„Astăzi dăm curs votului poporului de a ieşi din UE”, a afirmat May în plenul Parlamentului Marii Britanii.
Britanicii au votat în 23 iunie 2016, cu o majoritate de 52%, să părăsească Uniunea Europeană, la 44 de ani după ce Marea Britanie a aderat la bloc.
Marţi seară, Theresa May a semnat scrisoarea oficială care va fi prezentată miercuri la Bruxelles pentru a marca declanşarea de către Regatul Unit a procesului de ieşire din Uniunea Europeană, a anunţat Guvernul de la Londra.
Scrisoarea a fost înmânată, miercuri, preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, de către ambasadorul britanic pe lângă UE, Tim barrow.
Într-un demers fără precedent în istorie, Marea Britanie iniţiază miercuri oficial procedura formală care va avea ca deznodământ Brexitul, ieşirea din Uniunea Europeană, după mai mult de patru decenii de apartenenţă la blocul comunitar.
Astfel începe numărătoarea inversă pentru stabilirea, prin negocieri, a condiţiilor ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar şi a viitoarelor relaţii dintre această ţară şi UE, inclusiv relaţii comerciale, proces care conform Articolului 50 ar trebui să fie finalizat într-un termen de doi ani.
Donald Tusk va susţine, miercuri, o scurtă declaraţie de presă, iar joi zi va trimite celorlalţi 27 de lideri europeni un proiect privind liniile directoare ale negocierii Brexitului, acest mandat de negociere urmând să fie definitivat până la summitul UE din 29 aprilie, convocat special pentru această temă.
La negocierile care vor urma, premierul Theresa May va urmări să obţină un acord care să mulţumească toate cele patru entităţi ce alcătuiesc Regatul Unit, în special Scoţia, care ameninţă din nou cu secesiunea. Ca principal obiectiv în negocieri, Marea Britanie vrea să-şi menţină accesul nerestricţionat la piaţa unică a UE. Liderii europeni au indicat că accesul la piaţa unică este condiţionat, printre altele, de principiul liberei circulaţii a forţei de muncă, însă partea britanică a indicat că nu va ceda pe imigraţie, considerată tema fundamentală în contextul Brexitului.
În cadrul negocierolor vor fi abordate totodată numeroase chestiuni sensibile asupra cărora poziţiile oficialilor de la Londra sunt în prezent foarte îndepărtate de ale UE, cum ar fi costul pe care Marea Britanie îl va suporta în virtutea actualelor ei angajamente faţă de bugetul comunitar sau statutul imigranţilor din UE în Marea Britanie. Surse oficiale din UE spun că Uniunea va încerca să impună Marii Britanii o notă de plată de 60 de miliarde de euro în contul angajamentelor britanicilor faţă de bugetul comunitar.
Problema imigraţiei a jucat un rol determinant în decizia britanicilor de a vota la referendumul din 23 iunie 2016 majoritar pentru ieşirea din UE.
Liderii grupurilor politice din PE discută miercuri despre poziţia legislativului european la negocierile privind Brexitul.
Doi ani pentru negocierile de separare înseamnă foarte puţin, avertizează Germania
Ministerul de Externe german consideră extrem de scurtă perioada de doi ani în care Marea Britanie şi Uniunea Europeană ar urma să-şi reglementeze separarea, după ce şefa guvernului de la Londra a înaintat, miercuri, ‘actele de divorţ’, relatează DPA.
‘Cadrul temporar este al naibii de limitat’, a remarcat purtătorul de cuvânt al MAE de la Berlin, Martin Schaefer, la conferinţa de presă obişnuită a diplomaţiei.
Germania consideră însă în continuare Marea Britanie un partener al său în Alianţa Nord-Atlantică şi Europa, a dat asigurări purtătoarea de cuvânt a cancelarului german Angela Merkel, citată de AFP.
‘Nu trebuie să uităm că Regatul Unit rămâne un partener în NATO şi în Europa’, a subliniat Ulrike Demmer în faţa presei, la câteva minute după ce s-a anunţat că Londra a declanşat procedura de ieşire din Uniunea Europeană, aşa-zisul Brexit.
În ce-l priveşte, cancelarul austriac Christian Kern a apreciat că datoriile ‘considerabile’ ale Marii Britanii faţă de UE vor fi unul din cele mai dificile subiecte ale negocierilor de separare.
‘Având în vedere suma de până la 60 miliarde de euro cât se estimează că datorează britanicii Uniunii, sigur va fi o luptă încrâncenată’, a anticipat cancelarul austriac într-un comunicat citat de DPA.