Preşedintele CNAS a precizat că din aceste contribuţii se constituie venituri de 20 de miliarde de lei, dar nevoia de fonduri în sistemul sanitar este mult mai mare.
“Problema nu este numai la noi, ci şi în ţări mai dezvoltate. În această ecuaţie de cheltuieli, noi avem un deficit de şase miliarde de lei la Fondul de Asigurări de Sănătate. Acest deficit este subvenţionat de la bugetul de stat”, a spus preşedintele CNAS.
Potrivit lui Ţibichi, bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate este echilibrat, dar suferă din cauza veniturilor, care sunt mai mici decât cheltuielile, iar la această situaţie se adaugă şi problema sumelor neîncasate de către ANAF, el arătând că sunt foarte mulţi agenţi economici care nu-şi achită contribuţiile la asigurările de sănătate.
Radu Ţibichi a adăugat că suma prevăzută în acest an în cadrul bugetului asigurărilor de sănatate este de 26,6 miliarde de lei, din care 8,6 miliarde de lei reprezintă cheltuieli de asistenţă socială, respectiv cheltuieli pe concediile medicale.
Preşedintele CNAS a mai spus că din contribuţia de 0,85 la sută nu se acoperă cheltuielile de asistenţă socială, deficitul fiind de aproximativ 200 de milioane de lei.
“Strict legat de serviciile medicale, vorbim de 25 de miliarde. Din această suma, 43 la sută reprezintă cheltuieli spitaliceşti şi 38 la sută cheltuieli cu medicamentele”, a declarat preşedintele CNAS, la conferinţa cu tema „Criza sistemului medical românesc. Accesul pacienţilor la tratament”.
Partenerii conferinţei organizate de agenţia de presă News.ro sunt Medlife, Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) şi Farmexpert.