20 de companii farmaceutice au conspirat pentru a-şi împărţi piaţa medicamentelor şi a evita concurenţa şi, în unele cazuri, au conspirat fie pentru a preveni scăderea preţurilor, fie pentru a le creşte, potrivit unei plângeri înregistrate de 44 de state federale americane la Tribunalul Districtual din Connecticut, potrivit News.ro.
Un reprezentat al Teva USA, divizie a companiei israeliene Teva Pharmaceutical Industries, a spus că va contesta acuzaţiile.
”Acuzaţiile din această plângere şi în acest litigiu în general, sunt doar acuzaţii. Teva continuă să analizeze problema la nivel intern şi nu s-a angajat în nicio acţiune care să ducă la vreo răspundere civilă sau penală”, a spus oficialul Teva USA într-un comunicat.
Plângerea de 500 de pagini acuză industria de medicamente generice, care comercializează în principal medicamente al căror patent a expirat şi ar trebui să fie mai ieftine, de o lungă istorie de acorduri secrete prin care companiile s-au asigurat că va benefica fiecare de ”o cotă echitabilă”, chiar dacă ar fi trebuit să fie concurente.
Situaţia s-a înrăutăţit din 2012, potrivit plângerii.