The Economist le urează românilor şi bulgarilor „Bun venit” în Marea Britanie, într-o scrisoare deschisă

Economica.net
19 12. 2013
412087_london_london_flag_1680x1050_www_gdefon_ru_70944200

În această scrisoare, The Economist le aminteşte totodată liderilor britanici, „care par că au uitat acest lucru”, că Londra a exercitat presiuni ca Romania să adere la UE, „ştiind că într-o zi veţi ajunge în pragul uşii noastre”.

„Ziarele din Marea Britanie sunt pline de materiale despre sărăcia, infracţionalitatea şi foamea voastră de ajutoare sociale. Politicienii ei denunţă regulile libertăţii de circulaţie care vă vor permite să veniţi aici şi se grăbesc să vă înăsprească accesul la ajutoare. Populaţia sa vă este mai ostilă decât germanilor sau francezilor: aproape jumătate din britanici cred că Guvernul lor ar trebui să vă interzică accesul în ţară, chiar dacă este împotriva legii să facă acest lucru”, scrie pestigioasa publicaţie britanică, adăugând „s-ar putea, după toate aceste lucruri, să vă fi făcut impresia că nu sunteţi bineveniţi”.

La început va fi dificil, însă istoria numeroaselor valuri de imigranţi arată că nu peste mult timp românii se vor integra în societatea britanică, subliniază publicaţia.

„Nu este vina voastră că cei mai mulţi dintre concetăţenii noştri nu vă vor. Parţial, problema o constituie polonezii”, continuă ziarul, care aminteşte episodul migrării polonezilor.

„Dar dacă liderii noştri s-au înşelat în urmă cu un deceniu cu privire la numărul polonezilor şi altor est-europeni care aveau să vină în Marea Britanie, ei se înşală şi mai mult acum, în privinţa consecinţelor”, scrie The Economist, care respinge afirmaţiilor politicienilor potrivit cărora imigranţii sunt „o povară asupra serviciilor publice, deja afectate de austeritate”.

Publicaţia contraargumentează, în continuare, relevând că imigranţii, fiind tineri şi în putere, nu folosesc serviciile publice prea mult, contribuie la buget cu mai mult decât beneficiază ca ajutoare şi servicii şi salvează şcolile şi spitalele de la tăieri bugetare. „Ei ne cresc economia (…), dacă semănaţi chiar şi pe departe cu ei, veţi reprezenta un boom economic” pentru Marea Britanie, apreciază ziarul.

The Economist le spune românilor că „din păcate” sondajele nu mint cu privire la faptul că doar „puţin vă vor aici”, atrăgându-le atenţia celor care cerşesc sau fură că vor ajunge subiect de ziar, dar apreciind că, în acest fel straniu, de fapt îi ajută.

După ce le oferă o serie de informaţii despre piaţa muncii şi atitudinea britanicilor, The Economist îi îndeamnă pe români ca, în cazul în care sunt foarte îngrijoraţi din cauza prejudecăţilor britanicilor să pretindă că sunt italieni. „Nimeni nu îşi va da seama” că nu e aşa, conchide ziarul.