The Economist: „Politica în România – Guvern nou, probleme vechi”
Analiştii publicaţiei anticipează că noului Guvern de la Bucureşti îi va fi greu să recupereze terenul pierdut până la scrutinul parlamentar programat în noiembrie.
„Traian Băsescu are multe calităţi, dar cele bune (umorul şi energia neobosită) se erodează, iar cele plictisitoare (impredictibilitatea, obiectivitatea redusă) îi deranjează din ce în ce mai mult chiar şi pe susţinătorii săi”, scrie The Economist în articolul intitulat: „Politica în România: un Guvern nou, probleme vechi”, subliniind că guvernul lui Emil Boc a demisionat „pe fondul protestelor faţă de măsurile de austeritate, corupţie şi incompetenţă”.
„Protestele din România au continuat” şi după reinstalarea în funcţie a lui Raed Arafat, cauza principală a manifestaţiilor fiind „aroganţa guvernanţilor”. (…) Premierul Emil Boc, aflat în funcţie din 2008, a demisionat pe 6 februarie, împreună cu întreaga echipă guvernamentală, pentru «atenuarea tensiunilor sociale» şi stabilizarea economiei”, explică The Economist, notând că, în comparaţie cu Ungaria şi Grecia, „economia României pare chiar stabilă, în principal datorită guvernatorului BNR Mugur Isărescu”.
„Guvernul României intenţionează să treacă la moneda euro în 2015. Românii, care s-au săturat de creşterea taxelor, de reducerea veniturilor şi de serviciile publice slabe, ar fi mai înclinaţi să accepte măsurile de austeritate dacă politicienii ar fura mai puţin şi ar comunica mai bine. (…) O altă sarcină majoră este eliminarea preocupărilor Uniunii Europene privind statul de drept, situaţie care amână aderarea României la Schengen. Fostul premier Adrian Năstase tocmai a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru fraudă (parte unei vendette puse la cale de Traian Băsescu, conform susţinătorilor fostului premier).
Dar niciun alt peşte mare nu a fost prins în plasă pentru fapte majore de corupţie, fiind denunţată o stare de impunitate”, adaugă The Economist în „radiografia” pe care o fac României, precizând însă că raportul UE din 8 februarie a menţionat, totuşi, „progrese modeste” în combaterea corupţiei.
„Noii echipe guvernamentale conduse de Mihai Răzvan Ungureanu, un istoric poliglot educat la Oxford, care până acum a condus Serviciul de Informaţii Externe, îi va fi greu să recupereze terenul pierdut până la scrutinul parlamentar din noiembrie” , trage concluzia The Economist.