The Guardian: Salvarea băncilor spaniole nu elimină necesitatea unor măsuri economice ferme

Economica.net
10 06. 2012
steag_spania_85816400

Aducerea modernităţii şi prosperităţii în Spania, ţară cu o istorie semi-rurală, ar fi trebuit să fie o încununare a proiectului monedei unice.

Recunoaşterea faptului că guvernul de la Madrid nu mai poate să îşi protejeze băncile, împovărate de creditele neperformante generate de un deceniu de frenezie imobiliară, scoate în evidenţă adevărul dur că, departe de a proteja instituţiile financiare de lumea economică rapace, apartenenţa la uniunea monetară le-a atras într-o prăbuşire catastrofală.

Ajutorul pentru băncile spaniole, de 100 de miliarde de euro, sumă menţionată de miniştrii europeni de Finanţe, este mai mare decât au sugerat informaţiile iniţiale, dar mulţi analişti consideră că, având în vedere ieşirile de capital din Spania, va fi insuficient pentru prevenirea unui program de susţinere a întregii economii, la o dată ulterioară.

Susţinerea băncilor spaniole va împiedica îngheţarea întregului sistem financiar european, dar va face prea puţin pentru economia spaniolă, care este în genunchi, se arată în articolul din The Guardian.

La redeschiderea pieţelor financiare, luni, dealerii vor decide dacă sunt convinşi de acţiunea liderilor din zona euro sau se vor întreba care va fi următoarea ţară victimă.

Italia, văzută ca următoarea piesă de domino care urmează să cadă, ar putea fi viitoarea ţintă a unui atac concertat.

Dacă scenariul din ultimii doi ani se va repeta, preţurile acţiunilor vor creşte în semn de uşurare că s-a făcut ceva. În zilele şi săptămânile care vor urma tendinţa descendentă a pieţelor va reveni, după ce investitorii îşi vor reaminti că Spania se află într-o recesiune gravă, cu un sfert din forţa de muncă aflată în şomaj, existând slabe speranţe ca guvernul de la Madrid să respecte ţinta deficului bugetar convenită cu Comisia Europeană.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a decis menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 1% şi să nu ofere noi împrumuturi ieftine băncilor, deşi este aproape sigur că va fi nevoit să ia în curând noi măsuri de susţinere.

Şi de parcă nu ar fi de ajuns pentru economia mondială, creşterea economică din Statele Unite şi China încetineşte.