Într-un comunicat, ministerul thailandez de externe a indicat că acest pas a fost făcut după cooperarea în creştere cu BRICS din 2017 şi că el reprezintă un angajament faţă de multilateralism, în special în rândul ţărilor emergente, scrie Agerpres.
„Această asociere oferă oportunităţi semnificative de consolidare a legăturilor cu statele membre BRICS, pieţele emergente şi ţările în curs de dezvoltare cu potenţial ridicat de creştere”, conform sursei citate.
Autorităţile thailandeze au adăugat că vor continua să colaboreze în anul care vine cu preşedinţia BRICS, care va fi asigurată de Brazilia.
La summitul BRICS din octombrie, găzduit de oraşul rus Kazan, guvernul Rusiei a declarat că există diferenţe în privinţa extinderii blocului, dar comunicatul final a aprobat statutul de stat asociat pentru a aplana nemulţumirile ţărilor candidate.
În presă s-a scurs chiar şi o listă cu ţările care ar urma să fie incluse în această categorie. Este vorba de Turcia, Indonezia, Nigeria, Algeria, Belarus, Cuba, Bolivia, Kazahstan, Vietnam, Thailanda, Malaezia, Uzbekistan şi Uganda, dar nu s-a confirmat intrarea lor.
BRICS este format din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud şi la 1 ianuarie s-au alăturat Egiptul, Iranul, Emiratele Arabe Unite şi Etiopia, în timp ce Arabia Saudită şi Argentina s-au răzgândit în ultimul moment.