Nu vor fi nominalizate companiile care nu au trecut testele, aşa cum s-a întâmplat în cazul verificării efectuate recent de Banca Centrală Europeană, care a determinat o serie de de bănci să-şi majoreze capitalul, scrie Agerpres. ‘Nu este un test de tipul: promovat sau nereuşit’, a afirmat recent preşedintele EIOPA, Gabriel Bernardino.
În ultimele şapte luni, EIOPA a analizat capitalul tampon de care dispun asiguratorii în cazul unor perioade prelungite cu rate scăzute ale dobânzilor şi alte riscuri specifice sectorului, cum ar fi modificări în cazul mortalităţii, longevităţii, rezervelor de numerar şi catastrofelor naturale.
Instituţia se va concentra pe vulnerabilităţile sectorului, ţinând cont că datele de până acum arată că unele companii de asigurări nu vor îndeplini cerinţele minine privind capitalul tampon în cazul în care va fluctua rata dobânzii sau valoarea obligaţiunilor, acţiunilor sau a proprietăţilor imobiliare.
Analiştii apreciază că asiguratorii mari, cu activităţi diversificate, cum ar fi Allianz şi Generali (Prezenţi şi pe piaţa din România), sunt bine pregătiţi pentru a îndeplini noile reglementări privind capitalul, cunoscute sub denumirea Solvency II, care vor intra în vigoare din 2016. Aceste reglementări reprezintă baza actualelor teste de stres derulate de EIOPA. Precedentele teste de stres, din 2011, au arătat că aproximativ 10% din asiguratori nu au îndeplinit cerinţele minime privind capitalul tampon în cazul unui scenariu advers.
Directiva Solvency II a Uniunii Europene va institui un set comun de reguli privind solvabilitatea asiguratorilor europeni, inclusiv reglementări privind necesarul de capital pentru acoperirea riscurilor societăţilor de asigurări.
De asemenea, va armoniza standardele instituţiilor de supraveghere din cele 28 de state membre şi va încuraja cooperarea între acestea.