Faza de tranziţie, numită de britanici şi perioada de implementare, ar urma să dureze iniţial până la finalul anului 2020, dar negociatorul-şef pentru Brexit al Uniunii Europene, Michel Barnier, a anunţat recent că ea ar putea fi extinsă pentru a permite definitivarea detaliilor viitoarei relaţii dintre Londra şi blocul comunitar.
”Cred că este important ca, respectând poporul britanic, să ieşim din perioada de implementare înaintea viitoarelor alegeri generale”, a afirmat May într-un discurs rostit la Londra în faţa liderilor patronatului britanic.
Negociatorii britanici şi europeni au încheiat săptămâna trecută un acord care stabileşte termenii retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din blocul comunitar la 29 martie 2019. Acordul mai trebuie însă ratificat de ambele părţi.
Premierul britanic are în faţă o luptă deosebit de dificilă pentru a obţine acordul parlamentului de la Londra, mai mulţi miniştri demisionând deja din cauza textului de compromis.
Una din chestiunile încă în discuţie este durata unei posibile prelungiri a celor 21 de luni ale perioadei de tranziţie care începe în momentul ieşirii efective a Marii Britanii din UE. Potrivit presei britanice, Uniunea Europeană ia în considerare 2022 ca dată finală.