The Economist despre scandalul în care este implicat fratele preşedintelui României: Oh, Brother

Politica românească nu duce lipsă de intrigi şi dramatism, scrie vineri publicaţia The Economist în articolul cu titlul 'Oh, Brother', pe tema scandalului în care este implicat fratele preşedintelui Traian Băsescu. Publicaţia apreciază că acest scandal este 'lovitura finală' aplicată cu cinci luni înaintea alegerilor prezidenţiale unei drepte divizate şi o binefacere pentru Partidul Social-Democrat al primului ministru Victor Ponta, care acum speră să devină preşedinte.
Economica.net - vin, 27 iun. 2014, 13:42
The Economist despre scandalul în care este implicat fratele preşedintelui României: Oh, Brother

Ponta şi aliaţii săi i-au cerut lui Băsescu să-şi dea demisia pentru a asigura independenţa justiţiei, menţionează sursa citată. Dar, cel puţin pentru moment, Traian Băsescu refuză să demisioneze, întrucât nu există vreo dovadă a vreunei intervenţii a sa în acest caz.

Săptămânalul britanic aminteşte că preşedintele Băsescu, fost căpitan de navă, a fost ales în decembrie 2004 la capătul unei campanii electorale împotriva corupţiei, care făcea trimitere în mod deliberat la Revoluţia Portocalie din Ucraina. Alegerea sa în anul 2004 a avut la bază nu doar sprijinul popular pentru poziţiile sale împotriva corupţiei, dar şi speranţa că va păstori România în Uniunea Europeană, aminteşte publicaţia financiară britanică. Fostul său adversar politic, ex-premierul social-democrat Adrian Năstase, a fost trimis după gratii pentru corupţie, alături de miniştri, parlamentari şi judecători. Dar Traian Băsescu este acuzat de adversarii şi opozanţii săi că are în vizor doar tabăra politică adversă şi se preface că nu vede corupţia din rândul membrilor propriului său partid (sic).

Recent, pe 19 iunie, Traian Băsescu afirma cu ochii în lacrimi că, între consolidarea justiţiei şi reflexul firesc de a-şi apăra fratele, alege consolidarea justiţiei. The Economist aminteşte că fratele său mai mic, Mircea, a fost arestat preventiv, fiind suspectat că a luat 250.000 de euro mită de la un infractor condamnat, Sandu Anghel, care a sperat astfel că fratele preşedintelui îl va ajuta să scape de sentinţa de opt ani de închisoare primită pentru înjunghierea unui nepot.

Mircea Băsescu susţine că este victima unui şantaj şi că nu a discutat niciodată cu fratele său despre acest caz. La rândul său, preşedintele îi reproşează fratelui că a intrat în anturaje nepotrivite şi insistă că nu a încasat vreo sumă de bani şi nu a intervenit niciodată în favoarea cuiva cu probleme în justiţie.

Cât despre Sandu Anghel, The Economist îl descrie drept un gangster local din Constanţa, analfabet şi care şi-a construit averea prin vânzarea fierului vechi obţinut în urma furtului elementelor infrastructurii feroviare şi a altor instalaţii lăsate în paragină după căderea comunismului. Mircea Băsescu a devenit în anul 2010 naşul uneia dintre fiicele lui Sandu Anghel, motivând că a fost vorba de un gest pur creştinesc.

Laura Ştefan, expert anticorupţie în cadrul Expert Forum, consideră că trimiterea lui Mircea Băsescu în arest este o dovadă a faptului că în sfârşit justiţia lucrează în mod independent. ‘Mulţi politicieni ar fi procedat altfel şi ar fi preferat mai degrabă să-şi susţină prietenii şi rudele’, spune ea, declarându-se totodată sceptică cum că acest scandal va avea un impact major asupra scrutinului prezidenţial, întrucât ‘social-democraţii sunt bine plasaţi în sondaje’, aşadar ‘nu au nevoie de o asemenea agendă’, şi, ‘de fapt, Ponta nu are contracandidat’.

Victor Ponta este cotat în sondaje cu 45-51% din intenţiile de vot. Economia evoluează bine, la fel ca şi absorbţia fondurilor europene, scrie sursa citată. Recenta arestare a unui om de afaceri cu activităţi în mass-media a alimentat însă temerile asupra libertăţii presei, dar pentru mulţi această arestare, la fel ca şi arestarea lui Mircea Băsescu, arată o evoluţie pozitivă a sistemului judiciar, adaugă The Economist.

Singura ameninţare poate fi încercarea de unificare a unor componente ale dreptei, prin alierea liberal-democraţilor (PDL) cu liberalii (PNL), aceştia din urmă fiind foşti aliaţi ai lui Ponta. Reprezentanţii dreptei ar dori să-l trimită în cursa prezidenţială pe Klaus Johannis, etnic german şi primar al Sibiului, acuzat de tranzacţii imobiliare controversate, dar clasat pe locul al doilea în topul popularităţii, cu 23-26%. Totuşi, acest procent este mult sub cel al lui Ponta, care este aproape sigur că la iarnă va fi succesorul căpitanului de navă, conchide The Economist.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...