Theresa May promite plafonarea preţului la utilităţi dacă va fi reales

Economica.net
09 05. 2017
theresa_may_012_16382500

Preţurile la energie în Marea Britanie s-au dublat în ultimul deceniu, ajungând la 1.200 de lire sterline (1.553 de dolari) pe an, ceea ce îi nemulţumeşte pe consumatori care în paralel se confruntă cu creşterea inflaţiei şi stagnarea salariilor.

Într-un articol publicat în cotidianul The Sun, Theresa May susţine că piaţa energiei nu funcţionează în mod adecvat iar Guvernul trebuie să intervină. Premierul britanic promite că dacă va fi reales va cere Autorităţii de reglementare a pieţei de energie din Marea Britanie (Ofgem) să plafoneze costurile maxime pentru cei care utilizează tarifele variabile, pachetul utilizat de două treimi dintre consumatorii din Marea Britanie. Theresa May susţine că, astfel, familiile din Marea Britanie vor putea face economii de 100 de lire sterline pe an.

‘Va proteja aproximativ 17 milioane de familii care utilizează tarifele variabile de riscul de a fi exploatate de creşteri bruşte şi nejustificate ale facturilor’, subliniază Theresa May.

Potrivit unui recent sondaj de opinie realizată de institutul ICM, Partidul Conservator, al premierului britanic Theresa May, are un avans de 22 de puncte înaintea principalului partid de opoziţie, Partidul Laburist. Potrivit sondajului ale cărui rezultate au fost publicate luni în ziarul The Guardian, pentru conservatori ar vota 49% dintre britanici, cu două puncte procentuale mai mult faţă de sondajul similar de săptămâna trecută, iar pentru laburişti 27%, cu un punct procentual mai puţin decât în sondajul precedent.

Industria energetică a avertizat însă că o plafonare a preţurilor va reduce competiţia şi de asemenea va obliga companiile să crească costurile celor mai reduse tarife.

Promisiunea făcută de Theresa May este similară cu cea a principalului partid de opoziţie, Partidul Laburist, înaintea alegerilor din 2015. La acea dată, planurile laburiştilor de plafonare a majorărilor de preţuri au fost criticate de conservatori care l-au acuzat pe liderul Partidului Laburist, Ed Miliband, că vrea să trăiască într-un ‘univers marxist’.

În apărarea lor, conservatorii menţionează o investigaţie a autorităţii pentru concurenţă din Marea Britanie potrivit căreia cele şase mari companii furnizoare de energie din Marea Britanie au majorat facturile cu până la 1,4 miliarde de lire sterline pe an.