The Huffington Post: România ar putea fi considerată „cea mai frumoasă ţară a Europei”

Potenţialul turistic al României a fost elogiat într-un articol publicat sâmbătă de site-ul american The Huffington Post, în care se afirmă că ţara noastră ar putea fi considerată "cea mai frumoasă din Europa". Autoarea articolului, Patti Morrow, blogger, fotograf şi jurnalist specializat în călătorii, s-a declarat impresionată, printre altele, de Transfăgărăşan, arhitectura cosmopolită din Bucureşti, bisericile fortificate din Transilvania şi de castelele Bran şi Peleş.
Economica.net - sâm, 09 sept. 2017, 17:00
The Huffington Post: România ar putea fi considerată

În acest articol, intitulat „Is Romania Europe’s Prettiest Country? It Just Might Be” („Este România cea mai frumoasă ţară a Europei? Chiar ar putea fi”), Patti Morrow a elogiat câteva obiective turistice ale României: „pieţe din oraşe încântătoare ce datează din timpuri medievale, dealuri cu pante blânde care se întind cât vezi cu ochii, castele învelite în misterul Contelui Dracula, perspective minunate asupra culmilor stâncoase ale munţilor şi o reţea ce pare infinită de fortăreţe şi biserici”.

„Şi să nu uităm de Transfăgărăşan – fără îndoială cel mai spectaculos drum din lume. Frumuseţea naturală a României şi diversitatea ei culturală ar putea să vă surprindă. Mărginită de Marea Neagră din sud-estul Europei, printre atracţiile acestei ţări se află şi fluviul Dunăre şi Munţii Carpaţi”, a adăugat jurnalista americană în debutul articolului.

Patti Morrow a grupat obiectivele turistice ale României în trei categorii principale: „Oraşe, cetăţi şi sate”, „Castele, fortăreţe şi biserici fortificate” şi „Alte atracţii”.

ORAŞE, CETĂŢI ŞI SATE

După vizita sa în România, Patti Morrow spune că ţara noastră – şi în special Transilvania – este locul în care se află „unele dintre cele mai bine conservate oraşe medievale din Europa”.

Jurnalista a vizitat însă mai întâi Bucureştiul şi s-a declarat impresionată de Palatul Parlamentului, labirintul de străduţe pavate cu piatră cubică şi arhitectura specială din centrul vechi al capitalei, cunoscută în trecut şi sub denumirea de „Micul Paris”. Ea a apreciat şi magazinele de antichităţi, cafenelele şi galeriile de artă din Bucureşti.

Informându-i pe cititorii americani în legătură cu istoria Sibiului, jurnalista reaminteşte că localitatea a fost înfiinţat în secolul al XII-lea de saşii germani şi le semnalează faptul că oraşul, al cărui centru şi-a păstrat splendoarea medievală, „este probabil unul dintre cele mai frumoase din România sau poate chiar din Europa”. Sunt menţionate în acest articol arhitectura medievală, turnurile bine conservate, străzile înguste, clădiri din secolul al XVII-lea, celebrul Pod al Minciunilor şi cele două pieţe dominate de biserici – Piaţa Mare şi Piaţa Mică. Patti Morrow a reamintit şi despre Festivalul Internaţional de Teatru organizat la Sibiu în fiecare an în luna iunie.

Continuându-şi călătoria prin Transilvania, Patti Morrow a apreciat biserica fortificată din Saschiz, inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO, şi a alocat un spaţiu mai mare Sighişoarei, despre care afirmă că este „unul dintre cele mai frumoase şi mai bine oraşe medievale din Europa”. Jurnalista americană a apreciat arhitectura locală, clădirile din secolul al XVI-lea, graţie cărora Sighişoara poate fi comparată cu „ambianţa magică din oraşul vechi din Praga şi cu Viena”. Ea a reamintit şi faptul că Sighişoara este locul în care s-a născut Vlad Dracul, sursa de inspiraţie a personajului literar Dracula.

În Sibiel, Patti Morrow a experimentat viaţa la ţară, cazându-se în pensiunea bunicii Eugenia, unde a a învăţat să prepare brânză şi mămăligă şi a apreciat gastronomia locală, în special afinata şi plăcinta cu mere.

În Braşov, oraş înfiinţat de cavalerii teutoni în anul 1211, jurnalista americană s-a declarat fermecată de combinaţia colorată şi spectaculoasă de arhitectură gotică, barocă şi renascentistă.

Patti Morrow a făcut apoi şi o vizită în Biertan, unde a admirat biserica fortificată locală, datând din secolul al XV-lea şi care a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

CASTELE, FORTĂREŢE ŞI BISERICI FORTIFICATE

După ce a vizitat Branul, jurnalista a spus că acest obiectiv turistic, cu turnuri medievale, turnuleţe, pasaje subterane şi scări în spirală, reprezintă „cel mai notoriu bastion al României”. Reamintind cititorilor ei că Branul datează din 1212, jurnalista a explicat şi misterul şi miturile care înconjoară acest castel, asociat adeseori cu legenda Contelui Dracula.

Patti Morrow a vizitat apoi cetatea Rupea – unul dintre cele mai vechi situri arheologice din România, întrucât datează din jurul anului 5.500 î.e.n. din perioada paleoliticului -, localitatea Cristian – Biserica Evanghelică din localitate datează din 1495 – şi Râşnov – unde a admirat cetatea medievală locală.

A urmat vizita la Castelul Peleş, care impresionează prin cele „160 de camere ale sale, ahitectura lui neo-renascentistă şi amplasarea în pitorescul oraş Sinaia”. Finalizat în 1883, Peleşul, reşedinţa de vară a familiei regale a României până în 1947, a fost primul castel din Europa care a adoptat iluminatul cu energie electrică şi a găzduit prima proiecţie din România a unui film, în 1906, într-o cameră amenajată sub forma unui cinematograf propriu.

ALTE ATRACŢII

Jurnalista americană a fost impresionată de Transfăgărăşan, supranumit „cea mai bună şosea rutieră din lume” de realizatorii emisiunii „Top Gear”, dar şi de peisajul uluitor al Munţilor Carpaţi, potenţat de privelişti minunate spre barajul Vidraru, lacul glaciar Bâlea şi numeroase cascade naturale.

Patti Morrow reaminteşte că Munţii Carpaţi au o lungime de aproape 1.600 de kilometri şi că mai mult de jumătate din acest lanţ muntos se află în România. În Carpaţii româneşti, scrie jurnalista americană, trăiesc urşi bruni, lupi şi râşi.

Patti Morrow nu a uitat nici podgoriile şi vinăriile din România, o ţară care ocupă locul al 10-lea în topul producătorilor de vin din lume, prin prisma cantităţilor comercializate. Ea a reamintit şi faptul că un producător român, Cramele Halewood, foloseşte exclusiv metode tradiţionale de preparare a vinurilor.

Vizita în România a jurnalistei Patti Morrow a fost realizată prin intermediul JayWay Travel, o agenţie de turism specializată în organizarea de vacanţe în Europa Centrală şi de Est şi care asigură posibilitatea unor vizite personalizate, în funcţie de dorinţele turiştilor.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...