Afaceri în pandemie – Fabrica de titan din Giurgiu de care depind Ferrari și Rolls Royce. Director Zirom: Luptăm să ne extindem competitivitatea

Zirom România este una dintre puținele fabrici de titan din lume și unul dintre puținii producători europeni. În pofida pandemiei, uzina a continuat producţia la Giurgiu, şi are printre clienţi companii precum Ferrari, McLaren, Rolls Royce, dar şi companii din zona aeronautică. Thomas Schiefer, director general al companiei, a vorbit cu ECONOMICA.NET despre evoluția companiei de la declanșarea pandemiei, planurile de viitor, globalizare, dar şi provocările sectorului de producţie în care activează.
Lidia Neagu - lun, 09 nov. 2020, 19:50
Afaceri în pandemie - Fabrica de titan din Giurgiu de care depind Ferrari și Rolls Royce. Director Zirom: Luptăm să ne extindem competitivitatea

1. În ce măsură a afectat pandemia afacerea Zirom și sectorul de care aparține?

Industria titanului oferă aplicații în aeronautică, industrie, sectorul medical, de apărare și tehnologii emergente (de exemplu, auto, arhitectură). Unele segmente de afaceri ale industriei noastre sunt supuse unor tensiuni semnificative deoarece majoritatea călătoriilor cu avionul au fost întrerupte. Acest lucru are consecințe directe asupra prețurilor și utilizării capacității în industria noastră din întreaga lume. În unele cazuri, supraviețuirea companiilor este pusă în pericol și nu orice model de afaceri va reuși să treacă de această criză. ZIROM și-a diversificat bază de clienți, atât geografic, cât și pe industrii. În mod clar, simțim un impact și am fi avut indicatori de performanță mai buni în ceea ce privește cifra de afaceri și profitabilitatea în acest an. Cu toate acestea, până acum am reușit să menținem compania la un nivel rezonabil. Suntem foarte atenți la orice mișcare de pe piață, gândim în viitor pentru următoarele luni și încercăm să folosim oportunitățile acolo unde apar. Țin să mulțumesc tuturor angajaților noștri, furnizorilor, clienților, acționarului pentru sprijinul acordat în aceste momente dificile. Am dezvoltat relații de afaceri mai bune și mai solide în această criză cu toți partenerii.

2. Cum s-a adaptat Zirom la contextul actual? Care sunt planurile pe termen scurt și mediu?

Până acum ne-am adaptat bine și am folosit toate oportunitățile pentru a ne îmbunătăți. Am folosit, de exemplu, anul acesta pentru a ne califica ca furnizor pentru doi clienți strategici importanți, unul în Aero și unul în Apărare. De asemenea, suntem în proces de finalizare a certificării NADCAP. Am reușit împreună cu echipa tehnică să implementăm procesul de producție pentru două aliaje suplimentare de titan. Cu alte cuvinte, luptăm să ne extindem competitivitatea. Deci, pe termen scurt, luptăm pentru comenzi la nivel mondial și producerea acestora, iar pe termen mediu dezvoltăm, pregătim, luăm măsuri pentru a ieși cât mai puternici din această criză.

3. Cât de bine pregătit este Zirom pentru al doilea val? Care sunt provocările acum față de cele din primul val?

Nu ne-am dat bătuți în primul val, ci am continuat să producem la un nivel relativ ridicat de capacitate. Acest lucru ne ajută acum să ne descurcăm mai bine cu al doilea val, deoarece nu am experimentat dificultăți financiare majore. Am fost ajutați de o strategie ajustată și implementată din anul precedent, dar și de un sistem IT de ultimă generație, care care a ușurat trecerea la sistemul de lucru de acasă, dar a și mentinut sistemele noastre în siguranță. Acum, în al doilea val, rămâne evident prioritate pentru noi să păstrăm toți angajații în siguranță și aceasta este una dintre provocările cu adevărat importante. Am oferit vaccinări antigripale gratuite și mă bucur că peste jumătate din angajații noștri au acceptat această ofertă. Acesta este un pas important pentru a evita o situație în care ar trebui să luptăm în același timp cu gripa sezonieră și covid. În al doilea rând, păstrăm relația bună pe care o avem cu furnizorii și clienții și menținem compania în mișcare. Am observat că al doilea val nu a paralizat așa multe țări ca primul. Presiunea crește și încrederea consumatorilor se schimbă peste tot în lume. Efectele aceastea sunt cea mai mare provocare și cel mai mare factor necunoscut cu care ne confruntăm acum. Nu putem fi niciodată pregătiți pentru așa ceva, dar se pare că mergem bine momentan.

4. Credeți că măsurile întreprinse de guvern sunt adecvate pentru al doilea val?

Sunt sigur că există sectoare ale economiei care trebuie sprijinite urgent și este de neimaginat ca afacerile să falimenteze în această criză și, împreună cu ele, speranțele și viitorul proprietarilor și al angajaților săi. De asemenea, este de înțeles că guvernul nu poate refinanța întreaga societate, bugetul fiind limitat. Deci, evident că există limite financiare stabilite în mod implicit, iar măsurile pot fi luate numai în anumite situații. Unele măsuri și restricții nu sunt chiar consecvente. Există numeroase exemple bune și rezultate excelente la nivel mondial, cum ar fi în Singapore, Coreea de Sud, Taiwan, Noua Zeelandă. Subiectul este prea serios pentru a fi folosit pentru alegeri. Este posibil să menținem economia deschisă și să protejăm și oamenii.

5. Dat fiind faptul că lanțurile de aprovizionare sunt globale, în ce măsură a fost afectat cel al companiei?

Lanțul nostru de aprovizionare nu este afectat și s-a dovedit a fi mult mai robust decât se credea. Avem furnizori alternativi pentru materiale și putem apela la ei în caz de probleme. Suntem foarte mulțumiți de performanța sistemelor de transport în acest moment dificil.

6. Care a fost evoluția cererii de produse Zirom în ultimele luni? Cu ce provocări se confruntă cu industria în care lucrați?

Nu sunt vremuri tocmai normale și este mult mai dificil să planifici ca înainte. Comenzile sunt oarecum diminuate și avem un orizont de planificare mai mic. Presupun că aceasta este o provocare, care nu este unică pentru industria noastră, dar va fi familiară pentru multe companii. Industria este puternic influențată de reducerea comenzilor din aero. Din fericire, nu am fost atât de expuși la aero înainte și, prin urmare, nu suntem la fel de influențați acum. Există, de asemenea, unele tendințe încurajatoare care trebuie observate. Furnizorii au început să ia legătura direct cu producătorii de titan și să evite centrele de service ca intermediari. Aceasta este o tendință binevenită și ne bucură.

7. Această pandemie ne-a arătat că globalizarea are o limită (și mă gândesc din nou la lanțurile de aprovizionare). Ce credeți că ar trebui să facă industria europeană pentru a se proteja împotriva penuriei de materii prime și, de asemenea, pentru a crea rezistență?

Poate că naivitatea în raport cu globalizarea este în scădere și globalizarea crește. Când vorbim despre globalizare, vorbim nu numai despre materii prime, ci și despre capital intelectual, sisteme financiare, acces la tot felul de resurse, cel puțin partea pur tranzacțională a acesteia.

În prezent, Europa are punctele sale forte și poate concura cu succes la nivel mondial. În viitor, va fi necesar să ajungem la acorduri mai bine echilibrate la nivel mondial. Este o competiție, în care doar o abordare echitabilă și echilibrată poate câștiga pe termen lung. Acest lucru nu înseamnă blocare. Blocarea nu este un joc cu sumă zero și toate părțile sunt libere. Vom deveni mult mai săraci dacă nu vom găsi modalități mai bune de colaborare. Din păcate, situația actuală ține oamenii în afară și împiedică colaborarea. În mod dezamăgitor, nici Europa nu a reușit să fie de acord să formeze o regiune în această criză, deși situația epidemiologică este destul de similară peste tot.

8. În ce mod credeți că va continua sau dacă ar trebui să continue globalizarea?

Globalizarea este de neoprit și va continua. Aduce mai multă eficiență, produsele și serviciile devin mai accesibile. Dezvoltarea s-ar opri fără globalizare. În acest sens, globalizarea este doar un nume diferit pentru tendințele de la apariția revoluției industriale. Vine cu implicații sociale și este de înțeles că oamenii se simt probabil neglijați și supărați. Criza actuală ar putea fi un moment bun pentru realinierea anumitor aspecte.

9. Care este locul României în toate acestea? Care sunt oportunitățile pentru România? Credeți că și le folosește corect?

România poate beneficia de globalizare ca parte a unor blocuri mai mari. Aderarea la UE și NATO a fost esențială pentru țară. Apartenența la aceste organizații este fundamentul pe care ar trebui să se construiască, deoarece conferă acces la acorduri comerciale preferențiale, pe care România nu le-ar fi putut negocia singură, și la o alianță de apărare, care poate proteja realizările ultimelor decenii. Lipsa dezvoltării infrastructurii, exodul creierelor, lipsa de coeziune în societate împiedică succesul României. Cred că oportunitățile sunt acolo, dar pașii pentru a concura la nivel global trebuie să fie făcuți chiar de țară.

10. Ce urmează după această pandemie atât pentru afaceri, cât și pentru oameni?

În primul rând, nu cred că va exista un așa-numit „nou normal”, dar oamenii vor încerca să se întoarcă cât mai mult posibil la viața pe care o aveau înainte, odată ce aceasta s-a încheiat. Se poate observa o anumită oboseală cu toate măsurile implementate. Oamenii și întreprinderile vor încerca să lase totul în urmă cât mai repede posibil odată ce acest lucru este fezabil, dar impactul asupra afacerilor și a modului nostru de trai va rămâne cu noi o perioadă și va lăsa urme adânci.

Te-ar mai putea interesa și
A murit liderul istoric al extremei dreapta din Franţa, Jean-Marie Le Pen
A murit liderul istoric al extremei dreapta din Franţa, Jean-Marie Le Pen
Liderul istoric al extremei drepte franceze, Jean-Marie Le Pen, a murit, transmite marţi AFP. Marine Le Pen, actualul lider al extremei dreapta din Franţa este fiica lui Jean-Marie Le Pen....
Titan Mașini Grele București, în insolvență, scoate la licitație terenul de 47.286 mp
Titan Mașini Grele București, în insolvență, scoate la licitație terenul de 47.286 mp
Proprietatea industrială Titan Mașini Grele București a fost scoasă la vânzare, și include un teren de 47.286  mp, ...
Georgienii au protestat de Crăciunul ortodox de rit vechi contra guvernului din Tbilisi, care a suspendat procesul de aderare la UE
Georgienii au protestat de Crăciunul ortodox de rit vechi contra guvernului din Tbilisi, care a suspendat procesul de aderare ...
Mii de georgieni au mărşăluit în faţa Parlamentului în noaptea de luni spre marţi, de Crăciunul ortodox de rit vechi, ...
Cutremur în Japonia, lânga Tokyo
Cutremur în Japonia, lânga Tokyo
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs marţi în regiunea insulei Torishima situată în sudul arhipelagului japonez, ...