Thyssenkrupp şi Tata Steel au creat al doilea mare producător de oţel din Europa, care va rivaliza cu ArcelorMittal

Producătorul german de oţel ThyssenKrupp AG şi gigantul indian Tata Steel au semnat sâmbătă acordul final mult-aşteptat privind înfiinţarea unei societăţi mixte, cea mai importantă schimbare din industria europeană a oţelului din ultima decadă, transmit Reuters şi DPA.
Economica.net - D, 01 iul. 2018, 10:01
Thyssenkrupp şi Tata Steel au creat al doilea mare producător de oţel din Europa, care va rivaliza cu ArcelorMittal

În condiţiile în care Thyssenkrupp este al treilea mare producător de oţel din Europa, după ArcelorMittal şi Tata Steel, acordul va crea al doilea mare producător de oţel din Europa. Sediul societăţii mixte, care se va numi Thyssenkrupp Tata Steel, va fi în Olanda şi va avea unităţi de producţie în Germania, Marea Britanie şi Olanda. Tranzacţia va necesita aprobarea UE.

În septembrie 2017, ThyssenKrupp AG şi Tata Steel au semnat un Memorandum de înţelegere (MoU) ce prevede combinarea operaţiunilor europene din domeniul oţelului într-o societate mixtă. Acest proces va duce la reduceri anuale de costuri cuprinse între 400 şi 600 de milioane de euro (480 – 720 de milioane de dolari), iar în societatea mixtă se va renunţa la aproximativ 4.000 de angajaţi, aproximativ 8% din forţa de muncă, a informat grupul german Thyssenkrupp. Forţa de muncă a entităţii combinate este evaluată la 48.000 de salariaţi iar vânzările la aproximativ 17 miliarde de euro (19,9 miliarde de dolari).

Acordul final vine după luni de negocieri intense, ambele companii sperând să rezolve astfel provocările cu are se confruntă volatila industrie a oţelului, inclusiv problema supracapacităţilor de producţie.

Este cea mai mare tranzacţie din industria europeană a oţelului din 2006, când Arcelor a fost preluat de Mittal.

‘Societatea mixtă nu numai că va rezolva provocările din sectorul oţelului din Europa ci va fi singura soluţie pentru a crea valoare adăugată semnificativă, de aproximativ cinci miliarde de euro, pentru Thyssenkrupp şi Tata Steel, datorită reducerilor comune de costuri care nu ar fi putut fi realizate fără combinarea operaţiunilor’, a afirmat directorul general al Thyssenkrupp, Heinrich Hiesinger.

Acordul vine după ce, la începutul acestei luni, administraţia Trump a introdus tarife vamale suplimentare în valoare de 25% pentru importurile de oţel şi de 10% pentru importurile de aluminiu. După ce iniţial a beneficiat de o scutire temporară, Uniunea Europeană a văzut cum aceste tarife vamale se aplică şi pentru oţelul şi aluminiul său, începând de la 1 iunie 2018. Statele Unite reprezintă cea mai mare piaţă pentru producătorii de oţel din Europa iar tarifele anunţate de Trump ar putea forţa piaţa locală să absoarbă o cantitate mai mare de oţel.

Din mai, când a fost anunţată intenţia administraţiei Trump de a introduce tarife vamale, acţiunile producătorilor europeni de oţel ArcelorMittal, Thyssenkrupp, Salzgitter şi Voestalpine au înregistrat pierderi de 8 – 17%.

În urma tranzacţiei, Thyssenkrupp se aşteaptă la economii anuale de 400-500 de milioane de euro, în urma optimizării capitalului circulant.

Grupul ThyssenKrupp este prezent şi în România prin toate cele cinci divizii ale sale, respectiv metalurgie, auto, ascensoare, bunuri industriale şi servicii.

ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.

Te-ar mai putea interesa și
UE va prelungi până în august suspendarea contramăsurilor tarifare vizând SUA, anunţă preşedinta CE
UE va prelungi până în august suspendarea contramăsurilor tarifare vizând SUA, anunţă preşedinta CE
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Bruxellesul va prelungi suspendarea contramăsurilor la tarifele vamale americane pentru oţel şi aluminiu, într-un context în......
Spania: apeluri la calm după revolte împotriva migranţilor, în apropiere de Murcia
Spania: apeluri la calm după revolte împotriva migranţilor, în apropiere de Murcia
Autorităţile spaniole au făcut duminică apel la calm în oraşul Torre Pacheco, lângă Murcia (sud-est), unde a avut ...
România este al patrulea contributor la producția de reziduuri agricole din UE. Ce se face cu ele
România este al patrulea contributor la producția de reziduuri agricole din UE. Ce se face cu ele
România este al patrulea contributor la producția de reziduuri din UE, în timp ce ocupă doar locul al șaselea în ceea ...
Premierul Bolojan: Avem decontări fictive în spitale. Avem cheltuieli cu medicamentele scăpate de sub control. Cornul abundenţei din sănătate nu mai există
Premierul Bolojan: Avem decontări fictive în spitale. Avem cheltuieli cu medicamentele scăpate de sub control. Cornul ...
"Avem decontări fictive sau umflate în spitale, în multe cazuri. Avem cheltuieli cu medicamentele scăpate de sub control, ...