Theo Nissim conectează industria de tehnologie și inovație din România și regiune cu cele mai relevante hotspoturi de tehnologie din lume
Se pune însă întrebarea CINE poate ajuta aceste business-uri din new economy să își atingă potențialul maxim pe piața tot mai tehnologizată a celei de-a patra revoluții industriale? Care este rampa de lansare care poate transforma inițiativele tech performante în următorul unicorn românesc sau regional?
Povestea lui Theo Nissim: 20 de ani de experiență executive la nivel internațional
Un posibil răspuns vine de la Theo Nissim, inginerul care a parcurs el însuși drumul antreprenoriatului, din București până în epicentrul high tech din Silicon Valley. Cu o activitate de excepție în domenii care folosesc fluent cele mai complexe neologisme de business (AI, cybersecurity, extended reality), Theo Nissim pare că vine mai mult din viitor, însă povestea sa a început în București și a luat avânt în faimosul Silicon Valley, unde locuiește încă din 1992. Aici omul de afaceri a deținut funcții succesive de CEO și de Vice President în numeroase companii: Gemini Solutions, Blazent, Digital Fountain, AuctionWatch și Adknowledge.
În 2005 a pus bazele firmei de software Gemini Solutions, cu sediul central în Palo Alto, California și cu birouri de dezvoltare în București, Iași și Cluj, care prin recenta achiziție a americanilor de la ThoughtWorks foarte probabil să fi devenit cel mai de succes exit din industria românească de consultanță software.
ThoughtWorks, una dintre cele mai avansate companii din domeniul ingineriei software din lume, are printre angajați nume celebre ale industriei care au dezvoltat inovații de software ce stau la baza multor tehnologii care ne înconjoară, precum metodologia Agile. Faptul că ThoughtWorks a achiziționat Gemini Solutions reprezintă o confirmare a nivelului profesional foarte ridicat al fostei echipei coordonate de Theo, devenită între timp ThoughtWorks. Dar asta nu e tot. Cu expertiza acumulată timp de douăzeci de ani în toate aceste medii inovative,
Theo Nissim a creat și mentorat zeci de echipe din organizații de vârf din Silicon Valley și a valorificat business-urile lor (aflate în stadiul pre-IPO sau în faza de companii cunoscute), ajutându-le să crească sau să aibă exit-uri de succes.
Theo, investment advisor la Reaction Venture Capital Fund
Recent, Theo Nissim a devenit membru al echipei de consultanță în investiții în cadrul Reaction, fond de investiții de tip venture capital creat de o comunitate globală formată din absolvenți ai Stanford Graduate School of Business.
Reaction se axează pe impact investing și și-a asumat misiunea de a îmbunătăți exponențial milioane de vieți prin scalarea acelor business-uri din inovație care pot aduce schimbare pozitivă în societate.
Fondul global Reaction este unul dintre vehiculele investiționale prin care Theo intenționează să se implice în scena românească de start-up-uri din tehnologie și inovație.
Performanțele sale au fost recunoscute inclusiv în mediul academic, drept dovadă că de anul acesta Theo este advisor în cadrul Stanford Graduate School of Business, Center for Entrepreneurship, Venture Studio. Aici ajută cursanții din cadrul programului MBA să își pună în practică ideile sau proiectele de afaceri din domeniul tehnologiei și al inovației.
O super oportunitate de finanțare pentru business-urile de tehnologie din România și regiune
Obiectivul său este să facă același lucru, și chiar mai mult, pentru mediul de afaceri din România și din regiune, de care rămâne foarte legat. Din ianuarie 2021 conduce compania LTN Capital Ventures, poziție din care intenționează să continue activitatea de conectare a industriei IT din România la harta globală, prin susținerea antreprenorilor cu potențial: “Cred foarte mult în antreprenorii din România și mă bucur să îi pot conecta la posibilități de finanțare care pot propulsa o companie spre marile piețe și în special spre cea din SUA. De aceea caut în primul rând business-urile de tehnologie și de inovație care au dovedit că pot avea impact pozitiv în viețile oamenilor și mă îndrept spre antreprenorii din acest segment cu angajamentul că mă voi folosi de toate competențele și contactele mele pentru a le facilita accesul la next level pentru a deveni companii de succes de talie globală.” explică CEO-ul LTN Capital Ventures.
Însă investițiile sale în România merg mai departe de sectorul economic. Tot aici, “acasă”, a inițiat de câțiva ani mai multe proiecte de sprijinire a artei precum Bursa Alex Leo Șerban, adresată cineaștilor la început de drum ori tinerilor jurnaliști și critici de film.
Sub umbrela Conceptual Lab by Theo Nissim, sprijină an de an și evenimente precum TIFF, Bucharest Dance Film Festival, Bucharest Fashion Film Festival sau Festivalul de teatru Tânăr de la Sibiu. “Într-o lume în care arta a coborât complet în stradă și a devenit un bun de consum, îmi doresc să ajut inițiativele culturale originale și inovatoare să prindă aripi și să aibă succes. Cu acest scop am creat Conceptual Lab, ale cărui activități se pot urmări pe pagina de Facebook. Pentru că avem nevoie de artă, la fel ca și de business.”, susține Theo Nissim, bun cunoscător și explorator al spațiului cultural românesc.