şi, înainte de asta, va evalua starea de sănătate a celor mai mari 128 de bănci din zona euro printr-o analiză amănunţită a calităţii activelor lor şi de asemenea a capacităţii lor de qa face faţă şocurilor şi stresului. Analiza, de o complexitate şi profunzime fără precedent în Europa, este destinată să restabilească încrederea în sistemul financiar din zona euro.

Potrivit unei surse, în urmă cu aproximativ două săptămâni băncile au trimis către BCE rezultatele preliminare ale testelor de stres derulate împreună cu Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

‘În consecinţă majoritatea băncilor ar trebui să ştie dacă au avut sau nu probleme cu testele de stres’, a declarat sursa.

Însă BCE are o sarcină dificilă întrucât încearcă să menţină secretul testelor şi să evită încălcare regulilor privind dezvăluirea de informaţii, iar pe de altă parte să nu impună băncilor cerinţe de capital pe care ar avea probleme să le îndeplinească.

BCE susţine că termenul limită de 48 de ore este doar un element în dialogul său continuu cu cele 28 de bănci pe care le analizează. ‘Vom comunica direct cu băncile chestiunile care ţin de momentul exact al dezvăluirii rezultatelor finale’, a declarat un purtător de cuvânt de la BCE.

Potrivit unui bancher, BCE intenţionează să dea publicităţii cifre detaliate pentru fiecare bancă inclusiv activele totale, expunerea la risc şi date privind capitalul tier one. În plus, sursele susţin că BCE vrea să dea publicităţii gradul de îndatorare al băncilor, o intenţie criticată de mai multe bănci deoarece acest indicator, care este utilizat în mod frecvent în mediul bancar, nu face parte din cerinţele oficiale în Europa.

Toate aceste rezultate urmează să fie date publicităţii în luna octombrie. Băncile europene au început deja pregătirile strângând peste 100 de miliarde de euro în perioada iulie 2013-aprilie 2014, vânzând din active şi ştergând credite neperformante.

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în eşecul lui Nicolae Ciucă în alegerile prezidenţiale, transmite Agerpres....
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...