”De îndată ce avem un acord şi convenim cum va arăta noua relaţie în viitor, va trebui să existe o perioadă în care companiile şi guvernele îşi ajustează sistemele şi aşa mai departe, în funcţie de natura acordului – dar o perioadă în care acel acord va fi implementat”, a spus May, într-o întâlnire cu jurnaliştii care o însoţesc în turneul său în Orientul Mijlociu.
Şefa executivului britanic a precizat însă că guvernul de la Londra va fi cel care se va ocupa de politica de imigraţie.
”Esenţial pentru publicul britanic, ceva care a fost inclus în votul de anul trecut (referendumul din iunie privind oportunitatea ieşirii Marii Britanii din UE, n.r.), este că dorim să ne asigurăm că avem sub control graniţele noastre şi imigraţia. Este exact ceea ce vom face atunci când vom ieşi din Uniunea Europeană”, a explicat premierul britanic.
Conform Financial Times, Theresa May a estimat că ţara sa nu va încheia un acord comercial cu UE înaintea finalizării negocierilor privind Brexit-ul, în 2019.
Şefa guvernului de la Londra a început marţi o vizită în Arabia Saudită, o ţară căreia i-a subliniat ‘imensul potenţial de investiţii pentru stimularea economiei’ Marii Britanii în contextul Brexit-ului. Theresa May a sosit la Riad venind din Iordania, unde discuţiile au fost dominate de cooperarea militară în lupta împotriva grupării Stat Islamic.
Arabia Saudită este cel mai important partener comercial al Marii Britanii în Orientul Mijlociu, exporturile britanice cifrându-se în 2015 la 7,70 miliarde de euro. În ultimii doi ani, exporturile britanice de armament către regatul saudit au totalizat 3,86 miliarde de euro. Regiunea Golfului a ocupat o bună parte din agenda diplomatică a guvernului britanic în ultimele luni în contextul Brexit-ului şi al incertitudinilor economice legate de ieşirea Regatului Unit din UE.
La 29 martie, ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană, Tim Barrow, i-a înmânat personal preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea de notificare privind declanşarea Brexit-ului. Scrisoarea de notificare, ce fusese semnată în ajun de premierul britanic, deschide o perioadă de doi ani de negocieri pentru stabilirea modalităţii de ieşire a Marii Britanii din blocul comunitar şi pentru structurarea relaţiilor viitoare dintre Londra şi UE.