Pe lângă multinaționale celebre sau companii de stat și autorități locale sau bănci comerciale care dețin un rating de la una dintre marile companii internaționale de rating, în România există și trei companii cu acționariat preponderent românesc care primesc rating de la Standard&Poor’s, Moody’s și Fitch. Ratingul acestora este obligatoriu mai mic decât ratingul țării în care își desfășoară activitatea, dar foarte importantă pentru investitori este perspectiva dată de un astfel de rating. Din cauză că ratingul României nu permite ca nici o companie să aibă rating mai ridicat, fondurile de pensii private nu pot investi în aceste obligațiuni corporative emise de companii românești.
RCS & RDS, Impact SA și Autonom Services SA sunt cele trei companii românești care sunt monitorizate de cele trei mari agenții de rating internaționale și toate trei sunt cotate pe Bursa de Valori București (BVB). Prima companie cxare a reușit să obțină un rating internațional pentru datoriade termen lung este cea din media și comunicații, RCS & RDS, care deține rating B1 de la Moody’s, cu perspectivă stabilă și BB – de la Standard&Poor’s, tot cu perspectivă stabilă. Zoltán Teszári a fondat RCS & RDS în 1996 si este acţionar majoritar al companiei RCS & RDS.
Cea de-a doua companie care a obținut un rating internațional tot pentru creditele contractate este Impact SA,o companie imobiliară, care a obținut rating B-de la Standard&Poor’s, cu perspectiva stabilă. Dezvoltatorul imobiliar Impact SA este deținut deomul de afaceri Gheorghe Iaciu care deţine 56,8% din capitalul social al companiei, în timp ce Adrian Andrici are o participaţie de 15,4% din numărul de acţiuni.
Cea de-a treia companie, ultima care a obținut de la Fitch Rating calificativ de B+ cu perspectivă stabilă pentru datoria pe termen lung chiar în această lună, în plină pandemie Covid 19 este Autonom Services. Autonom este o companie cu capital 100% romanesc înființată în anul 2006, în Piatra Neamț. Compania oferă servicii de mobilitate pentru companii și persoane fizice, prin intermediul celei mai mari rețele de închirieri auto din România: 41 de centre în 29 de orașe. Începând cu anul 2014, compania este prezentă și în Ungaria cu două centre operaționale în Budapesta și Debrecen. În 2018, Autonom a cumpărat BT Leasing Operațional. Compania este deținută de doi frați: Marius și Dan Ștefan.
“În urma listării cu succes de anul trecut a obligațiunilor corporative AUT24E pe Bursa de Valori București, am aplicat pentru obținerea unui rating de la Fitch, la recomandarea partenerilor noștri. Transparența și dorința de a fi un model de afaceri autentic au fost elementele care au stat la baza acestei decizii. Suntem încântați de publicarea raportului Fitch de astăzi și, deși B+ este un grad speculativ, considerăm că este o realizare importantă pentru investitorii care au participat la plasamentul privat pentru obligațiunile noastre și trebuie privit în contextul perioadei și a mediului în care Autonom își desfășoară activitatea. Considerăm că este un pas important spre a arăta antreprenorilor din România că se poate, că există alternative de finanțare accesibile și este un pas care sprijină profesionalizarea pieței de capital din România. Primirea unui rating de la o agenție neutră oferă o privire independentă asupra situațiilor noastre financiare, și contribuie la menținerea promisiunii făcute, aceea de a rămâne întotdeauna o companie transparentă”, a spus Marius Ștefan, coacționar al grupului Autonom Internațional, din care face parte Autonom Services.
Criza adevărată va apărea abia anul viitor
Despre viitor, directorul general al Autonom, Marius Ștefan, spune că este destul de incert, dar este convins că Autonom va încheia anul pe plus. „Cred că adevărata criză se va vedea abia anul viitor. Anul acesta mai există un program de suspendare a ratelor, un program IMM Invest, dar pentru anul viitor nu știm exact cum va evolua creditul comercial care este mai mare mare decât cel bancar, vom avea o piață mai mică, un consum mai mic și chiar vom lucra într-un mediu ceva mai ostil. La noi, momentan, prioritare sunt controlul și reducerea costurilor. De aceea, ne gândim chiar să implementăm o metodă nouă în piața închirierilor/leasingului de mașini: activelepot genera cash. Ai un parc auto pe care îl vinyi,iar apoi plăptești doar chirie pentru utilizarea acelorași mașini”, a declarat Marius Ștefan.
Autonom este prima companie antreprenorială cu obligațiuni corporative listate la Bursa de Valori București care a primit un rating de la Fitch. Agenția menționează că ratingul Autonom reflectă profilul de companie relativ mică, dar în creștere, cu profitabilitate adecvată, calitate rezonabilă a activelor, o echipă de conducere cu experiență și profil de finanțare predominant garantat. Perspectiva negativă adăugată ratingului se referă în primul rând la potențialul impact al pandemiei de coronavirus asupra calității activelor și profitabilității companiei. În același timp, raportul Fitch recunoaște că Autonom a reacționat rapid la criza de COVID-19.
Raportul de evaluare a fost emis pe 3 iunie 2020 și subliniază potențialul companiei pentru o actualizare. Fitch menționează că ratingul ar putea fi îmbunătățit dacă Autonom va scala business-ul, menținând în același timp profitabilitatea solidă din prezent sau dacă va diversifica și extinde în continuare sursele de finanțare.
În 2019, Autonom Services a înregistrat venituri consolidate de aproximativ 339 milioane lei, cu o creștere de 35% față de 2018, EBITDA de 132 milioane lei (+57%) și un profit net de 17,5 milioane lei (+7%). Autonom Services SA consolidează rezultatele financiare în baza performanței celor două linii de afaceri majore ale Autonom – leasing operațional și închiriere pe termen scurt (rent-a-car).
Evaluările agențiilor internaționale de rating asupra companiilor reprezintă o opinie asupra capacității acestora de a-și îndeplini obligațiile financiare, precum plata dobânzii, rambursarea capitalului împrumutat sau achitarea obligațiilor către părți. Ratingulpoate fi de emitent sau/și pentru obligațiunile corporative listate pe Piața Principală a Bursei de Valori București.
Primirea unui rating de credit face parte din strategia de transparență a unei companii listate. Având un rating de la o agenție de renume global compania poate ajunge la un grup mai larg de investitori instituționali locali și internaționali.