The Guardian: Studenţi români şi bulgari din Anglia contestă în justiţie decizia suspendării creditelor

Economica.net
26 02. 2014
anglia_21326400_01379300

Un grup de circa 20 de studenţi dintre miile ale căror credite şi granturi au fost suspendate de guvernul britanic plănuieşte să ceară o revizuire judiciară a acestei măsuri, pe care o consideră discriminatorie.

‘Se pare că aceşti studenţi sunt discriminaţi din motive politice. Adunăm dovezi şi apreciem că ne vom îndrepta către o procedură de revizuire judiciară, probabil săptămâna viitoare’, a declarat Stuart Stevens, care conduce casa de avocatură Holborn Chambers din centrul Londrei.

Guvernul britanic a suspendat granturile şi creditele după ce unii miniştri au indicat că a crescut numărul studenţilor din cele două ţări care cer sprijin de întreţinere. Autorităţile au încetat complet sprijinul financiar în noiembrie 2013 şi au cerut dovezi suplimentare că studenţii beneficiari trăiesc de trei ani în Marea Britanie. Această decizie a coincis cu retorica tot mai ostilă cu privire la fluxul care se prevedea de ‘cerşetori şi pretendenţi iliciţi de beneficii’ din cele două ţări, odată ridicate restricţiile de acces pe piaţa muncii, la 1 ianuarie 2014, aminteşte The Guardian.

Europarlamentarul român Petru Luhan, care a efectuat la începutul acestei luni o vizită în Marea Britanie, a calificat gestul guvernului de la Londra drept ‘xenofob’ şi ca fiind o dovadă a ‘retoricii antiromâneşti şi anti-imigranţi’ din partea unor politicieni de frunte şi a unei părţi din mass-media certaţi cu principiile de bază ale democraţiei europene.

‘Guvernul încearcă să-şi ascundă propriile probleme aruncând vina pentru tot asupra românilor, acesta este sentimentul nu doar în rândul românilor, ci şi în general la Bruxelles’, a declarat Luhan.

Petru Luhan a afirmat că acest lucru subminează reputaţia Marii Britanii ca ţară de succes şi deschisă şi a insistat că ‘studenţii români sunt victimele acestei retorici politice’. ‘Vedem că aceste reguli nu se aplică la fel pentru toţi studenţii care vin în Marea Britanie şi acesta este clar un semn de discriminare împotriva românilor şi bulgarilor. Iar acest lucru nu este posibil să se întâmple într-un stat membru al Uniunii Europene’, a spus europarlamentarul român, citat de The Guardian.

El a adăugat că le va scrie premierului David Cameron şi ministrului pentru învăţământul superior, David Willetts, pentru a le cere să revină asupra deciziei de a suspenda împrumuturile. Petru Luhan intenţionează de asemenea să se adreseze Comisiei Europene şi premierului român pentru a le cere să reglementeze această ‘situaţie de neconceput’. ‘Nu putem continua astfel. Situaţia se înrăutăţeşte în fiecare zi pentru românii care trăiesc în Marea Britanie şi acest lucru nu poate fi acceptat’, a spus Luhan.

Europarlamentarul român s-a întâlnit pe parcursul vizitei sale la Londra cu peste 500 de studenţi şi s-a declarat şocat de poveştile unora dintre ei. ‘Mulţi dintre românii pe care i-am întâlnit se tem să recunoască faptul că vin din România. Uneori sunt trataţi ca nişte infractori sau cerşetori, pur şi simplu pentru că sunt români. Aceasta duce la un fenomen care este evident împotriva principiilor democratice europene’, a subliniat Petru Luhan.

Ministrul Willetts a anunţat iniţial măsurile restrictive într-un comunicat în noiembrie anul trecut, măsurile fiind ulterior extinse la alţi studenţi din UE de la colegii particulare. Au fost afectaţi însă doar românii şi bulgari de la universităţi publice şi particulare, notează The Guardian. Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru afaceri, inovaţie şi competenţe a precizat că li s-a solicitat ‘tuturor acestor studenţi să furnizeze informaţii suplimentare în aplicaţiile pentru sprijin de întreţinere înainte de a le oferi orice altă finanţare publică lor sau instituţiilor lor’.

Între cei care au în vedere o acţiune legală se află şi Alexandra Garabetanu, în vârstă de 33 de ani, care trăieşte în Marea Britanie din 2007 împreună cu soţul ei Cezar şi fiul lor. În septembrie, ea a obţinut un loc la un curs de afaceri de doi ani, dar peste două luni a primit o scrisoare în care i se spunea că sprijinul financiar care i-a fost acordat a fost suspendat, rămânând suspendat şi în prezent. ‘Soţia mea şi-a dat demisia pentru a face acest curs ca să încerce să obţină un loc de muncă mai bun, dar fără serviciul ei nu putem plăti chiria la apartament, doar din salariul meu, şi avem şi un băieţel de trei ani de care trebuie să avem grijă’, a spus Cezar, care lucrează ca bucătar.