The Financial Times: Bratislava şi Milano, favorite pentru găzduirea sediului Agenţiei Europene pentru Medicamente
Potrivit unor înalţi diplomaţi, candidaturile Slovaciei şi Italiei s-au remarcat pe câmpul aglomerat al bătăliei pentru găzduirea sediului EMA, cele două ţări având drept concurente alte 19 state. Amsterdam (Olanda) şi Copenhaga (Danemarca) sunt şi ele văzute drept concurente dure.
EMA, cu sediul la Londra, este percepută ca fiind ‘bijuteria Coroanei’ dintre cele peste 40 de agenţii specializate ale Uniunii Europene. Ea are 900 de angajaţi cu normă întreagă şi este vizitată de către circa 35.000 de reprezentanţi din domeniul reglementării naţionale şi cercetători în fiecare an, datorită rolului său vital în aprobarea de noi medicamente pentru vânzarea lor pe piaţa UE.
Conform unor diplomaţi, candidatura Bratislavei pentru EMA a luat avânt, în pofida unei atitudini nu prea entuziaste din partea chiar a agenţiei, care a avertizat că s-ar putea ca peste 70% din personalul său să plece din agenţie dacă ea îşi mută sediul în capitala slovacă.
Candidatura Slovaciei este considerată de către oficiali ca fiind cea mai puternică din Europa Centrală şi de Est, o regiune care este subreprezentată în ce priveşte agenţiile UE. Slovacia, ţară membră a zonei euro, este considerată de asemenea la Bruxelles drept un bastion cel puţin al unor sentimente pro-UE într-o regiune tot mai ostilă integrării europene.
Cotidianul britanic notează că oficiali din cadrul UE au avertizat în legătură cu apariţia unor vociferări dacă nu se acordă cel puţin o agenţie uneia dintre cele 10 ţări din Europa Centrală şi de Est care au aderat la UE din 2004.
Potrivit unor diplomaţi, Italia a mers până la a oferi mai multe trupe pentru noi zone tactice ale NATO din ţările baltice în schimbul unor voturi din partea regiunii pentru candidatura oraşului Milano. Italienii beneficiază şi de pe urma problemelor pe care le are rivala Barcelona (Spania) – o altă metropolă europeană sudică -, a cărei candidatură a fost spulberată de criza catalană. Europa de Nord este şi ea divizată între numeroase candidaturi concurente.
The Financial Times precizează că miniştri din UE se vor pronunţa prin vot secret asupra noii gazde a EMA pe 20 noiembrie, când vor decide şi viitoarea locaţie a Autorităţii Europene Bancare (EBA), o altă agenţie a UE, mai mică, ce-şi are sediul tot la Londra.
EBA este în centrul unei bătălii mai mici, dar tot aprigă, în care sunt implicate opt ţări. Oraşele Dublin (Republica Irlanda), Frankfurt (Germania) şi Paris (Franţa) sunt considerate favorite pentru a obţine găzduirea autorităţii bancare, care are aproape 200 de angajaţi şi deţine un rol important în stabilirea standardelor comune în domeniul reglementării bancare.