Împreună, Autoritatea Bancară Europeană şi Banca Central Europeană vor prezenta săptămâna viitoare detaliile din scenariile de stres la care vor fi supuse cele mai importante 124 de bănci europene.
Potrivit sursei citată de Reuters, băncile vor fi testate conform unui scenariu potrivit căruia în 2014 creşterea economică din UE va fi cu 2,2 puncte procentuală mai mică decât cea mai recentă prognoză a Comisiei Europene, care prevede un avans al PIB-ului de 1,5%, ceea ce înseamnă practic o contracţie economică de 0,7%. În scenariul pentru 2015, băncile vor fi testate pentru a vedea care este capacitatea lor de a face faţă unei creşteri cu 3,4 puncte procentuale sub prognoza de creştere de 2% a Comisiei Europene, ceea ce înseamnă o contracţie de 1,4%, a adăugat sursa.
Aceste scenarii sunt mai dure decât cele aplicate cu ocazia precedentelor runde deteste de stres, derulate în 2010 şi 2011, care au fost criticate însă pentru că nu au reuşit să descopere slăbiciuni la o serie de bănci care ulterior au dat faliment. Regulatorii sunt decişi ca de data aceasta testele să fie mai dure, chiar dacă situaţia economiei europene s-a îmbunătăţit între timp.
Într-un discurs ţinut în luna februarie a acestui an vice-preşedintele BCE, Vitor Constancio, a declarat că BCE vrea să facă mai credibile testele de stres. ‘Obiectivul este eliminarea îndoielilor cu privire la băncile europene’, a spus Vitor Constancio.
Banca Central Europeană este puternic implicată în testele de stres care se vor derula în acest an şi vrea să se asigure că toate problemele de capital sunt identificate şi rezolvate înainte de a-şi asuma rolul de supraveghetor al celor mai importante 128 de bănci din zona euro, în luna noiembrie a acestui an.