Tetik, BT: Lichiditatea în sistemul bancar este imensă. Multe bănci încep să piardă bani
‘Sistemul bancar din România trece printr-o perioadă dificilă, clienţii s-au schimbat, sunt mai informaţi, cererea este mult mai scăzută şi vorbim despre o imensă lichiditate în piaţă care nu este alocată economiei reale, încă’, susţine reprezentantul Băncii Transilvania.
El s-a referit la Top 50 bănci în Europa Centrală realizat de compania de consultanţă Deloitte, arătând că, între primele zece instituţii din clasament, cinci sunt poloneze iar primele două cumulează active mai mari decât întregul sistem bancar românesc. ‘Sunt prea multe bănci în România, dar concentrarea băncilor este problema. Foarte puţine bănci au deschis către sectoare de nişă, au ieşit din oraşele mari’, a explicat Omer Tetik.
În opinia sa, 2015 va reprezenta o provocare pentru multe bănci având în vedere că, după foarte mulţi ani, raportul dintre credite şi depozite a devenit subunitar. ‘Începând cu 2015 va fi o competiţie mult mai acerbă şi pentru noi. Rata depozite-credite este subunitară după foarte mulţi ani. Băncile încep să piardă bani pentru că au prea multă lichiditate’, a subliniat şeful Băncii Transilvania.
El susţine că sistemul va reintra pe un ritm de creştere, însă trebuie evitate ritmurile dinaintea crizei. ‘Important este că băncile au început să intre pe segmente de nişă: agricultură, sănătate, IT’, a mai spus Tetik.