Testul nuclear al Coreei de Nord, condamnat de comunitatea internaţională

Economica.net
12 02. 2013
nuke_explosion_72351700

Iranul dezaprobă testul nord-coreean şi susţine că vrea o lume fără arme nucleare

Iranul a dezaprobat, marţi, cel de-al treilea test nuclear efectuat de Coreea de Nord, apreciind că „nicio ţară” nu ar trebui să deţină arma atomică, potrivit purtătorului de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Ramin Mehmanparast, citat de AFP.

„Trebuie să ajungem în punctul în care nicio ţară să nu deţină arma nucleară şi în care toate armele atomice şi de distrugere în masă să fie distruse. În acelaşi timp, toate ţările trebuie să aibă dreptul să utilizeze paşnic energia nucleară”, a declarat Mehmanaparast în cadrul unei conferinţe de presă.

MAE chinez îşi exprimă „opoziţia fermă” faţă de testul nuclear nord-coreean

China şi-a exprimat marţi „opoziţia fermă”, după ce Coreea de Nord a efectuat al treilea test nuclear, considerat un act de sfidare şi condamnat de către comunitatea internaţională, relatează AFP.

„Republica Democratică şi Populară Coreea (Coreea de Nord) a efectuat un nou test nuclear, în pofida opoziţiei generale a comunităţii internaţionale. Guvernul chinez îşi exprimă opoziţia fermă”, a anunţat, într-un comunicat, Ministerul chinez de Externe, fără să utilizeze cuvântul „condamnare”.


Ban Ki-moon condamnă testul nuclear nord-coreean

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a condamnat testul nuclear nord-coreean, care este „profund destabilizator”, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt, relatează AFP.

„Este o încălcare clară şi gravă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate”, a declarat secretarul general al ONU, potrivit purtătorului de cuvânt Martin Nesirky.

CTBTO: Testul nuclear nord-coreean, „o ameninţare clară la adresa păcii şi securităţii”

Explozia detectată marţi în Coreea de Nord este identică precedentelor teste nucleare nord-coreene, a anunţat agenţia de control CTBTO cu sediul la Viena, adăugând că aceasta constituie „o ameninţare clară” la adresa securităţii internaţionale, relatează AFP.

Potrivit Organizaţiei Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBTO), această explozie prezintă aceleaşi caracteristici şi o localizare aproape „congruentă” cu testele nucleare realizate în 2006 şi 2009 de către Coreea de Nord.

Shinzo Abe denunţă testul nuclear nord-coreean ca „extrem de regretabil”

Premierul japonez Shinzo Abe a condamnat marţi noul test nuclear al Coreei de Nord, calificându-l drept „extrem de regretabil”, relatează AFP.

Acest test „încalcă o serie de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. Este extrem de regretabil şi vom protesta ferm”, a declarat Shinzo Abe, imediat după ce Phenianul a confirmat un test „reuşit”.

Dispozitivul utilizat în testul nuclear nord-coreean este miniaturizat – Phenian

Bomba utilizată pentru efectuarea testului subteran în Coreea de Nord, marţi, este un dispozitiv „miniaturizat”, a anunţat agenţia oficială KCNA, relatează AFP.

„Acest test nuclear de nivel înalt a avut, spre deosebire de cele din trecut, o putere explozivă mai mare şi a utilizat un dispozitiv miniaturizat şi mai uşor”, potrivit agenţiei oficiale.

Informaţiile americane anunţă că evaluează „evenimentul seismic” din Coreea de Nord

Biroul directorului serviciilor naţionale americane de informaţii, din care fac parte 16 agenţii de informaţii din Statele Unite, a anunţat că evaluează „evenimentul seismic” din Coreea de Nord, o primă reacţie faţă de testul nuclear efectuat de către Phanian, relatează AFP.

„Comunitatea informaţiilor este la curent cu un eveniment seismic cu caracteristicile unei explozii în Coreea de Nord şi evaluăm informaţiile pertinente”, anunţă ODNI într-un comunicat.

La Washington, Casa Albă, Pentagonul şi CIA nu au reacţionat imediat.

Phenianul a confirmat că a efectuat marţi al treilea test nuclear, „cu succes”, o operaţiune confirmată şi de către Ministerul Apărării vecinului şi inamicului său, Coreea de Sud.

Anterior, o serie de agenţii de supraveghere a regiunii au anunţat că un seism „artificial” a avut loc în nord-estul ţării.

Cutremurul, a cărui magnitudine a fost estimată între 4,9 şi 5,1, s-a produs la ora locală 11.57 (4.57, ora României), iar epicentrul acestuia se situa în regiunea Kilju (nord-est), unde se află instalaţia Punggye-ri, utilizată pentru efectuarea testelor nucleare. Seulul a estimat la şase-şapte kilotone puterea exploziei.